Святковий стіл може стати справжнім викликом для тих, хто з якихось причин вирішив відмовитися від алкоголю. Небажання випити за щастя може викликати додаткові питання, на які не завжди є однозначна відповідь. The Village попросив двох експертів розповісти, як залишитися тверезим під час свят і водночас нікого не образити.


Володимир Дашевський

лікар-психотерапевт, кандидат психологічних наук, спеціаліст з роботи із залежностями

З відмовою від алкоголю не все так просто. Питання «чому ти не п’єш?» – гарний критерій того, як людина до вас ставиться. Близькі люди ніби й повинні поважати ваш вибір і не ставити непотрібні запитання. Але в малознайомій компанії часто доводиться пояснювати свою позицію. І тут потрібно розрізняти, про яку людину йдеться: про залежну, яка може відчувати справжні муки в оточенні людей, що п’ють, чи просто про ту, яка пити не хоче. У першому випадку людина часто підсвідомо бажає, щоб її відмовили, у другому серйозної дилеми немає.

Уявімо, що ви людина з алкогольною залежністю. У різних ситуаціях працюють різні варіанти відмови, багато залежить від компанії, в якій ви перебуваєте. Якщо зовсім незнайомі люди, достатньо чіткого «ні, я не п’ю». І не потрібно додатково пояснювати причини: люди не зобов’язані це слухати, а ви – формулювати. Якщо йдеться про компанію знайомих людей чи колег, то відмова може викликати подив і навіть роздратування. До того ж для тих, хто старший чи вищий за соціальним статусом, будь-які категоричні слова можуть здатися грубістю. У цьому випадку, на жаль, доведеться навести якісь докази. Тому краще використовувати стовідсотковий спосіб відмовитися – сказати, що у вас алергія. Діє безвідмовно і формально не є брехнею, адже люди, у яких є залежність, при потраплянні алкоголю до крові не контролюють свою реакцію і страждають від наслідків його споживання, як і при незворотній алергічній реакції на будь-яку іншу речовину.

Водночас людині, яка вирішила не пити з якихось причин, можна послатися на заняття спортом чи здоровий спосіб життя. Тепер це стало дуже популярним, тому жодного непорозуміння не має виникнути. Окрім того, завжди можна віджартуватися. Наприклад, мій друг часто використовує таку приказку: «Якщо я вип’ю, свято відразу ж закінчиться» або «Сьогодні я не можу, а завтра обов’язково вип’ємо». Обидва варіанти працюють багато років.

Важливо не те, що сказане вголос, а ухвалене вами рішення. Звичайне «не хочу» також цілком достойний варіант відповіді. Якщо вас вмовляють, дискутувати немає сенсу – краще швидко уникнути відповіді.

Знов-таки, людині із залежністю важче. Більшість піддається вмовлянням просто тому, що боїться виявитися в компанії білою вороною. У будь-якому разі не бачу злочину в тому, щоб налити собі в бокал мінералку і почаркуватися нею – символізм моменту не зміниться.


Тетяна Ніколаєва

педагог-консультантка з етикету та ділового протоколу

Порушує етикет не той, хто не п’є, а той, хто наполегливо пропонує алкоголь. По-перше, неввічливо нав’язувати спиртне, і взагалі не треба змушувати людину робити те, що вона не хоче. Ситуації бувають різні, наприклад, людина може бути за кермом. Хоча й тоді її, найімовірніше, не зрозуміють і запитають: «Ти що, не могла дістатися на громадському транспорті?».

Щоб не привертати до себе зайвої уваги у великій та шумній компанії, достатньо просто змочити губи та відставити бокал. Якщо коло гостей вузьке чи так зробити не вийде через певні обставини, варто твердо сказати «ні» і намагатися перемкнути увагу на те, що відбувається довкола – похвалити страву господині чи прикраси ялинки. Якщо ж виникли додаткові запитання, можна сказати про алергію, але вдаватися у подробиці стану здоров’я у жодному разі не варто. Здоров’я – це не тема для розмови з друзями, тим паче за столом, його обговорюють лише з лікарем. Окрім цього, дуже неввічливо запитувати людину, чому вона не п’є. Співрозмовник не зобов’язаний виправдовувати своє небажання затуманювати розум і шкодити здоров’ю. Пити – це особиста справа кожного.


ТЕКСТ: Таня Кленова

Обладинка: Даша Чертанова