24 жовтня у Києві почало діяти рішення міської ради про заборону продажу алкоголю між 23:00 та 10:00. Обмеження стосується усіх торгових точок, де продають алкоголь: це заправки, магазини, супермаркети і МАФи.

У визначений час не дозволено продавати пиво (окрім безалкогольного), алкогольні, слабоалкогольні напої та вино. Водночас алкоголь після 23:00 все ще можна придбати в ресторанах і кафе, які мають ліцензію.

Якщо у магазині все ж продають алкоголь у час, коли діє заборона – власнику загрожує штраф. Розмір покарання за перше порушення становить 1700 гривень.

За перевірку магазинів та виписування протоколів відповідає департамент міського благоустрою КМДА. Там сформували групу інспекторів, які патрулюють кожен район у Києві та контролюють, щоб магазини дотримувались нововведень. Також до перевірки та контролю можуть долучатись кияни, які стали свідками незаконного продажу алкоголю.

Тарас Панчій

перший заступник директора департаменту міського благоустрою КМДА


Київрада ухвалила рішення про обмеження продажу алкоголю через чисельні звернення людей. Кияни скаржаться, що під вікнами будинків, на дитячих майданчиках часто розпивають спиртні напої вночі, як результат – поліція фіксує значну кількість правопорушень і розбійних нападів саме під дією алкоголю.

Ми повідомили заклади, що торгують алкоголем, про заборону, і тепер інспектори з благоустрою в кожному районі міста пильно стежать за дотриманням нових правил. Спеціалісти вибірково проводять перевірки магазинів та намагаються там придбати алкоголь після 23:00 або до 10:00. Також реагують на звернення киян.

Якщо жителі міста стали свідками продажу алкоголю вночі, то можуть звернутися до міського контакт-центру за номером 1551 і повідомити про порушення. Також можна написати на сторінку департаменту у Facebook. Зазначайте адресу та назву закладу чи магазину, і ми будемо брати ці звернення у роботу.


У КМДА планують ввести більш жорстке покарання за продаж алкоголю вночі та анулювати ліцензії продавців на продаж спиртного у разі порушення. Окрім того, хочуть зменшити години обмеження продажу до 08:00.

Це не перше рішення про обмеження продажу алкоголю у Києві. Минулого разу заборону ввели восени 2016 року, однак уже влітку наступного року рішення скасували через суд.

Фото: Тарас Панчій