Алергія на холод – це реакція шкіри, яка виникає під дією низьких температур: шкіра червоніє, іноді лущиться та покривається висипом, схожим на кропивницю. Терапевтка Марина Болдінова розповідає, як відрізнити обвітрювання шкіри від холодової алергії, як її лікувати та чи існує профілактика.


Марина Болдинова

лікарка загальної практики

Як проявляється холодова алергія?

Відрізнити звичайне лущення від захворювання не так важко: холодова алергія проявляється через якийсь час після перебування на холоді й довго не минає. У той час як із лущенням легко впораються зволожувальні креми.

Цікаво, що організм може так відреагувати не тільки на мороз, а й на холодні напої та їжу – виходить, що захворіти можна і влітку. Найчастіше до холодової алергії схильні діти. У дорослих вона теж буває, але рідше, і переноситься набагато легше. До групи ризику потрапляють ті, хто має спадкову схильність чи страждає на інші види алергії.

Які ще є симптоми?

Впливаючи на слизову оболонку ока, холодова алергія здатна викликати значну сльозотечу. Також вона може відображатися на дихальній системі у вигляді бронхоспастичного рефлексу, який у важких випадках може призвести до астматичного статусу (важкого ускладнення бронхіальної астми, яке загрожує життю). У такому випадку потрібна екстрена інтенсивна терапія.

Чи потрібно лікувати холодову алергію?

Зазвичай негативна реакція організму на холод виникає спонтанно і може зникнути самостійно без застосування медикаментів. Проте якщо алергія проявляється часто, зберігається надовго і досить виражена, займатися самолікуванням не варто. Для найшвидшого одужання потрібно звернутися до лікаря загальної практики чи до алерголога, який, можливо, попросить здати аналіз крові на такі маркери, як еозинофіли та імуноглобулін Е. Якщо алергія проходить у легкій формі, ці показники можуть зовсім не змінитися.

Холодова алергія лікується, як і будь-яка інша – антигістамінними препаратами. Курс може тривати від кількох днів до кількох місяців. Якщо холодову алергію не лікувати, то наслідки можуть бути такими ж, як після запущеної форми алергії: гостра кропивниця, розвиток бронхіальної астми. Однак алергія на холод, як правило, рідко перетікає у серйозне захворювання.

Чи можна запобігти її появі?

Щоб убезпечити себе від холодової алергії, потрібно тепло одягатися, намагатися не дихати холодним повітрям і мастити відкриті частини тіла спеціальним кремом, який захищає від холоду (або звичайним жирним кремом). Для профілактики рекомендують приймати вітаміни А, Е, С та PP.


ТЕКСТ: Маша Шаталіна