Сходи від Пейзажної алеї до Воздвиженки відкрили місяць тому. The Village Україна цікавиться у локальних закладів, чи вплинуло це на їхню роботу.

Дмитро Борисов

засновник і бренд-шеф Сім'ї ресторанів Дмитра Борисова


Ще у 2012 році ініціювали обговорення профінансувати ремонт аварійних сходів з Пейзажки на Кожум’яцьку за кошт бізнесів. Але фінансово та юридично потягнути цей проект тоді не вдалося. Ми щиро вдячні місту й району за те, що цю проблемну зону не полишили.

Раніше і Воздвиженка, і Пейзажка лишались місцями спеціального візиту. Та тепер це частина прогулянкового маршруту не лише для туристів, а й для киян. Трафік пішоходів зріс щонайменше на 10%, і ця цифра продовжує збільшуватись.


Анастасія Кириченко

піарниця бару S34


З відкриттям сходів потік людей відчутно збільшився, кількість гостей у S34 також. До нас заходять або дорогою туди, або вже після. До того ж це тема, яку зараз досить часто обговорюють за барною стійкою.

Воздвиженка ожила й почала виконувати свою первинну функцію. Сходи були потрібні хоча б для того, щоб люди прийшли сюди й побачили, що це не сплячий район. У нас є чудові кав’ярні, ресторани, бари, галереї тощо. Адже Воздвиженка – це не лише кольорові будинки з весільних фотосесій. Хотілося б, щоб цей маршрут став не одноразовим, а традиційним для жителів міста.


Андрій Чуковський

співзасновник кав’ярні Whitebeard Blackbird


Так, ми вже можемо констатувати, що відкриття сходів позитивно вплинуло на потік людей. Особливо – у п’ятницю та суботу. Також є гіпотеза, що кількість відвідувачів збільшиться зі зміною сезону – світловий день стане коротшим, але підсвітлені сходи можуть посприяти збільшенню вечірнього потоку.

Можна сказати, що сходи притягують людей, змушують їх спуститися на Воздвиженку. Адже багато хто не хотів спускатися з верхньої частини Андріївського узвозу. До того ж сходи зручні для підйому. Адже йдеться не лише про спуск із верхнього міста, а й про шлях від Подолу вгору. Сходи розраховані на малий крок і розтягнуті «змійкою», тож у процесі підйому ти не втомлюєшся.

Тепер ми частіше бачимо у Whitebeard Blackbird не постійних відвідувачів – тих, хто зайшов до нас випадково. Раніше ми таких людей бачили нечасто. Тобто раніше орієнтувалися на гостей, які вже знають, чим ми займаємося. А тепер частіше чуємо, наприклад, замовлення американо. Тобто через відкриття сходів у нас тепер більше роботи з відвідувачами.


Олексій Ільченко

співзасновник ресторану Mai Satai


Насправді дуже важко сказати, чи є якісь зміни. По-перше, ще мало хто знає про сходи. По-друге, багато молоді не йде далі сходів: їм прикольно і там, далі вони ніби й не збиралися кудись йти. Урешті-решт, улітку хочеться побути десь зовні, а не в приміщенні. Тож наразі зарано говорити про переваги сходів. Від себе можу сказати, що вони круті й там приємно. Особливо, коли людей не так багато.