31 березня в Україні відбудеться перший тур президентських виборів. Люди, які проживають не за місцем прописки, мають вчасно змінити місце голосування, щоб мати змогу взяти участь у виборах. The Village Україна пояснює, як це зробити.

Хто може голосувати не за пропискою

Передусім зміна місця голосування повинна бути вмотивована. Причиною може бути фактичне проживання не за пропискою, робота чи навчання в іншому місті або державі, службове відрядження.

Куди йти

Щоб проголосувати не за пропискою, потрібно звернутися із заявою до відділу ведення Державного реєстру виборців, де зареєстрований виборець або де він перебуватиме в день голосування. Такі відділи працюють без вихідних.

Заяву треба подати не пізніше ніж за 5 днів до виборів – до 25 березня включно. У ній вказується інша дільниця, на якій голосуватиме громадянин.

Які документи потрібні

Бланк заяви можна завантажити на сайті Держреєстру виборців і краще заповнити заздалегідь. Важливо, що її необхідно подати лише особисто – надіслати документи електронною поштою не можна.

Разом із заявою потрібно мати документи, що посвідчують особу – паспорт громадянина України та тимчасове посвідчення. Для військовослужбовців це може бути посвідчення військовослужбовця або військовий квиток.

До заяви додаються документи, які пояснюють потребу змінити місце голосування. Такими документами можуть бути:

  • документ про відрядження;
  • довідка з місця навчання;
  • договір оренди житла;
  • документ, що підтверджує право власності на житло;
  • проїзні документи;
  • путівка в санаторій;
  • довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Якщо до заяви додаються копії цих документів, їхні оригінали все одно потрібно представити органу ведення реєстру для перевірки.

Виборці, які прописані на території анексованого Криму та Севастополя, на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, не зобов’язані додавати ці документи до своєї заяви – лише паспорт.

Скільки часу ви витратите

Процедура зміни виборчої дільниці займає небагато часу – до 15 хвилин. «Ми радимо у формі заяви одразу вписувати дільницю, на якій хочете голосувати. На сайті можна подивитися, де вони – відповідно одразу самому вибрати дільницю і просто віддати заяву», – пояснює координатор з комунікацій громадської мережі «Опора» Юрій Хорунжий.

За даними Державного реєстру виборців, понад 20 тисяч громадян змінили місце голосування з різних областей на Київ (станом на 18 березня).

Скільки виборців змінили місце голосування / Державний реєстр виборців, 18 березня 2019 року

Проте не у всіх районах міста є великі черги: «Ми ходили в суботу, у Печерському районі не було черг. Це район, де найменше звертаються (для зміни виборчої дільниці – ред.)», – розповідає Хорунжий. За його словами, навіть з урахуванням очікування у черзі у відділі Державного реєстру виборців уся процедура триватиме не довше як годину.

Якщо немає прописки

Якщо виборець не має прописки, він може визначити свою виборчу адресу за погодження із центром обліку бездомних осіб або соціальною службою.

Якщо ти ФОП

Для фізичних осіб-підприємців не передбачена особлива процедура голосування не за місцем прописки. На них чекає така ж процедура, як для будь-яких інших громадян України.

Важливо: тимчасова зміна місця голосування діє лише на 31 березня 2019 року. У разі призначення повторного голосування, виборцям доведеться повторити процедуру, щоб знову взяти участь у ньому.

Обкладинка: giphy