The Village Україна поговорив з педіатром і терапевтом та дізнався, які ліки треба брати у відпустку для себе й дітей.

Людмила Ющенко


лікар-педіатр вищої категорії, фахівчиня медичного центру «Добробут»

Для дітей

«Щоб відпочинок був комфортним, зазделегідь дізнайтеся телефонні номери невідкладної допомоги чи розташування найближчої лікарні, вивчіть кілька слів про стан і самопочуття (біль, жар, травма, діарея, алергія, втрата свідомості) державною мовою країни, у яку ви мандруєте.

Треба навчитися надавати першу медичну допомогу, мати при собі інформацію про щеплення та алергічні реакції і обов’язково взяти аптечку. Вміст аптечки треба узгодити з вашим лікарем, врахувати особливості дитини, регулярно контролювати терміни придатності, умови зберігання та наявність препаратів».

Список ліків:

 Жарознижувальні та знеболювальні засоби: препарати на основі парацетамолу чи ібупрофену, можуть бути у вигляді сиропів, суспензій, таблеток, свічок, капсул.

 Протиалергічні препарати: для внутрішнього застосування (таблетки, сиропи, краплі на основі цетиризину, левоцетиризину, лоратадину) та місцевого застосування (гелі, мазі).

 Засоби при болю в животі, діареї, запорі: спазмолітики (но-шпа, ріабал), сорбенти (на основі симетикону), ферментативні препарати при порушенні перетравлення, кишкові сорбенти (препарати на основі ніфуроксазиду), при запорі (препарати лактулози, гліцеринові свічки, послаблювальні мікроклізми).

 Засоби для випоювання при загрозі зневоднення: (сольові у вигляді порошків – регідрон, хумана – електроліт, ораліт, гастроліт).

 Засоби для обробки ран і накладання пов’язок: бинти (стерильний, еластичний), пластир, вата.

 Місцеві засоби (мазі, креми, гелі, спреї): спрей з пантенолом застосовується при опіках; комбіновані препарати, що містять протигрибковий, антибактеріальний, гормональний компоненти – при інфікованих ранах, подразненнях, а протиалергічні застосовуються при укусах комарів, медуз, рослин; знеболювальні (на основі диклофенаку, ібупрофену).

 Краплі в ніс: сольові розчини для промивання, судинозвужувальні препарати (ксилометазолін, оксиметазолін). Важливо розуміти, що такі краплі зменшують нежить, але не виліковують.

 Краплі в очі та краплі у вуха: оптимально застосовувати комбіновані препарати.

 Засоби при болю в горлі, запальних процесах ротової порожнини: залежно від віку використовують у вигляді розчинів, спреїв, таблеток для розсмоктування.

Антибіотики: варто застосовувати тільки за рекомендацією лікаря, найбільш поширені та часто рекомендовані на основі амоксициліну, азитроміцину.

Ріта Гофман


лікар-терапевт, дільнична лікарка КНП ЦПМСД №1 Шевченківського району Києва

Склад аптечки буде залежати від того, куди, на скільки і в якому складі ви подорожуєте.

Готельний відпочинок

Через контакт з великою кількістю людей з різних країв відбувається активний обмін інфекціями повітроносних шляхів, часто в дорозі або після люди хворіють респіраторними інфекціями, що називають у нас застудою.

Список ліків:

 Противірусні засоби (тілорон, амізон, вітаглутам), їх потрібно приймати якомога раніше, до розвитку основних симптомів, у першу добу хвороби, тоді вони будуть ефективні.

 Для промивання носоглотки обов’язково візьміть назальний спрей з фізіологічним розчином солі або стерильною морською водою (тільки без спиртів у складі!). Промивання носоглотки розчином солі профілактує і лікує ГРЗ. Варто пам’ятати, що засоби від нежитю, що містять судинозвужувальні препарати не лікують, а тільки знімають симптоми, тому їх не варто приймати регулярно.

 Якщо є проблеми з травленням, варто взяти із собою поліферментні препарати, що містять елементи соку підшлункової залози, краще у вигляді капсул і бажано у більших дозах, шкоди від передозування не буде.

 Від запорів візьміть у дорогу проносний засіб, краще у вигляді таблеток (пікосульфат натрію, макрогол, лактулозу). Від метеоризму допомагають антифлатуленти (препарати диметикону або симетикону), при болях у животі, пов’язаних зі спазмами, завжди помічні спазмолітики (пріфінія бромід, дротаверин, дицикломін).

 Знеболювальні та жарознижувальні засоби. Перевагу варто віддати парацетамолу, ібупрофену, німесуліду. Не забувайте, що ці препарати НЕ ЛІКУЮТЬ, а тільки знімають симптоми, тому їх не варто пити регулярно.

Якщо ви відпочиваєте у країні, де без рецепту не продають антибіотики в аптеках, краще запастися антибіотиком широкого спектра дії. Краще препаратами амоксициліну, ципрофлоксацину або азитроміцину – на випадок розвитку таких серйозних бактеріальних інфекцій, як ангіна, отит, пневмонія. Але пам’ятайте, що антибіотики вимагають курсового прийому і не можна приймати їх з метою зниження температури при спеці. І перш ніж їх приймати, за першої ж нагоди порадьтеся з лікарем.

У гори, в ліс, на річку, море чи «дикий» відпочинок з наметом

Список ліків:

 Знезаражувальні засоби для зовнішнього і внутрішнього застосування для обробки ран, місць укусів комах і диких тварин, вологих мозолів, опіків (сонячних, від багаття, медуз): перекис водню 3%, хлоргексидин, чистий спирт (при опіках – ДО прояву пухирців у вигляді аплікації на 20-30 хвилин), діоксидин з лідокаїном і пудри з антибіотиками (гентаміцином, неоміцином, бацитрацином) на рану або опік під пов’язку.

 Як перев’язувальний матеріал краще використати не марлю або вату, а жіночі щоденні прокладки (добре утримують лікарський засіб на рані, не парять, добре вбирають вологу, але не прилипають). Фіксувати теж краще не марлевим бинтом, а сітчастим еластичним трубчастим. На маленькі рани, укуси чи порізи – бактерицидні пластирі різного розміру.

 Лікування кон’юнктивіту – розчин сульфацилу (сульфацетамід) натрію.

 Для обробки місць укусів комах мазі з гормональним компонентом і місцевим анестетиком для зняття свербіння. Щоб уникнути алергічної реакції на укуси ос і бджіл – протиалергічні засоби (краще препарати дезлоратадина або левоцетиризина).

 Для видалення кліщів бажано мати з собою пристосування типу Tick Тwister – мініатюрний гачок або міні-пінцет для легкого викручування кліща, щоб не порушити його цілісність (це перешкоджає зараженню інфекціями, які переносять кліщі, зокрема – бореліоз). Вони продаються в зоомагазинах.Якщо кліщ усе-таки вкусив і є небезпека розвитку бореліозу (хвороби Лайма), краще прийняти від 1 до 3 днів доксициклін по 200 мг на добу.

 Для знезараження питної води зручно і надійно користуватися кристалічною лимонною кислотою. Досить кілька кристаликів на 1-2 літри.

 При отруєннях з нудотою і блювотою ефективні сорбенти, краще – кремнієві (препарати діоксиду кремнію), тільки не забувайте, що їх потрібно запивати великою кількістю чистої води (по 2-3 літри і більше на добу), інакше їх прийом може принести більше шкоди, ніж користі.

 При кишкових інфекціях – антисептик ніфуроксазид.

Обкладинка: pina messina / Unsplash