Київ став першим містом у Європі та третім у світі, де запускають Uber Shuttle – «альтернативні маршрутки» від Uber. Сервіс дозволяє забронювати місце в мікроавтобусах, які курсують певними маршрутами та за визначеним розкладом.

Uber Shuttle створений, аби зменшити кількість приватних авто на вулицях міста, вирішити проблему з паркуванням та заторами, а також зменшити викиди вуглекислого газу в атмосферу, – пояснюють у компанії.

Розповідаємо, як користуватись новим сервісом, де він працюватиме і скільки коштуватиме.

Що таке Uber Shuttle

Shuttle – це мікроавтобуси від Uber, які курсують певним маршрутом і мають свій розклад незалежно від попиту. Користувач може забронювати одне з доступних місць, а мікроавтобус вирушатиме, навіть якщо поїздку замовив лише один пасажир.

У мікроавтобуса є визначений маршрут та зупинки, де підбиратимуть пасажирів. Очікуваний інтервал руху – 15 хвилин, однак система буде коригувати розклад залежно від заторів у місті. Усі зміни та затримки будуть відображатись у додатку.

Uber Shuttle працюватимуть лише в будні: із понеділка до п’ятниці із 07:00 до 21:00.

Максимальна кількість місць – 19. Кожне сидіння у мікроавтобусі обладнане паском безпеки, а водії Uber Shuttle проходять навчання та здають іспити перед початком роботи в сервісі – запевняють у компанії.

Коли запрацює Uber Shuttle у Києві

Сервіс Uber Shuttle запрацює у додатку Uber 14 травня. Для цього на смартфоні повинна бути остання версія програми: оновлювати її додатково або завантажувати новий застосунок не потрібно.

Тестовий період у Києві триватиме до серпня 2019 року. До цього часу  у місті мають запустити усі заплановані маршрути та перевірити, як працює додаток. Якщо запуск буде успішним, сервіс можуть поширювати і на інші міста.

Маршрути Uber Shuttle у Києві

Спершу в Києві працюватимуть лише два маршрути:

 із Виноградаря (проспект Правди, 100) до площі Перемоги (ТЦ «Україна»)

 із вулиці Каунаської (ЖК «Комфорт Таун») до станції метро Либідська (ТРЦ Ocean Plaza) та у зворотних напрямках.

Згодом після тестування у місті запускатимуть інші маршрути: із Солом’янки до Бессарабського ринку, з Троєщини до Дарниці, із Позняків до площі Льва Толстого, із Подолу до Троєщини та інші.

В Uber Shuttle найперше хочуть охопити ті райони, де немає станцій метро. Усі доступні маршрути будуть показані у боковому меню додатка.

Скільки це коштуватиме

Вартість Uber Shuttle залежатиме від відстані, яку планує проїхати пасажир. Мінімальна вартість поїздки – 15 гривень, а максимальна – 30 гривень. Поїздка в мікроавтобусі обійдеться користувачам на 75% дешевше, ніж замовлення окремого авто, – запевняють в Uber.

Тарифи Uber Shuttle:

15 гривень за поїздки від 0 до 8 кілометрів

20 гривень за поїздки від 8 до 12 кілометрів

25 гривень за поїздки від 12 до 16 кілометрів

30 гривень за поїздки понад 16 кілометрів

Наприклад, поїздка від Березняків до Печерська коштуватиме 15 гривень, а з Виноградара до ТЦ «Україна» – 30 гривень. Оплатити поїздку можна карткою, яка прикріплена до додатка Uber, або готівкою.

Як здійснити поїздку з Uber Shuttle

Ввести місце призначення в додатку Uber

Замовити поїздку можна, якщо поруч є доступний маршрут Shuttle. Коли замовлення буде підтверджене (це займає до двох хвилин), сервіс покаже найближчу до користувача зупинку мікроавтобуса.

Опція Uber Shuttle може не відображатись у додатку, якщо користувач перебуває занадто далеко (більше кілометра) до зупинок мікроавтобуса або якщо в цьому районі поки немає доступних маршрутів.

Замовити поїздку можна лише через мобільний додаток.

Прийти до місця посадки

Після підтвердження замовлення додаток покаже найкоротший шлях до зупинки Shuttle. Також сервіс показує розташування транспорту в реальному часі та час очікування на водія.

Посадка у Shuttle

Потрібно показати посадковий талон водієві, якщо поїздка була сплачена онлайн. Або ж оплатити послугу готівкою.

Дочекатись своєї зупинки

Після початку поїздки додаток покаже найближчу до місця призначення пасажира зупинку. Коли Shuttle буде наближатись до цього місця, програма надсилатиме сповіщення.

Поїздки в Uber Shuttle не можна замовити заздалегідь. Один користувач може забронювати лише одне місце в мікроавтобусі.

Фото: Софія Данилова / The Village Україна; КМДА; Uber