З 10 серпня на паркувальних майданчиках у Києві запрацювала безготівкова система оплати. Редакція говорить з Департаментом транспортної інфраструктури КМДА і з’ясовує, як платити за стоянку машини в місті.

Спосіб 1 – Паркомат

В паркоматі, встановленому на паркувальному майданчику, можна оплатити стоянку машини за допомогою банківської карти.

Зараз у Києві працює 86 паркоматів, планують встановити ще 700. Адреси майданчиків з паркоматами можна знайти в цьому документі.

Паркувальний автомат

Спосіб 2 – Мобільний додаток

Для цього потрібно встановити додаток М-паркування або Kyiv Parking App. Додаток показує найближчі паркувальні майданчики.

В додатку треба зареєструватися, поповнити рахунок банківською платіжною картою або через скреч-карту і розпочати паркування. Слідкувати за станом рахунку можна в особистому кабінеті.

Скріншоти з додатку М-паркування

Спосіб 3 – Талони

Місячні карти і годинні паркувальні талони можна придбати в кіосках «Союздрук». Їх слід класти лицьовою стороною під лобове скло машини. На годинному талоні потрібно відмітити час початку парковки.

Паркувальний талон на одну годину

Спосіб 4 – SMS-повідомлення

Спочатку слід відкрити електронний паркувальний рахунок. Для цього треба купити спеціальну скретч-карту в одному з кіосків «Союздрук», зняти захисне покриття і відправити код в смс-повідомленні на номер 516. Після цього можна розпочинати паркування. В смс потрібно вказати номер зони паркування – для Києва А1, А2 або А3 – поставити пробіл і написати номер автомобіля вже без пробілів.

Наприклад, А1 АА1111АА.

У відповідь прийде смс про початок паркування. Щоб завершити паркування, треба відправити літеру “С” на номер 516.

Поповнювати паркувальний рахунок можна за допомогою скретч-карти або банківської карти на сайті www.516.com.ua.

Перше паркування для користувачів мобільного паркування безкоштовне. Оплата здійснюється за перші 30 хвилин, а далі тарифікується похвилинно.

В кіосках «Союздрук» можна купити паркувальні талони та скретч-карти для відкриття паркувального рахунку

Скільки коштує паркування?

5 гривень за годину у III зоні, 7 гривень у IІ зоні, 10 гривень у I зоні.

Ціна за місячний абонемент на паркування у першій зоні становить 630 гривень, у другій – 441, у третій – 315 гривень. Паркування у вихідні дні є безкоштовним.

Водії, які не оплатили паркування, поки що отримуватимуть лише попередження від інспекторів. Штрафувати чи евакуювати автомобілі будуть після ухвалення Верховною Радою закону щодо упорядкування паркування.

Що робити, якщо паркувальники вимагають гроші?

Дзвонити в поліцію.

Фото: Юлія Наконечна