Здорові зуби – результат щоденного догляду та регулярних відвідин стоматолога. Один з етапів очищення зубів – це використання зубної нитки, але до цієї процедури лікарі ставляться по-різному: дехто вважає, що флос (зубна нитка) травмує ясна і призводить до різних захворювань. The Village з’ясував, чи варто користуватися зубною ниткою, як це робити правильно і чим її можна замінити.


Святослав Коба

стоматолог-терапевт

Чи потрібна зубна нитка?

Недавно з’ясувалося, що ефективність зубної нитки не доведена – це визнала Американська асоціація стоматологів (ADA). Однак немає і досліджень, які доводять протилежне. На зубах є п’ять поверхонь. Щіткою і пастою ми можемо якісно очистити лише три з них (передню, жувальну і язикову). Дві інші (контактні) потрібно очищати від нальоту, використовуючи зубну нитку або міжзубні йоржики, причому краще робити це двічі на день.

Що краще: флоси чи йоржики?

Якщо говорити про доказову базу, то, за даними останніх досліджень, йоржики ефективно очищають наліт з контактних поверхонь і ними простіше користуватися. Вони бувають різних розмірів і їх підбирає індивідуально стоматолог або гігієніст з урахуванням відстаней між зубами.

Зубні йоржики – це альтернатива флосів. Вибирайте, що вам звичніше і зручніше. Головне – навчитися правильно користуватися цими засобами гігієни.

Як користуватися ниткою?

Вам потрібно навчитися правильної техніки, інакше є ризик травмувати ясна. Найкраще запитати про це вашого стоматолога або лікаря-гігієніста – фахівець підбере відповідну товщину нитки і навчить нею користуватися.

Кілька базових правил

Зубна нитка вводиться між зубами м’яко і без зусиль.

Потім треба мовби обійняти зуб флосом і лише тоді просунути нитку глибше до ясен, здійснюючи плавні рухи вгору-вниз.

Якщо флос у процесі чистки розшаровується або рветься, це може свідчити про проблеми: контактний карієс або те, що край пломби нависає.

Якщо ви випадково травмували ясна флосом, вони загояться за два-три дні. Якщо ж ясна кровоточать постійно, це означає, що там відбувається патологічний процес – потрібно звернутися до стоматолога.

Який буде ефект від використання нитки або йоржика?

Використовуючи ці засоби, ви вбережете зуби від контактного карієсу. Він вражає два зуби одночасно й практично непомітний, поки не стає глибоким. Крім того, якщо не очищати контакти від зубного нальоту, можливе виникнення і загострення таких захворювань ясен, як гінгівіт і пародонтит.

Навіщо потрібен іригатор?

Іригатор – це додатковий засіб гігієни. Він не зможе очистити прикріплений зубний наліт. Основні функції іригатора – видалення м’якого нальоту і залишків їжі з важкодоступних місць, а також масаж ясен.

Чи обов’язковий іригатор? Якщо ви носите брекети, без нього не обійтися. Якщо у вас встановлені зубні імплантати – так, потрібен. Узагалі, чим більше у вас в роті штучних конструкцій (імплантати, вініри, коронки, мости), тим потрібнішим є іригатор. Ідеально мати в арсеналі і щодня використовувати все: і зубну щітку з пастою, і флос, і йоржик, й іригатор.


ОбкладинкаNhia Moua