Серед багатьох параметрів у прогнозі погоди можна побачити визначення «відчувається як», «температура комфорту» і «за відчуттями». Зазвичай у них температура відрізняється від «фізичної» на 5-7 градусів. У метеододатках цей індикатор також називають по-різному, але науковий термін – «жорсткість погоди». The Village дізнається, хто вирішує, що визначає цей показник.


Наталка Діденко

синоптик Opogode.ua

Чи виходить для визначення цього показника спеціальна людина на вулицю? Напевно, ні. Насправді це дуже суб’єктивний показник – і однієї бази немає. Але зрозуміло пояснити можна: відчуття залежить від вологості, швидкості вітру і навіть індивідуальної фізіології. Зараз кожен ресурс обирає певні методи, про основу яких лише можна здогадуватися.


Леонід Старков

провідний метеоролог Gismeteo

«Відчувається» – це температура повітря за відчуттям одягненої відповідно до сезону людини. На комфорт, окрім власне температури повітря, впливають такі метеопараметри, як відносна вологість повітря, швидкість вітру і пряме сонячне тепло.


Кирило Руков

журналіст The Village

Наше відчуття температури дуже залежить від вологості повітря та швидкості вітру. Метеорологи виключають «людський фактор» із таких досліджень, просто замінивши суб’єктивні відчуття точним параметром – швидкістю замерзання води. Саме від цього залежить, наприклад, вірогідність обмороження шкіри.

У такий спосіб визначили так званий вітро-холодовий індекс. Це таблиця, яку вперше застосували дослідники Антарктиди у першій половині ХХ століття – коли зрозуміли, що при сильному полярному вітрі немає сенсу довіряти термометру в зачиненій метеобудці, адже вода на вулиці замерзала швидше.

Відчуття задухи у спеку визначає інший індекс – Humidex, який показує залежність температури від вологості, а конкретніше – від точки роси. Так називають температуру, за якої пар у повітрі конденсується у краплі на траві чи іншій поверхні. Що вищим є показник індексу, то гостріше відчувається спека.

Комп’ютери сучасних метеослужб у режимі реального часу поєднують вітро-холодовий індекс, Humidex та інші фактори в одній формулі. Часто алгоритм цих індексів патентують: наприклад, це алгоритми Real Feel, про який метеорологічна компанія AccuWeather розповідала журналу Wired. Чим більше зведених даних враховує машина, тим точніший прогноз того, як відчувається температура. Наприклад, до них часто додають середні дані про те, скільки хвилин конкретного дня світить сонце і наскільки швидко воно гріє у певний сезон.

На пристроях, які працюють на платформі iOS, є стандартний додаток «Погода». Представниця компанії Мелісса Медорі розповіла The Village, що вони використовують для параметра «Відчуття як» міжнародний вітро-холодовий індекс за умови опускання рівня температури нижче 18 градусів Цельсія. За умови підвищення рівня температури використовують американський аналог канадського параметра «Індекс тепла».


Обкладинка: Giphy.com