Нещодавнє дослідження показало, що міленіали як інвестиції обирають готівку. Тобто вони просто складають зароблені гроші у себе вдома. У довготривалій перспективі ці люди втрачають іноді навіть мільйони.

The Village Україна просить п’ятьох представників цього покоління пояснити, як вони інвестували б 1000 доларів.

Ситуація: у вас є 1000 доларів, тобто близько 27 000 гривень. Це разовий прибуток понад ваш звичайний дохід упродовж місяця. Як ви інвестуєте ці гроші? Детально поясніть свої мотиви.


Данило Голота

Співвласник маркетингової агенції Syntropy

30% ($300) від цих грошей я зразу покладу на накопичувальний рахунок. У мене є правило відкладати 10-30% від будь-яких доходів. Це перше, що я роблю. Вже після того переходжу до інших обов’язкових оплат і покупок. Я вирішую відкласти 10 чи 30 відсотків залежно від фінансового тиску, який є зараз. Якщо знаю, що в мене багато одноразових, але великих витрат – відкладу 10%. Якщо витрат менше – 30%. Таким чином я створюю собі подушку безпеки і фонд для майбутніх інвестицій у бізнес.

50 доларів підуть на оплату місячної підписки на Coursera. Я проходжу кілька курсів одночасно, і всі вони потребують оплати.

Ще 300 доларів я витрачу на книжки. У мене є список книг, які маю замовити на Amazon. Переважно це професійна література (маркетинг, бізнес) і фундаментальна література (психологія, філософія). Я купую книжки за принципом «актуальних знань, які не старіють». Наприклад, я ніколи не придбаю книжку про просування в Instagram. Усе, що в ній є, застаріває ще до того, як книга виходить з друку. Купувати видання про інструменти, які змінюються занадто швидко, – це гроші на вітер. Тому я читаю багато фундаментальної літератури. Останні найбільш корисні книги, які я купив з цієї категорії, – «Tools of Titans» і «Tribe of Mentors» Тімоті Ферріса.

А 350 доларів, які залишаться, я витрачу на консультації дієтолога і терапевта. Маю актуальне завдання – вибудувати собі дієту. Не в сенсі дієту для схуднення, маються на увазі правила харчування. Я стараюсь оптимізувати в житті все, що можна оптимізувати, щоб фокусуватись тільки на важливому. Тому я оберу консультації, щоб розписати:

  • що я повинен їсти в звичайні дні й у дні високих навантажень (я бігаю і плаваю);
  • список базових продуктів, аби не думати, що купувати в супермаркеті, а йти за типовим сценарієм;
  • список рецептів для сніданків, обідів і вечер;
  • рекомендації страв і продуктів, які допоможуть мені відновлюватись, коли в мене особливо багато роботи.

Я не хочу зайвий раз думати про те, що треба їсти. Я їм фактично все і певен: дієтолог набагато краще зможе прописати, що мені треба їсти, аби працювати і тренуватись. Хай профі це вирішить за мене, а я просто звертатимусь до інструкцій і менше паритиму собі голову.

Ця інвестиція важлива, бо якщо я приберу пункт «що поїсти?» зі щоденного пулу завдань, то цим самим звільню свою оперативну пам’ять для важливіших питань.


Лєра Польська

засновниця проекту Fearless, жіноча фотографка

Тисяча доларів разового прибутку – хороший бонус, щоб інвестувати в себе, тому обираю навчальні програми чи курси. І в коротко-, і в довгостроковій перспективі відсотки від інвестиції в знання будуть значно більшими, ніж, наприклад, від депозиту в банку.

Коли людина усвідомлено розширює навички та вміння, їй стає легше віднайти унікальну комбінацію власних сильних сторін і розширити межі особистості. У швидкоплинному світі це дає величезну перевагу, не лише в професійній сфері, а й в особистому спілкуванні та вмінні насолоджуватися життям.

Якщо сьогодні отримаю екстра 1000 доларів, запишуся на освітній курс в одному з університетів Іспанії. Там є короткострокова навчальна програма з комунікації із собою та світом.


Микола Гавриляк

підприємець, співзасновник проекту Cryptota

Це сума, яку доцільно вкласти у себе із розрахунку збільшення своєї вартості як спеціаліста чи розширення світогляду як особистості.

Для мене прийнятний один з таких варіантів:

1. Пройти курс із публічних виступів та презентацій, це те вміння, яке однозначно потрібне у сучасному світі і яке можна й треба завжди покращувати. На залишок коштів можна додатково попрактикуватись в англійській мові.

2. Відвідати одну з глобальних конференцій на кшталт Web Summit у Лісабоні, щоб отримати порцію заряду та бачення, куди рухається світ. Після таких івентів ти розумієш, що всі ці «інноваційні стартапи» роблять такі ж хлопці й дівчата, які тебе оточують, і що ти можеш більше. Це, безумовно, вартує цієї тисячі доларів.


Софія Швець

підприємиця, співзасновниця стартапу Let’s Enhance

Для мене гроші – це енергія, результат спільної праці багатьох людей. Я щиро вірю в те, що найгіршим вибором для молодої людини – це «скласти гроші в банку для кращих часів». Коли тобі 20-30 років найкращою інвестицією буде інвестиція в себе, у свій розвиток чи здоров’я. Адже все взаємопов’язано: вкладаєш у себе – вдосконалюєшся – починаєш заробляти більше.

Якщо змоделювати ситуацію про 1000 доларів у кишені, то я рухалася б у таких напрямках:

1. Короткі інтенсивні подорожі.

Ніщо так не розвантажує мізки, не заряджає енергією та новими ідеями, як 2-3 дні в новому місті. Я називаю їх про себе power trips. Ніколи не їду, щоб просто погуляти містом, а завжди з якоюсь ціллю, так набагато цікавіше.

Останній раз вийшло вирватися до Копенгагена. Я дуже люблю сучасну архітектуру, і там розташовані одні з найвідоміших  житлових комплексів у світі. З появою безвізового режиму це стало зовсім просто й ніщо не заважає полетіти на лекцію чи концерт і погуляти. Я впевнена, такі речі прокачують дуже сильно.

2. Самоосвіта.

Я давно не підтримую формальну університетську освіту, але класні інтенсивні курси – те, що треба. Причому не прямо пов’язані з основною діяльністю. Якщо займаєтеся маркетингом, але мрієте знімати відео – йдіть на курс монтажу відео. Світ змінюється настільки динамічно, що ви з легкістю зможете мігрувати у відеомаркетинг або повністю робити щось нове. Сюди ж входять підписки на книги та аудіо типу Bookmate і Audible. Воно того варте.

3. Фітнес-трекер.

Я так довго сиджу в офісі, що серйозно задумуюсь придбати щось, що контролюватиме мою фізичну активність і якість сну. Це сильно впливає на продуктивність і роботу, тому вважаю це крутою інвестицією.

4. Покупки для душі.

Дуже важливо робити самому собі подарунки за маленькі перемоги. Так ти відчуваєш, що працюєш недарма. Для мене такими є кросівки (я дуже давно люблю Nike, обов’язково заходжу в магазини, вивчаю історію бренду), друковані версії Wired (купую в усіх аеропортах) та косметика.


Валерій Паламарчук

Chief Technology Officer у WalletSaver

Одразу визначимося з термінологією. Мова йтиме лише про фінансові інвестиції. Я не братиму до уваги подорожі, навчання та покупки. Це теж інвестиції, але їх ROI неможливо кількісно виміряти.

Тому, я бачу дві інвестиційні стратегії.

1. Патріотично-оптимістична, гривнева.

Кладемо 27 000 гривень на депозит в улюблений український банк. Наприклад, Monobank (16%) чи «ПриватБанк» (14,5%) – і через 5 років подвоюємо початкову суму вкладу. Мінуси підходу – ризик падіння курсу та нестабільність банків. Плюси: усе просто, мінімальне занурення у фінансові процеси.

2. Збалансована, доларова.

Гуглимо інвест-стратегії провідних гравців ринку. Це відкрита інформація, але для прикладу візьмемо Darrow Kirkpatrick. У 2017 році він зробив 20%, а за останні 13 років –  приблизно 7% щороку. Аналізуємо його портфоліо за останні роки й копіюємо стратегію розподілу інвестицій. Наприклад, беручи за основу 2017 рік, ми могли б вкласти 45% в акції, 38% у бонди, 10% в золото та цифрові валюти, 7% у кеш і зробити плюс 200 доларів до нашої тисячі. Мінуси підходу – вимагає занурення в процеси і наявність базової фінансової грамотності. Плюси: стабільність інвестицій, немає прив’язки до економіки України, що гарантує більш спокійний сон уночі.

Особисто я за другий варіант. А враховуючи дозвіл на відкриття рахунків в іноземних банках з початку 2017 року, друга стратегія видається ще привабливішою.