З початку червня у Києві зафіксували вже чотири температурних рекорди, а середня температура на 9 градусів перевищує кліматичну норму.

Раніше ми писали, як правильно пережити спеку у місті. А зараз говоримо із метеорологом та кліматологом про те, чому так спекотно і що сьогодні відбувається з кліматом в Україні.

Віра Балабух

вчена-кліматолог, завідувачка відділу метеорології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС

Владислав Білик

начальник відділу метеопрогнозів Укргідрометцентру

Це нормально, що так спекотно?

Віра Балабух: Та спека, яку ми сьогодні відчуваємо, досить типова для літа. Але зазвичай такі температури характерні для кінця липня та початку серпня – це традиційно найспекотніший період в Україні. Червень ж навпаки – найбільш прохолодний місяць літа.

А цього року така спекотна погода вже спостерігається на початку червня. Середня температура повітря у лісостеповій зоні перевищувала кліматичну норму на 6-7 градусів. Тобто це надзвичайно спекотний період.

Владислав Білик: Температура повітря, яка нині в Україні, є трохи вищою за середньостатистичні норми. Але в історії спостережень були періоди з такими й навіть з вищими температурами. Наприклад, у 1918 році температура повітря у червні сягала 34 градуси тепла.

Аномалія – це перевищення середніх норм у двічі й більше. Тобто поки до аномальної температури нам дуже далеко. Такі високі показники досить нетипові для України, але вони трапляються.

Чому так відбувається?

Віра Балабух: Протягом останніх десяти років у світі суттєво зросла максимальна температура влітку. Останні 5 років – з 2014-го по 2018-й, виявилися найтеплішими на нашій планеті за всю історію спостережень.

Температура на нашій планеті постійно зростає, особливо це помітно взимку та влітку. Збільшуються максимальні показники і тривалість спекотного періоду. Україна також не виняток, тому цей рік продовжує зміни, які тривають протягом останніх десятиліть.

За даними численних прогнозів погоди, така спека буде до кінця місяця. Але ми знаємо, що липень у нас найспекотніший місяць, та й у серпні спостерігається досить висока температура. Тому можна очікувати, що цього року літо буде досить спекотним.

Владислав Білик: Температура у світі збільшується через викиди парникових газів в атмосферу, тобто через діяльність людини. Якщо оцінювати вплив індустріалізації на клімат і планету за останні роки, то він досить сильний. Але сьогодні це питання особливо гостре, бо ці процеси впродовж найближчих років можуть стати невідворотними.

В Україні ці зміни клімату також помітні. Наприклад, періоди спеки стають довшими, а дощі – коротшими, але дуже інтенсивними. Загальна кількість опадів за місяць не дуже змінилась. Але якщо раніше вони випадали протягом пів місяця, то тепер – за день-два.

Чи варто переживати?

Владислав Білик: Варто. Усі вчені б’ють на сполох: через 10 тисяч років на території України буде пустеля, якщо не вжити певних заходів. Тобто наша територія зміниться повністю, але це в довготривалій перспективі.

Найпомітнішою ознакою зміни клімату в Україні є зміна тривалості пір року. Тобто є холодна зима і спекотне літо, а осінь та весна стають досить розмитими, їхня тривалість зменшується. Нині клімат в Україні переходить до більш континентального, а не помірного, як було раніше.

Також поступово почали зміщуватися межі кліматичних зон в Україні на північ. Наприклад, степова зона стала більшою. Так відбувається тому, що рослини, які звикли до вологості та незначних температур, тепер не можуть рости у цих зонах. Вони вмирають, оскільки погодні умови змінилися. Такі зміни відбуваються дуже повільно, але вже тепер їх можна відстежити.

Обкладинка: Jade Xuan Wu