The Village Україна розбирається, коли варто звертатися по допомогу до психолога, як його обрати та чому розмови з друзями не допомагають з психологічними травмами.


Анна Ленчовська

психологиня, гештальт-терапевтка

У людини завжди була духовна потреба розуміти себе. Раніше цьому допомагала релігійна парадигма. Ми знали, що правильно, а що ні. Екзистенційні питання про життя та смерть були регламентованими. Але коли світ стає більш глобалізованим, люди вже не мають до кого звернутися – і  у нерелігійних людей також є потреба у духовному. Світ швидко змінюється, і ми вже не розуміємо, як до цього ставитися і як на це реагувати. Людина залишається наодинці, і друзі тут не можуть допомогти. З психологом у вас прозорі чітки взаємостосунки. Є певні рамки поведінки. Ви не маєте дбати, чи образиться на вас консультант, як зреагує на ваші слова.


Чим відрізняється психолог від психотерапевта


Ліля Дубінська

дитяча та кризова психологиня у центрі «Психотерапевт Елена Бикова»

Психологи поділяються на фахівців з різних напрямків. Практичний психолог допомагає людині в самодослідженні самої себе. Психолог надає допомогу в формі консультування, діагностики, корекції.

Психотерапія – це лікування психологічних травм. Психотерапевтами в нас називають як лікарів, так і психологів. Але їх треба розрізняти. Лікар-психотерапевт – це саме лікар, людина з медичною освітою, яка лікує, передусім, медичними препаратами. Психотерапевт працює з тими, в кого немає органічних уражень та серйозних фізичних травм головного мозку. Інакше такими питаннями повинен займатися лікар-психіатр.

Лікар-психотерапевт ставить медичний діагноз і підбирає відповідні лікарські засоби. Це не виключає того, шо він веде з пацієнтом бесіду, допомагає йому в розумінні самого себе. Людина, яка звернулася до лікаря-психотерапевта, є саме пацієнтом, тобто тим, хто довірив своє здоров’я фахівцю і зобов’язується точно виконувати лікарські призначення. Відповідальність за її стан, який буде залежати від медикаментів, несе насамперед саме лікар.

Психолог-психотерапевт – це людина з відповідною психологічною освітою. Психолог не призначає медичних препаратів та не ставить медичних діагнозів. Інакше він повинен спрямувати свого клієнта до медичного фахівця. Психолог-психотерапевт лікує саме психологічні травми. Він супроводжує клієнта на шляху саморозуміння та пошуку особистих рішень та дій, пояснює, висвітлює ті чи інші мотиви та наслідки.

Людина, що звернулася до психолога, чи до психолога-психотерапевта, є його клієнтом, а не пацієнтом. Відповідальність за кінцевий результат – лежить не тільки на фахівцеві, а й на самій людині.

Психолог надає послугу, але не вимагає від клієнта беззаперечного виконання його настанов та порад (останніх він узагалі майже не дає). І кожному клієнтові доводиться докладати зусиль.

Багато психологів навчається методів психотерапії та застосовує її. Межа між психологом та психологом-психотерапевтом сьогодні досить розмита.


Як зрозуміти, що варто звернутися до фахівця


Людмила Ялова

гештальт-терапевтка, приватна психотерапевтична практика

Я запропонувала б такий алгоритм:

  1. Рекомендації людей, яким довіряєте.
  2. Сайти, відкриті сторінки спеціалістів у Facebook: почитайте, що вони пишуть у статтях та професійних замітках, поставте запитання.
  3. Особиста зустріч із спеціалістом: поставле запитання, які хвилюють, перевірте наявність у нього терапевтичної практики, особистої терапії і супервізії*.

* Психолог має мати старшого спеціаліста – супервізора або ж супервізійну групу. Так психолог, якщо має труднощі з клієнтом, може обговорити ситуацію зі старшими спеціалістами.


Оксана Затворнюк

психологиня, доцентка кафедри практичної психології НПУ ім. М. Драгоманова

Найчастіше люди приходять за рекомендаціями. Крім цього, варто уточнити усі запитання у спеціаліста: його стаж, напрямок роботи, освіта. Навіть якщо у вас є особисті запитання до фахівця – ставте їх. І про сімейний статус, і про вік, і про місце прийому. Важливим є рівень особистої симпатії. Якщо ви відчуваєте чи бачите щось, що вам не імпонує – краще шукайте іншого спеціаліста. Не соромтеся аналізувати сторінки психологів – наскільки близьким для вас є світ цієї людини. Є також сайти з базами даних психологів, наприклад, «У психолога».

Звісно, не забувайте уточнювати, чи працює психолог саме з вашою проблематикою: труднощі у спілкуванні, депресивні стани чи суїцидальні думки. Кваліфікований психолог може скерувати вас до іншого колеги-спеціаліста, який працює саме з вашими проблемами.


Як зрозуміти, що психолог некомпетентний


Ліля Дубінська

дитяча та кризова психологиня у центрі «Психотерапевт Елена Бикова»

Вибір психолога – це завжди ризик. Зараз свої послуги пропонують багато людей, які профанують психологічну допомогу. Я можу назвати декілька ознак такої псевдодопомоги:

  • Вам обіцяють вирішити ваші проблеми швидко та безболісно.
  • Вам пропонують зробити вас «хорошими» та «правильними», якщо ви будете виконувати прості «вправи». Але людина може бути тільки сама собою. Такі вправи, як заборона собі «поганих почуттів», «позитивне мислення» чи вмовляння «бачу ціль – не бачу перешкод», не зроблять вас щасливим у більш-менш довгостроковій перспективі. Справжня психологія дає розуміння: чим я насправді наділений, що є першоджерелом моїх страждань і «поганих» почуттів, чого я насправді прагну.
  • Психолог покладає відповідальність за ваші вчинки та рішення на якісь не підвладні вам сили.
  • Відсутність беззастережного прийняття ваших почуттів, поваги до них, намагання нав’язати вам «правильні» почуття.
  • Намагання вмовити вас «змінитися» так, як це видається потрібним психологу.

Як зрозуміти, що терапія допомагає


Оксана Затворнюк

психологиня, доцентка кафедри практичної психології НПУ ім. М. Драгоманова

Психолог допомагає сформулювати із проблеми певний запит. Саме він поставлений у роботу. Результат – це якщо проблема вирішилася або клієнт навчився з нею жити. Адже є такі проблеми, яких позбутися неможливо. Якщо ж вона вирішується, то можна брати наступне завдання, ціль, до якої рухатися.


Ілюстрації: Євген Величев