4 лютого відзначають Всесвітній день боротьби проти раку. Згідно з Концепцією загальнодержавної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на 2017-2022 роки, щороку в Україні захворюють на рак 150 тисяч людей. Найчастіше рак виявляють на останніх стадіях, коли лікування дороге, тривале та з мінімальним результатом. Однак що раніше виявити захворювання, то більше шансів на одужання.

Андрій Безносенко

головний лікар і хірург Національного інституту раку


Рак – це збірне поняття, типів онкологічних захворювань більш як 200. Симптоми хвороби усі різні, адже рак може розвиватися у будь-якому органі. Тому універсального способу виявити захворювання немає.

Рак – це злоякісна пухлина, яка розвивається протягом тривалого часу. Спочатку виникають передракові захворювання, що можуть перерости в онкохворобу. Людина може чудово почуватися, працювати, сил вистачає на все, а передрак уже почав розвиватися. Тому не варто нехтувати регулярними медичними оглядами. Якщо вчасно виявити захворювання, лікарю буде легше допомогти людині.

Найпоширеніші фактори ризику:

 Іонізуюче та ультрафіолетове випромінювання.

 Вживання тютюну, куріння сигарет і пасивне куріння.

 Вживання алкоголю.

 Забруднене повітря у містах.

 Віруси гепатиту B і С.

 Вірус папіломи людини.

 Нераціональне харчування: відсутність клітковини (овочів та фруктів), вживання великої кількості м’яса.

 Ожиріння.

 Малорухливий спосіб життя.

 Старіння населення.

 Спадковість.

Передракові захворювання

Онкологія не виникає в один момент, минають роки перед тим, як людина захворіє. Важливо виявити передракові стани у час, коли нічого не турбує. Є факультативний передрак – він не обов’язково розвинеться в рак, проте стежити за своїм здоров’ям необхідно. І є облігатний передрак – захворювання, яке рано чи пізно переросте в онкологічне.

Наприклад, виразка шлунка, хвороба Крона та поліпи шлунка можуть передувати розвитку раку шлунка.

Варто стежити за розміром і кольором бородавок та родимок у місцях, де натирається шкіра: під пахвами або у складках шкіри. Їхнє пошкодження може бути причиною розвитку не тільки меланоми, а й інших злоякісних пухлин.

Якщо кров виділяється у будь-яких біологічних рідинах, наприклад, у слині – треба відразу іти до лікаря-терапевта. У нормі кров не виділяється. Це не обов’язково буде злоякісна пухлина, може, це туберкульоз або хронічне запалення легень. Фахівець призначить обстеження та визначить причину.

Загальні симптоми

Точних симптомів онкозахворювання немає. Усе починається із загального:

 Нездужання.

 Слабкість.

 Схуднення.

 Швидке виснаження.

 Відсутність апетиту.

Ці симптоми притаманні не тільки онкозахворюванням. Якщо помічаєте такий стан, не треба відразу бігти до онколога. Дослухайтеся до власного організму. Згадайте, коли востаннє проходили плановий медичний огляд, робили флюорографію тощо. Варто уважно за собою стежити, якщо з’являється потреба, звернутися до терапевта.

Коли перевіритися на наявність раку

Якщо нічого не турбує:

 Звернутися до терапевта у державній або приватній лікарні (за медичною реформою: до сімейного лікаря).

 Лікар скерує на планове медичне обстеження.

 Якщо виявляють якісь проблеми, лікар може додатково направити на УЗД, маркери, томографію, огляд гінеколога, уролога тощо.

 Надає рекомендації та скеровує до лікаря-онколога.

Для кожної вікової категорії рекомендовані свої обстеження. Не треба у 20 років робити мамографію або тотальну комп’ютерну томографію – це занадто. Є розроблений checklist обстежень з урахуванням віку та статі.

Якщо турбує:

 Не бігти відразу до онколога.

 Звернутися до терапевта у приватній або державній лікарні, не чекаючи планового огляду.

 Пояснити, що саме турбує.

 Залежно від того, який орган тривожить, лікар скеровує на додаткові обстеження, аналізи та рекомендує звернутися до спеціаліста.

Як зменшити ризики розвитку раку

Захиститися від онкозахворювання на 100% неможливо, проте можна зменшити загрози:

 За можливістю уникати факторів ризику: не вживати алкоголю, не курити, менше перебувати без захисту під сонцем, раціонально харчуватися, вести активний спосіб життя.

 Знати про онкологічні захворювання у кровних родичів та звертати увагу на проблемні органи.

 Регулярно проходити медогляд, навіть якщо нічого не болить.

Лякатися раку і жити лише з думкою про хворобу не треба. Проходьте медичний огляд раз на рік та зменшуйте вплив негативних факторів. Адже рання діагностика дає змогу виявити та успішно вилікувати хворобу.