The Village Україна дізнається у лікарки-алерголога про те, що впливає на алергію та як із цим боротися.


Метелиця Інна Миколаївна

лікарка-алерголог вищої категорії

клініки «Медіком»,

членкиня Асоціації педіатрів України

Алергія — це підвищена чутливість організму людини до певних чинників зовнішнього середовища.

Фактори, що сприяють можливому захворюванню на алергію:

 спадковість

 індивідуальна чутливість

 особливість будови імунної системи

 дія факторів зовнішнього середовища

Якщо людина спадково схильна до алергії, то хвороба може розвинутися під дією чинників середовища проживання — це індивідуальний процес.

Алергія на пил відрізняється від інших алергій тим, що не проявляється гостро у певний період року, а розвивається поступово. Алергію на квітучі трави можна легше визначити з приходом весни чи літа, коли відбувається перехід від здорового фізичного стану до реакції на дію факторів зовнішнього середовища, які чітко простежуються — людина починає відчувати зміни в організмі.

Основний алерген, що викликає алергію на пил — це пилові кліщі, що харчуються епідермісом шкіри людей і тварин. Вони є абсолютно всюди разом з пилом: у м’яких меблях, на ворсинках килимів, на складеному одязі, у постільній білизні тощо. Постійний вплив цього фактору на організм частково нівелює яскраві прояви хвороби, людина звикає до симптомів через поступову дію чинника.

Прояви алергії на пил

 цілорічний алергічний риніт

 закладеність носа, особливо зранку

 чхання

 проблеми з диханням

 висипання на шкірі (часто трапляється у дітей)

Як правило, алергія на пил активізується в осінньо-зимовий період опалення: тепло дає можливість пилинкам підніматися і циркулювати в повітрі. У теплий період пил осідає на поверхнях меблів, під ліжками, і людина майже не відчуває симптомів. Тільки при щільнішому контакті з фактором, під час прибирання, з’являються нежить і чхання. Тобто щоденна дія чинника невеликими порціями дає можливість організму не реагувати настільки сильно, як, наприклад, при алергії на цвітіння трав.

Як зменшити дію чинника алергічної реакції

Якщо є ризик виникнення алергічного захворювання, пов’язаного з пилом, рекомендують:

 щоденне вологе прибирання

 регулярне провітрювання приміщення

 відмова від килимів

 відмова від пухових подушок

 м’які меблі можуть бути, але в невеликій кількості

 відмова від проживання з домашніми тваринами

Порада: варто користуватися акарицидними засобами (спреї для м’яких меблів, килимів, спеціальні засоби для прання), які допоможуть зменшити вплив домашнього пилу на організм людини. У теплу пору року рекомендовано висушувати білизну під прямими сонячними променями, що на певний час знищує пилових кліщів.


Обкладинка: Zara Larsson