Ми вже пояснювали, як говорити з партнером чи партнеркою та що таке активна згода на секс. У новому матеріалі розбираємо з експертами, як і коли коректно запропонувати людині секс.


Катя Мячина

засновниця проекту із сексуальної освіти «Вперше»

Якщо говорити про згоду та пропозицію сексу, то варто пам’ятати про важливу річ. Ніхто нікому нічого не винен, незалежно від того, чи був у вас секс раніше, який вигляд має людина і як вона поводиться. Навіть якщо вам здалося, що людина хоче з вами сексу – це може бути зовсім не так. Єдина причина думати так – тільки якщо вона сама вам про це сказала. Така згода може бути дана лише в тверезому та свідомому стані в стосунках, де немає залежності партнерів одне від одного (фінансової та емоційної).

Незалежно від того, в стосунках ви чи ні – передусім треба бути чесним, говорити відкрито, не вигадувати евфемізмів та не бути наполегливим. Пропонуючи, не очікуйте, що вам зобов’язані позитивно відповісти.

Пропонувати секс у стосунках, які вже існують – найпростіше. Бо ви знаєте, як партнерка/партнер реагує на такі пропозиції. Інколи все відбувається навіть без проговорення. Хоча це не завжди добре, бо іноді люди не розуміють, чи партнер справді хотів сексу, чи так сталося само собою. Тому я раджу використовувати конкретні фрази, наприклад: «Чи ти мене хочеш?». Або робити відверті компліменти, спостерігаючи за тим, як людина на це реагує.

Якщо говорити про взаємну симпатію, як часто трапляється на побаченнях, то якщо один з партнерів відчуває, що хоче, аби зустріч завершилося сексом – про це варто відверто сказати. Запрошувати партнерку заради цього на чай чи кіно – неправильно, бо людина може справді йти на чай, а ви до неї чіпляєтеся. Тому відверта пропозиція дає чітке розуміння, що вдома буде не чай чи кіно, а секс.

Щодо пропозиції сексу другові – то з цим трохи складніше, адже ваші стосунки вже мають певний статус. Тут варто довше розмовляти та детальніше пояснити. Сказати, що ви не хочете, аби дружба постраждала, але відчуваєте останнім часом, що друг вас приваблює фізично чи емоційно, і що ви дуже хотіли б, аби це переросло в сексуальні стосунки.

Моя головна порада: пропонуючи секс, треба бути відвертим і не забувати про активну згоду (це ствердна, свідома згода займатися сексом за власним бажанням і без примушування – ред.).


Євгенія Пліхіна

редакторка розділу «Любов та секс» у Cosmopolitan

Частину нашого покоління виховували люди консервативного та церковного суспільства, для яких говорити про секс було неетично. Тому «як запропонувати інтим іншій людині», нам не пояснили, і тепер ми діємо на інтуїтивному рівні та формуємо принципи на основі власного досвіду. Але дещо все ж таки знати важливо.

Варто розуміти, що пропозиція зайнятися сексом – це те, що вимагає зворотного зв’язку. Фраза в стилі «Я хочу тебе прямо зараз», – не має значення, де вона сказана: у ліжку з дружиною, в барі з незнайомцем або в листуванні з малознайомою людиною, – звучить гаряче, але дещо нахабно. Просте доповнення «А ти?» не знищить еротизм, але кардинально змінить картину: партнер матиме свободу вибору та почуватиметься в комфорті й безпеці. Повага до вибору іншої людини – головний акцент, який повинен бути з перших хвилин спілкування. Не соромтеся з ним перегнути: коли йдеться про секс – безпека у пріоритеті.

Також важливо аналізувати зовнішні обставини. Є ситуації, у яких пропонувати секс – недоречно. Так, буває, що між вами «іскра» і ви хочете одне одного, незалежно від обставин. Але враховуйте, що так може здаватися лише вам, тоді як інша людина думатиме зовсім по-іншому.


Наталія Шаригіна

психологиня, гештальт-терапевтка та спеціалістка сервісу «Трітфілд»

Враховуючи кількість людей на планеті та різноманітність характерів – немає єдиного рецепту, як коректно запропонувати секс. Ключовим моментом є прояв поваги до людини та її свободи: пропонуючи щось, ви залишаєте за людиною право вибору. Етичність у тому, щоб це було не насилля, а домовленість. Може бути різний сценарій, залежно від стосунків. Ми різні, тому для когось буквальна та пряма пропозиція може здатись нецікавою, а для декого навпаки.

Ключова ідея психотерапії для сімейних пар, яку рекомендує багато фахівців – займатися сексом тоді, коли хочуть цього обоє. Тож важливо домовитися. Тут теж усе залежить від характеру, але, на мою думку, двоє дорослих людей можуть повністю відверто розмовляти про секс.


Обкладинка: Charles