The Village Україна дізнається, чому важливо дотримуватися заборони на запуск феєрверків.

У Києві триває заборона використання піротехнічних засобів до завершення АТО на Сході України. Рішення про заборону на використання феєрверків у столиці КМДА ухвалила у грудні 2014 року.

Рішення ухвалили тому, що використання у Києві феєрверків, салютів та проведення інших видовищ з використанням піротехнічних засобів одночасно з проведенням АТО «суперечить нормам моралі та викликає суспільне напруження».


Оксана Блищик

начальниця відділу комунікації ГУ Нацполіції в Києві

Заборону встановили кілька міських рад, включно з київською. Але за це немає ніякої адміністративної чи кримінальної відповідальності. Мова йде про моральну відповідальність. Ми можемо фіксувати адміністративні порушення тільки у разі порушення «режиму тиші» чи правил запуску феєрверків.


Андрій Козінчук

військовий психолог ГО «Побратими»

Людина, потрапивши на війну, переживає надзвичайні психотравмуючі події.  Небезпека життя, здоров’я, перебування в екстремальних ситуаціях у критично довгі терміни впливають на людину. Повертаючись додому, ветеран пристосовується до нових реалій. Він навчений виживати, але розучений жити. І от він вчиться. Але час від часу різні тригери, в тому числі і світло-шумові вибухи феєрверків, повертають його у часи випробувань. І весь адаптивний процес зводиться нанівець. Наслідки можуть бути дуже варіативні – від ночі плачу до нападів агресії.


Тетяна Руденко

психолог, засновниця ГО «Психологічна підтримка та реабілітація «Вільний Вибір»

Феєрверки можуть стати потужним звуковим та візуальним тригером. Тобто запустити нормальні психічні реакції для людей, що мають бойовий досвід, або у мирного населення, що виїхало, але мало досвід обстрілів, – викликати флешбеки або бажання відразу ховатися. Це якщо говорити про психічні реакції.

Якщо про етичні та загальнолюдські – це сприймається як неповага. Серед моїх друзів та клієнтів багато розмов про те, що це просто недобре з точки зору моралі та етики. Кожен, хто пройшов через службу, дивлячись у небо, коли там світяться феєрверки, згадує про хлопців, які в цей час бачать інші феєрверки. Я, наприклад, рахую, скільки на цю суму, викинуту в простір, можна провести безкоштовних консультацій для ветеранів.


Роман Набожняк

ветеран АТО, засновник Veterano Brownie, вокаліст DVIZH ПАРИЖ

15 поверх, Оболонь. Дещо захаращений висотками вздовж набережної вид на Дніпро і лівий берег. Це про квартиру, яку ми з дружиною знімаємо після мого повернення з війни. Спалах. У голові:

«Тисяча один, тисяча два, тисяча три... карта, дирекційний кут, квадрат, «База-база, я Дача, працює міномет, орієнтовні координати: Х-ххххх Y-yyyyy. Як зрозумів, прийом?» «Дача, я База, плюс спостерігайте з укриття» «Плюс-плюс». Де тут ямка поглибше?»

«Стоп. Це ж просто салют.» Але хід думок людини, що повернулася з війни, не змінюється, якими б продуктивними не були заняття із психологом. Тепер це просто набутий рефлекс, закріплений постійною смертельною загрозою.

На сьогодні у Києві проживає більш як 20 тисяч учасників бойових дій на Донбасі. З 14 місяців служби 10 я з товаришами провів безпосередньо на передовій лінії оборони. Чому? Тому що не хочу, щоб кияни та мешканці інших міст вчилися рахувати секунди між спалахом, звуком виходу і прильотом міни чи іншого снаряду.

У більшості випадків ви навряд чи зможете сказати по зовнішньому вигляду людини, воювала вона чи ні. Багато з них змінили військову форму на абсолютно цивільний одяг. Можливо, це ваш сусід, можливо, хлопець чи дівчина, що стоїть поруч у метро. Подумайте про них, як вони свого часу подумали про вас. І замість салюту в мирному Києві перекажіть ці гроші на потреби воїнів, які продовжують захищати наш спокій цієї миті.


Обкладинка: giphy.com