The VIllage Україна запитує у людей, за допомогою чого можна швидко перезавантажитися.

Ілюстрації: Анна Шакун

 Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – лонгріди без новин.

Ситуація:

У вас є один день, щоби позбутися стресу і відпочити. Ваші дії?

Дмитро Семьонов

маркетолог

Раніше я був запеклим трудоголіком, тож зі стресом ми давні знайомі. Головне усвідомлення тих часів: розслаблятись – це теж вміння, над його розвитком варто працювати. Перш за все треба розібратись з причиною стресу. Саме перезавантаження лікує симптом вигорання, але не проблему. Щоб ситуація не повторювалась, потрібно усвідомити, що є джерелом стресу.

Я розділяю їх на два типи: моя неготовність сприйняти ситуацію або необхідність ухвалювати занадто багато рішень. У першому випадку я виписую проблему та пов’язані з нею емоції, аналізую їх та знаходжу варіанти розв’язки. У другому – створюю структуру, яка зменшує кількість рішень, що необхідно ухвалити.

Для перезавантаження в мене є чотири ритуали, які допомагають привести себе в форму за один день:

• Закритись у інформаційному бункері. Не відповідати на дзвінки від не близьких людей. Вимкнути всі месенджери та пошту. Навіть мимохіть прочитане сповіщення може запустити підсвідомість на вирішення проблеми.

• Зібрати увагу в одне місце. Під час стресу вона розпорошується, і відпочити в такому стані не вийде – вилітаєш в «обсмоктування» проблем. Медитація допомагає абстрагуватись та повернути контроль над собою. Для початківців існують доволі хороші додатки: Headspace або Calm.

• Розслабити тіло. Стрес, насамперед, б’є по ньому – тіло стає напруженим. Пару годин хатха-йоги розтягують та розслабляють його, а так як тіло нерозривно пов’язане з психікою, то і рівень стресу зменшується.

• Знайти «кайфушку». Розслаблене тіло та зібрана свідомість допомагають краще відчувати свої бажання, інакше є ризик на цілий день звалитись у нервові зайняття типу онлайн-ігор чи серіалів. А вони, в більшості випадків, не наповнюють. Улюблені кайфи для мене: смачна їжа, хороша людина поруч, якісне кіно або затишне місце. Іноді – танці чи вечірка.

Олександра Береза

PR-спеціалістка

Знати, що у мене ось-ось з’явиться вільний день для перезавантаження – вже велике щастя. До таких днів (навіть якщо він один), я заздалегідь готуюся. Купую їжу, заправляю машину, прибираю вдома. У день відпочинку головна ціль – не ухвалювати ніяких рішень і не думати про ті речі, про які думаєш щодня.

Прокинутися треба рано, не варто спати до обіду. Краще поспати ще раз декілька годин вдень. Снідати не поспішаючи, обов’язково вдома. Я живу в приватному будинку за містом і на сніданки в кафе та ресторани ходжу тільки по роботі.

Потім можна поїхати з чоловіком на прогулянку в ліс. У нас є дві собаки, вони живуть у дворі. Для них поїздка в ліс – також пригода. Ми їдемо в ліс, подалі від села, там гуляємо серед сосен, мовчки слухаємо як під ногами все хрустить і шелестить. Ліс, як і вода, круто обнуляє тіло та мозок. Головне – вдягнутися зручно і тепло, щоб не думати всю прогулянку про те, що тобі десь задуває.

Обідати люблю вдома, вже чимось готовим (про це треба було подумати вчора). Можна з’їсти якесь super guilty pleasure – борщ, пампушки, часник, сало, чорний хліб, а після всього цього поспати. Можна відключитися прямо в столовій, або на качелі у дворі, або в кріслі-мішку.

Після сну мені особисто знов хочеться їсти, тому саме час робити млинці. До млинців можна увімкнути на плазмі якийсь Netflix, або лекцію про те, що Євгеній Онєгін насправді був нікчемою. Головне – щоб не змушувало думати про справи та проблеми.

Потім можна вийти у двір і рвати бур’яни. Мій чоловік зазвичай косить траву. Я можу в цей час «колупатися» у своїй зеленій огорожі, підв’язувати її та просити рости швидше. Увесь цей час собаки ходять за нами гуськом і це дуже мило.

Вже коли настане вечір і буде темно, можна завалитися з книгою і читати так довго, як тільки можеш, поки не заснеш з книжкою на носі.

І ніякого зв'язку з цивілізацією! Практика показала, якщо я на добу випаду з комунікації, ніхто не вмре. І це прекрасно.

Микола Балабан

бізнесмен

Загалом, я не дуже стресую. Але разом з тим точно знаю і вмію перемикатись від робочих питань до особистих і навпаки. Це допомагає відволіктись від складних рішень в бізнесі, подивитись на все з іншого боку або взагалі зрозуміти, що задача не варта результатів і це лише витрата часу й ресурсів.

Для цього у мене є два механізми: рибалка зі спінінгом або параплани. І одне й інше – це активна сфокусована робота.

У момент польоту немає місця для інших думок. Бо кожну секунду мозок має зчитувати  все, шо відбувається в небі. І не тільки зчитувати, але й аналізувати та видавати рішення. Цей процес безперервний, аж поки не спустишся на землю. Тобто 3-5 годин у мене нема ніяких інших думок, окрім як про політ.

Або коли ти продираєшся крізь хащі, очерет, по болоту й воді до місця зі щукою – це точно так само, як і з парапланами в небі: я аналізую купу факторів, щоби впіймати рибу. Це повна віддача одному процесу. Місця для роздумів про щось інше нема.

Це схоже на те, коли кажуть: зупинись і подивись на все з іншого боку. Зупинка для мене – це моє захоплення рибалкою або польотами. І після цього можу оцінити робочу ситуацію з іншим підходом.

Світлана Колодій

менеджерка

Зазвичай я люблю відключатися мінімум на 3-5 днів, але якщо ритм насичений, можна перезавантажитися і за один день, не виїжджаючи з міста. Головне – відключитися від щоденних активностей.

Підготовка до відпочинку починається ввечері: я стараюся попередити усіх, хто може хвилюватися або дзвонити мені, що буду не на зв’язку. Вирішую більшість нагальних питань по роботі, роблю все можливе і неможливе, вимикаю телефон, ховаю ноутбук в шафу та видихаю. Я вільна, я можу спати спокійно.

Зранку я не ставлю будильник, а прокидаюся тоді, коли мій організм готовий. Важливим є смачний сніданок. Якщо з вечора я встигаю купити продуктів, то готую щось вдома. Якщо ні – сніданок в якомусь прекрасному місці. Я люблю Honey на Ярвалу. Їжа має бути смачна та кольорова. Це перший заряд бадьорості та радості в цей день. Далі я б пішла пішки гуляти містом– Рейтерська, Стрілецька, Січових Стрільців. Слухати Agnes Obel, танцювати вулицями міста.

Сьогодні ще досить тепло, тому кілька годин я провела б у ботсаду з художньою книжкою та горнятком горячого шоколаду.

Далі треба попрацювати з тілом. Для мене це може бути тренування у спортзалі, йога або басейн. Якщо сильний стрес – спа центр – хамам і масаж. І жодних контактів зі світом!

Ввечері я обов’язково запрошу друзів до себе додому. Ми будемо готувати вечерю, пити вино, говорити про любов та обійматися. Десь о 22-23:00 усі непомітно розійдуться по домівках, я схожду в душ і лягу спати. Можливо, буду засинати під «Секс і місто». А можливо мені буде так добре, я одразу солодко засну.

Наталя Тиховод

диджитал-спеціалістка

Першопочатково я намагаюсь  зрозуміти, з чим саме пов'язаний стрес. І що саме виводить з рівноваги. А потім просто вирівняти ваги. За специфікою роботи мій стрес пов’язаний з надлишком комунікації, потребою в щоденному прийнятті рішень, швидкістю змін.

У мене є кілька моментів, що допомагають мені перезавантажитись.

• Я відключаюся від інтернету/спілкування. Не заходжу в месенджери, не планую зустрічей ні робочих, ні дружніх. На це є дві причини. По-перше, я відпочиваю від спілкування. З понеділка по п’ятницю кожного дня я комунікую багато і з великою кількістю людей. Тому ближче до п’ятниці навіть звичайне «як справи» викликає в мене дискомфорт. По-друге, мене досить легко включити в роботу, а іноді люди просто надсилають якесь питання, яке навіть не пов’язано безпосередньо з моєю діяльністю.

• Змінюю картинку. Для цього не обов’язково їхати з міста. Тут можна гратися зі своїм мозком. Наприклад, я часто в суботу беру список літератури з якогось курсу культурології, який я слухала в «Могилянці», беру навмання книжку і просто цілий день читаю її та конспектую. Мене це повністю перезавантажує, бо парадигма змінюється. Одного разу я взяла з роботи кубік Рубіка і цілий день його складала. Принципово нові задачі швидко переключають мене і чим складніші вони та новіші – тим краще.

• Роблю щось знайоме. Коли все змінюється надто швидко, приємно знати, що є речі, які не змінюються. Наприклад, я можу передивитися кілька сезонів «Друзів» або усі серії «Гаррі Поттера». Для мене ці штуки викликають дуже приємні спогади з минулого, плюс дозволяють взагалі не думати. Підходить все, що є дуже звичним і не потребує робити вибір: звичні фільми, улюблені книжки тощо.

• Додаю циклічну активність. Біг, плавання, навіть просто ходьба. Ендорфіни, runner’s high, корисний стрес – про користь спорту не знає лише лінивий. Плавання для мене – це взагалі ідеальна штука, бо годину точно не можеш тримати в руці жодного гаджету і можеш думати лише про тренувальний процес. У випадку з бігом я просто вдягаю навушники і біжу у своєму темпі набережною. Хвилин через 40, приємна втома витісняє інші емоції.

• Йду до психоаналітика. Цей пункт багато хто недооцінює. Можливість проговорити все, що мене хвилює – це зменшення напруги та погляд на ситуацію під іншим кутом.

Годинної розмови мені вистачає, щоб настрій кардинально змінився, а проблеми, що хвилюють, раціоналізувалися.