У ніч на 25 березня Україна переходить на літній час: годинник треба перевести на годину вперед. У КМДА запропонували в майбутньому скасувати переведення годинника через негативний вплив на здоров’я людини. The Village Україна дізнається у лікарів, як перехід на літній час впливає на організм і як до нього пристосовуватися.


Юлія Мірошниченко

сімейна лікарка

Перехід на літній час – це стрес для організму. У кожної людини свої біоритми. Вони залежать від зовнішніх подразників: наприклад, реакції на світло. Світло потрапляє на сітківку ока і запускає механізми регуляції нервової системи та гормонів. Адже всі наші біоритми закладені на добу. Увечері, коли світла мало, організм готується до спокою. Своєю чергою, зранку в певний час відбувається викид гормонів, підвищується тиск і пульс, щоб людина могла прокинутися. Якщо час змінюється навіть на годину, людина прокидається, коли ще не готова до цього. Тоді вона млява, апатична, дратівлива, зі зниженою увагою, працездатністю та порушенням координації, що може призвести до аварій на дорогах. Усе це не варте економії світла.

Найбільше зміну часу відчувають соціально активні люди, які працюють, навчаються. Тоді ми перебуваємо в розбалансованому стані з навколишнім світом. Людина, яка сидить вдома, не відчуває залежності від інших ритмів життя, окрім свого, тому краще переносить зміну часу.

Як пристосуватися?

Найкраще готуватися до переходу на інший час завчасно. Потрібно протягом тижня готувати організм до нових біоритмів. Важливо не просто лягти раніше, а вимкнути світло, відкласти гаджети, вимкнути телевізор тощо.

Також варто вечеряти на годину раніше і загалом харчуватися раціонально. Є припущення про те, що якщо випити алкоголь, то швидше адаптуєшся до зміни часу. Проте це призводить до короткочасного ефекту та створює ще один стрес для організму.


Софія Устьянцева

лікарка-сомнолог

З точки зору фізіології людини зміна часу не сприятливо впливає на організм. Щойно він звик до зимового часу, а його вже змінюють на літній. Та для молодих і здорових людей зміни майже не відчутні. У літніх людей чи тих, хто має хронічні захворювання (наприклад, серцево-судинні), може бути загострення хвороб. Метеочутливі люди важко звикають до часових переходів, можуть відчувати сильну втому.

Як пристосуватися

Навесні і без зміни часу знижується імунітет, тому відпочивати треба більше. Краще мінімізувати фізичні навантаження. Також дотримуватися гігієни сну: ввечері уникати подразників, не переїдати, не ухвалювати серйозні рішення, спокійно проводити час, тоді сон буде повноцінний. Людині доведеться лягати раніше або пізніше, щоб вчасно прокинутися на роботу. Бажано протягом місяця або тижня поступово раніше лягати спати: на 10, 15 хвилин, щоб уникнути сильного стресу. Прислухайтеся до організму, якщо хочеться спати більше – спіть. Це рекомендації, яких потрібно дотримуватися завжди, але в період переведення годинника вони особливо важливі.


Обкладинка: Tony Babel