У Києві з 18 жовтня спостерігається смог і задимлення повітря. Причиною смогу стала тепла погода та пожежі на торфовищах під Києвом. За даними сервісу AirVisual, індекс забруднення повітря становить 113: це небезпечний рівень для людей з респіраторними захворюваннями. Але в уряді кажуть, що не мають офіційних даних про аномальне забруднення повітря.

The Village Україна розпитав фахівців, чому виникає смог та як від нього захиститись.


Майя Руселевич

Дитячий алерголог, пульмонолог

Смог – це суміш туману, пилу і забруднюючих речовин. Також у ньому є чадний газ, який ми не бачимо, проте знаємо його згубний вплив на організм людини. Смог виникає від викидів автомобілів, після паління листя, вугілля, від куріння та шкідливих випарів.

А коли на вулиці тепла погода без вітру і велика кількість авто, люди палять листя, тоді ми спостерігаємо смог. Крім газів, у ньому є багато частинок, які викликають запальні процеси у слизовій оболонці носа, тому в людини починається свербіж у носі, першіння у горлі та кашель. Тобто смог дає запальний процес і подразнення за рахунок твердих частинок. Якщо в людини бронхіальна астма, хронічна обструктивна хвороба легень чи алергічний риніт – смог може призвести до загострення цих захворювань.

Для боротьби з наслідками смогу ми повинні частіше промивати ніс сольовими розчинами, користуватися фільтрами та кондиціонерами, стежити за вологістю у приміщенні – вона має становити близько 50%, а оптимальна для слизової температура – 18-20 градусів. Варто зменшити використання парфумів, аерозолів та дезодорантів для того, щоб додатково не подразнювати слизову оболонку. Якщо є можливість не виходити з дому, краще цього не робити. Якщо такої можливості немає, варто користуватися масками як фільтром від алергенів, пилу та піску.

Олег Листопад

Еколог, експерт ГО «ЕкоПраво-Киів»

Основна причина забруднення в Києві – велика кількість автомобілів, відсутність контролю за викидами, промисловість, знищення зелених зон. Періодично настають такі погодні умови, коли ці викиди перестають розсіюватись. Це відбувається навесні і восени, коли погода стає особливо спокійною, явище називається інверсія – коли повітря перестає рухатись, зникають вітри. А коли настає суха погода, то додаються пожежі на торфовищах.

У місті має бути ухвалена програма збереження атмосферного повітря. Така програма у Києві існує, але не відомо чи виділяються на неї кошти. Для того, аби попередити цю ситуацію, треба: висаджувати дерева, зберігати і захищати зелені зони, обмежувати використання авто, регулювати мережу громадського транспорту. Ці всі речі працюють у великих столицях світу. Треба думати про людей, а не про автотранспорт.

Для кожної людини індивідуальний рівень забруднення небезпечний, бо хтось здоровіший, а хтось має хворі легені, серце. Тому існуючі гранично допустимі концентрації забруднюючих речовин – це дуже умовні речі.

Обкладинка: jekaloc

Текст: Александр Дмитрук, Іра Лесишин