Під час карантину в людей бувають різні ситуації з грішми: комусь могли зменшити заробітну плату, комусь її затримують, а когось навіть, на жаль, могли звільнити через скорочення витрат у компаніях. Це, звісно, позначається на бюджеті. І перше питання, яке виникає – як тепер платити за житло, яке винаймаєш.

Чи можна поговорити з орендодавцем про зменшення оплати за житло і посилаючись на що це можна зробити? Пояснюють люди, яким вже зменшили оплату, а також орендодавиця та ріелторка.

Ліза Карпова

23 роки, копірайтерка


Орендодавець запропонував знижку 50%

Я винаймаю квартиру з подругами вже майже два роки. Платимо за оренду 11 000 грн на місяць. З комунальними послугами, враховуючи опалення, виходить близько 15 000 грн.

Я рідко буваю вдома, тому навіть не замислювалася про те, щоб попросити знижку. Впевнена, мої сусідки посоромилися б запитати власника про це. Але він сам написав нам і запропонував зменшити орендну плату на 50%. Сказав, що «в такий час треба допомагати одне одному».

Вже пізніше я побачила пост у блогера, що багато власників квартир зараз пропонують знижку від 20% до 50%, головне – не соромитися запитати.

Звичайно, я була приємно вражена такою пропозицією. Як на мене, це дуже свідомий підхід до ситуації, що склалася зараз. Термін дії знижки ми поки що не обговорювали, думаю, вона діятиме на час карантину.

Катя Лігутіна

30 років, Top leader in Marie Claire Ukraine


Власник запропонував не платити за квартиру на період карантину

Я живу вже рік у цій квартирі й у нас немає угоди. Це житло на Оболоні, за яке я плачу 9000 грн. Важливий момент, що власники не є моїми друзями чи родичами. Щомісяця 21 числа я зустрічаюся з власниками та передаю оплату. Я набрала їх 21 березня, якраз через декілька днів після оголошення карантину.

Власник сам запропонував не брати з мене оплату за березень, хоча я пропонувала оплатити все, як раніше. Вони знають, що я сама оплачую собі житло, тому подумали, що мені так буде спокійніше.

Виходить так, що поки я не сплачую за квартиру до закінчення карантину. Коли ситуація стабілізується і все стане на місця, я в декілька траншів поверну борг.

Я поставилася до цієї пропозиції з вдячністю, хоча в мене є фінансова подушка на декілька місяців. Але для мене значно комфортніше психологічно, що я не втрачу помешкання та зможу оплатити, коли буде змога та стабільність. Мені здається, що карантин – це тест на людяність. І це рішення мене дуже підтримало у непростий час.

Дарина Тхоревська

29 років, маркетологиня в IT-компанії


Зменшила вартість свого житла на 60%

Я здаю своє житло дівчині з 10-річною дитиною та собачкою. Вона платить 10 000 грн на місяць. Здається, на другий тиждень карантину дівчина подзвонила та сказала, що салон краси, в якому вона працює, закривають, а її відправляють у відпустку за власний кошт. А далі попросила про знижку.

Ми домовилися, що вона буде платити 40% вартості квартири на період карантину. Ще через тиждень дівчина попросила про відстрочку, тому що найближчим часом її ситуація не покращиться. Тоді ми передомилися, що вона буде сплачувати комуналку, а решту суми (зі знижкою) – за можливості. Зафіксували всі ці виплати на пів року. Але насправді я розумію, що, ймовірно, доведеться знову передомовлятися, тому що з теперішньою ситуацією в країні важко щось говорити напевне.

Звісно, мене засмутила така ситуація, але я передбачала, що все так і розвиватиметься. Якби я сама опинилася в такій ситуації, я б хотіла, щоб мені орендодавець пішов на зустріч. Тому я так і вчинила. Виселяти нікого з квартири в таких умовах не будемо.

Діана Журавель

20 років, рієлторка


Пояснює, на що можна посилатися у розмову

Зараз багато людей замислюються над тим, щоб попросити у свого орендодавця зменшення суми орендної плати, і це зрозуміло, зважаючи на теперішній стан у країні.

У більшості договорів про оренду є пункт про форс-мажорні обставини, за якими ви маєте право попросити в орендодавця знижку в 50%, при цьому він може забрати якусь частину суми з коштів, які ви давали у заставу за останній місяць. Тобто, якщо ви потрапили у таку ситуацію, на 50% знижки сміливо можна розраховувати, далі вже треба обговорювати з вашим власником.

Як правило, така ініціатива йде від орендаря, оскільки орендодавцю вона не вигідна. Якщо починаєте таку розмову, можете посилатися на договір оренди та документи, що засвідчують форс-мажорні обставини на законодавчому рівні. Тобто доводять, що зараз у вас складні часи – звільнення, затримки чи скорочення заробітної плати й тому подібне. І, звісно, важливо при цьому бути людяними та не вимагати, щоб це був діалог, а не конфлікт зі сваркою.

Вільних квартир зараз дуже багато, можна взяти квартиру, яка раніше коштувала 1000$ за 600$.Зменшився попит загалом, у моїй роботі більшість людей, які забронювали квартири, були з-за кордону: Британія, США, Туреччина чи Європа і лише десь 30% людей з України. А зараз кордони закриті, ніхто не може заїхати, іноземці, які ще знаходяться в Україні, чекають, коли з’являться рейси в їхню країну і відразу ж виїжджають до сім’ї. На ринку нерухомості нинішня ситуація позначилася відчутно.

Ілюстрація: Ouch.pics