Pornhub оприлюднив статистику на платформі за 2019 рік: щодня сайт відвідували 115 мільйонів разів, а за рік сайт отримав 42 мільярди відвідувань.

Середньостатистичному користувачеві Pornhub 36 років. Найчастіше порно на сайті дивляться люди від 25 до 34 років (36%), від 18 до 24 (25%) та від 35 до 44 років (17%).

У 2019 році Україна потрапила до двадцятки країн, де найбільше дивляться порно, і посіла 16-те місце в рейтингу. Середній вік українських користувачів порно становить 34 роки.

«Секс» – найпопулярніший запит серед українських користувачів на Pornhub, у 2019 році він випередив «аніме», яке на другому місці. На третьому, як і торік, – БДСМ.

Українські користувачі почали частіше шукати MILF (mother I'd like to fuck) – цей запит посідає четверту сходинку. Також найчастіше шукають хентай (японську еротичну анімацію), Femdom (female domination), Russian, Overwatch (порно за відеогрою) та Lesbian.

У 2019 році серед українців зросла кількість запитів Gangbang: такі відео шукали на 778% більше, ніж раніше. Запити Femdom зросли на 660% порівняно з 2018 роком.

Найпопулярнішими категоріями серед українських користувачів стали хентай, MILF та анальний секс. Якщо порівнювати з іншими країнами, користувачі з України на 686% частіше переглядають відео в категоріях Russian, на 197% більше Fisting та на 162% більше Bisexual.

The Village Україна порівнює статистику з 2018-м роком та запитує в експертів, чому люди дивляться порно та про що можуть свідчити їхні вподобання.


Максим Саваневський

діджитал-експерт

Середній вік користувачів Pornhub доволі малий. Лише в Індії цей показник нижчий, ніж в Україні (30 років). Проте в Індії незрівнянно більша частка молоді в загальній структурі населення.

Україна – один з лідерів за збільшенням трафіку зі смартфонів, але попри це ми досі суттєво відстаємо від інших країн за часткою переглядів зі смартфонів, порівняно з десктоп-користувачами. Гірша ситуація лише в Росії та Німеччині.

До речі, зростання трафіку з мобільних пристроїв міг стати головною причиною зменшення середнього часу, який витрачають українські користувачі на Pornhub – він зменшився на 30 секунд.

Україна – єдина серед 20 країн користувачів Pornhub, де взагалі трапляється слово «sex» у пошукових запитах. Слово «sex» в Україні шукали найчастіше, це може означати, що серед українців багато користувачів лише починають освоювати для себе світ порно. І, відповідно, шукають на платформі відомі їм слова. Хоча це здається трохи дивним: приходити на порноресурс і намагатися там щось знайти за пошуковим запитом sex.

Цікаво, що українці почали менше шукати Russians, і цей пошуковий запит втратив дві позиції, але дуже різко зросла кількість запитів Ukrainian – +207 позицій у рейтингу.


Наталія Шаригіна

психотерапевтка

У кожного з нас генетично закладена потреба розмножуватися, а порно зменшує той сексуальний тиск усередині людини, воно є стабілізувальним фактором: користувач може зняти сексуальну напругу і далі займатися своїми справами. Це дає змогу реалізувати свій сексуальний потенціал, проте не дає розмножуватися.

Порно є популярним, тому що воно легкодоступне. Ти можеш знайти ці відео просто з телефона. Не потрібно витрачати багато сил і часу, щоб задовольнити свої сексуальні потреби. Збудження можна швидко реалізувати, тому не треба шукати реальну партнерку чи партнера.

Хентай (порно-аніме) викликає цікавість, а ще може свідчити про інфантильність користувача, який обирає таке порно. Крім того, мультиплікаційне порно може викликати не такий рівень сорому, адже глядач не сприймає це як справжнє.

Порно у категорії MILF можна сприймати як незавершений Едіпів комплекс – коли сепарація з матір’ю не пройшла вдало. Тому запускається механізм збудження через старшу жінку.

Femdom стає популярною категорією через феміністичні тенденції, які стрімко розвиваються. Патріархальна система трансформувалася у більш демократичні форми, а жінка отримує владу i не тiльки в сексуальному аспекті. Таке порно може викликати цікавість як інверсію патріархальної системи, у якій це було б нестандартно. У порно Femdomination жінка сама відповідає за більшість функцій, а чоловік залишається підвладним цим процесам. Тому це викликає збудження серед деяких користувачів. 


Хочемо зазначити, що викладена вище iнформацiя може бути лише гіпотезою, тому що кожна особистість має свої індивідуальні сексуальні мотиви й потяги. Зазначена статистика не може дати нам зробити незаперечні висновки, бо за цифрами є живі люди.

Обкладинка: Magic Bus