Медична реформа дає можливість обирати сімейного лікаря, терапевта чи педіатра – самостійно і не прив’язуючись до прописки. Українці можуть зробити це з 2 квітня, підписавши декларацію з лікарем.

The Village Україна дізнається, як обрати лікаря і підписати з ним декларацію.

 Оберіть лікаря

Це може бути лікар, до якого ви зверталися раніше за місцем прописки. Радьтеся щодо лікаря також із близькими чи у міськраді з працівниками відділу охорони здоров’я. Пошукайте характеристики лікарів на сайтах медзакладів, але зауважте, що такі списки є на сайтах не всіх медустанов. Упродовж кількох місяців на сайті eHealth з’явиться перелік усіх спеціалістів первинної медичної допомоги, а детальніше про них ви зможете дізнатися у медзакладах. Можна підписати декларацію з лікарем приватного центру, якщо він є на сайті eHealth. Це означає, що педіатр, сімейний лікар чи терапевт надасть послуги в приватному медзакладі так само безкоштовно, як і в державному.

Для дитини не обов’язково обирати педіатра, її можна записати до сімейного лікаря. Терапевт лікує лише дорослих.

Підписання декларацій безстрокове, але врахуйте, що терапевт набере не більше як 2000 пацієнтів, сімейний лікар – не більше ніж 1800 і педіатр не більше 900.

 Знайдіть на порталі eHealth медзаклад, де працює обраний медик

У пошуковику eHealth введіть назву медзакладу, у якому працює обраний лікар. Їх додають у систему поступово, тож якщо потрібного медзакладу немає в переліку – оберіть лікаря з іншого або почекайте, коли зареєструють потрібний.

Навіть якщо напроти вашого медцентру на сайті немає позначки «подивитися на карті», ви однаково можете підписати в ньому декларацію. Мапи на сайті повноцінно запрацюють із середини квітня.

 Йдіть до медзакладу з паспортом, ідентифікаційним кодом та мобільним телефоном

Телефон потрібен для отримання SMS-коду, а ідентифікаційний код – щоб засвідчити систему, що ви є платником податків, з яких держава сплачуватиме вам послуги лікаря. Замість паспорта можна принести довідку біженця чи тимчасове посвідчення громадянина України.

Якщо оформлюєте педіатра для дитини до 14 років, візьміть її свідоцтво про народження. Для підписання дитячої декларації вистачить одного з батьків.

 Дізнайтеся в реєстратурі, з ким оформити декларацію

Спитайте в реєстратурі спеціаліста, який оформить декларацію. Її робитимуть в електронній формі і безкоштовно. На сайті Міністерства охорони здоров’я можна переглянути, як виглядатиме заповнена реєстратором декларація.

 Назвіть реєстраторові SMS-код

Після внесення даних у декларацію вам надійде SMS-код. Назвіть його, щоб підтвердити свій мобільний.

 Отримайте свій примірник декларації

Перевірте, чи немає в декларації одруківок і фактичних помилок. Якщо є – повідомте про це, і її перероблять. Примірник з остаточними даними роздрукують двічі: для вас і для медзакладу. Підпишіть обидва.

Які послуги надаватиме «свій» лікар?

Згідно з наказом МОЗ, «свій» лікар:

– надаватиме поради під час застуди

– допомагатиме позбавитися шкідливих звичок

– лікуватиме найпоширеніші хвороби, травми та отруєння

– ставитиме діагнози

– стежитиме за хронічними захворюваннями

– видаватиме направлення до вузьких спеціалістів на кшталт лора, ендокринолога, хірурга і визначатиме з ними ваше лікування

– робитиме щеплення

– допомагатиме під час гострих фізичних і психічних розладів, які не потребують специфічної допомоги

– видаватиме документацію в заклади та для подальших обстежень

– надасть паліативну допомогу

– стежитиме за здоров’ям вагітних

– проводитиме 8 видів досліджень

– допомагатиме пацієнтам з підвищеним ризиком розвитку захворювань.

Чи є дедлайн підписання декларації з лікарем?

Без декларації до лікаря первинної ланки можна ходити до 2020 року, а потім система стане повністю електронною. Це означає, що якщо ви не підпишете декларацію з лікарем до 2020 року, то прийом треба буде сплатити в касі медзакладу. Ціну затвердять пізніше.

Які послуги залишатимуться безкоштовними?

З 2019 року держава сплачуватиме візити і до тих спеціалістів, до яких вам даватиме скерування ваш лікар. Це означає, що якщо ви йдете, наприклад, до офтальмолога без направлення, то вам треба буде самостійно сплатити прийом у касі медзакладу. З 2019-2020 року в певних випадках без направлення і безкоштовно можна буде потрапити до гінеколога і психіатра.

Коли треба оформлювати нову декларацію?

Нову декларацію треба оформлювати у двох випадках: якщо хочете змінити лікаря або якщо ваш лікар звільнився. Про звільнення лікаря вам повідомлять завчасно і запропонують іншого. Стара декларація анулюється, щойно ви укладете нову.

Що якщо лікар не може мене прийняти?

Вам завчасно призначать іншого і про це повідомлять: за тиждень, якщо лікар у відпустці чи у відрядженні, і в перший день заміни, якщо лікар, наприклад, захворів.

Можна прийти до лікаря без запису?

Так, але лише до 1 липня.

Що можна зробити без реєстратури?

Без реєстратури можна домовитися про консультації з лікарем у неробочий час і про необхідність їхати на ваш виклик.

Якщо я студент, до кого записуватись?

Студенти теж можуть обрати лікаря, він не обов’язково має працювати в студентській лікарні.

Держава оплачуватиме операції?

До 2020 року в МОЗ вирішать, які з операцій внести в гарантований пакет медпослуг.

Чи будуть безкоштовні ліки?

Ліки безкоштовно або з невеликою доплатою можуть отримати пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою чи діабетом ІІ типу. Перелік «Доступних ліків» дивіться на сайті МОЗ.