Незнайома людина раптом починає коментувати і лайкати ваші фотографії, яким багато років і на яких ви, наприклад, мали інший вигляд та вели інший спосіб життя. Можливо, незнайомець не бажає вам зла, але його увага стає нав’язливою та неприємною. The Village запитали в експертів, чи вважається це сталкінгом і як вчинити, якщо вам уже «не ок».


Анна РівІна

правозахисниця

«Якщо вам здається, що лайки переходять у щось більше, постарайтеся відмежувати себе від людини».

Немає єдиного цифрового етикету. Але потрібно враховувати два фактори: у дівчини має зберігатися відчуття безпеки і вона повинна мати право відмовитися від взаємодії в будь-який момент. На мій погляд, лайки не порушують кордонів, якщо фотографія була у відкритому доступі (його завжди можна обмежити). Але вони можуть йти з переліком інших проявів уваги, які вже викликають дискомфорт. Дуже добре, що такі сервіси, як Instagram чи Twitter, тепер пропонують прості рішення – і можна поскаржитися на поведінку користувача. Знову ж таки – можна забанити людину.

Але краще завжди намагатися змінити парадигму, за якої жінка не може просто сказати, що їй щось неприємно. У нас поки немає гендерної рівності, вважається, що жінка повинна терпіти переслідування з букетами, натяки та зайву увагу. На жаль, сталкінг – це серйозне явище, і воно штовхає чоловіків на реальні злочини. «Якщо вам здається, що лайки переходять у щось більше, постарайтеся відмежувати себе від людини».


Дар’я Татаркіна

заступниця головної редакторки Wonderzine

«Будь-яка нав’язлива дія щодо іншої людини – це спроба домінувати».

Інтернет та соцмережі – це такий же реальний світ, який впливає на наше життя і самопочуття. Ось простий приклад: батьки можуть не розуміти, що ваша сторінка в Facebook чи Instagram – це ваше обличчя, місце публічної репрезентації, а коментарі в стилі «Ти моє сонечко!!!» під фото з пляжу можуть вас соромити. Але близькій людині можна пояснити, що не так. Якщо не виходить – приховати пости чи забанити.

Але зовсім інша історія – коли ваші взаємини з людиною не передбачають, що вона буде обсесивно лайкати ваші фотографії в купальнику. Мені здається, що будь-яка нав’язлива дія щодо іншої людини – це спроба домінувати, показати свою силу, а не «зробити комплімент». Логічно, що коли хтось вривається у наш особистий простір, ми почуваємося незахищеними, ніби до нас без дозволу зайшли додому. Не бійтеся присікати такі випадки.

Лайк давньої фотографії передбачає роботу: хтось сидів, гортав стрічку до кінця, витрачав на це свій час. Такі дії передбачають високий рівень зацікавленості. Так, допитливість – це не вада; так – ми всі часом вивчаємо профілі колишніх-теперішніх-потенційних, друзів чи знаменитостей і так далі. Але, займаючись цим, потрібно пам’ятати про власний комфорт і комфорт людини, яку ви вивчаєте. Якщо ваша звичайна цікавість стала нав’язливою, можливо, треба притримати коней. Якщо вам здається, що ваші дії можуть розцінити неправильно – краще не робіть їх.


Текст: Юлія Рузманова

Переклад: Марк Лівін