Редакція говорить з експертом Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів і з продавцем Бессарабського ринку про те, коли можна купувати кавуни, як правильно їх обирати і не отруїтися.


Тетяна Вакарчук

головна спеціалістка відділу безпечності харчових продуктів

Сезон українських кавунів починається в серпні і триває до кінця вересня. Проте купувати баштанні в офіційних точках продажу можна і раніше.

Де купувати кавуни?

 в торгових мережах;

 на агропродовольчих ринках;

 на спеціалізованих ярмарках, які затверджені міською адміністрацією.

Не можна купувати кавуни біля дороги або на стихійних ринках, адже там вони не проходять лабораторних досліджень. Якість такого продукту не контролюють взагалі.

Які документи повинні мати продавці?

Документ про ветеринарно-санітарний контроль та експертний висновок. Торгові мережі повинні мати протоколи лабораторних досліджень і товарно-транспортну накладну.

Ці документи треба просити показати перед покупкою.

В лабораторіях проводять дослідження на бактеріологічні, радіологічні показники та на рівень нітратів. Їхня концентрація не повинна перевищувати 60 мг/кг.

Як визначити якість кавуна в точці продажу?

На прохання покупця продавець на ринку може надрізати кавун біля корінця, щоб побачити, чи він стиглий. Ніж та всі поверхні мають бути продезинфіковані.

Відповідно до закону Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів, оператор ринку відповідає за свій товар і не повинен продавати нестиглі або перестиглі кавуни.

Чи можна їсти кавуни з-за кордону взимку?

Можна, якщо купувати їх в офіційних точках продажу.

У країні, де кавуни були вирощені, вони отримують документ, який підтверджує безпечність і якість. На кордоні цей документ перевіряють. Також можуть провести додаткові лабораторні дослідження вже в Україні, якщо виникає якась підозра.

Куди звертатися при отруєнні кавуном?

Перш за все, в лікарню по медичну допомогу. Треба отримати довідку про те, що дійсно сталося отруєння. Потім – написати скаргу в Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, додавши висновок лікаря та чек покупки, зазначити назву торгової точки і адресу, де купували продукт.

Служба також отримує екстрені повідомлення з лікарень про випадки отруєння і проводить розслідування.



Олександр

25 років продає кавуни на Бессарабському ринку

Коли купувати кавуни?

У нас українські кавуни продаються з початку липня і до кінця вересня. Іноземні можна купувати цілий рік, вони також смачні. Наприклад, кавуни з Іспанії чи Коста-Ріки.

Як обрати смачний кавун?

Вибирайте кавун більший семи кілограм – тоді він буде стиглий і смачний. Що більший – то смачніший. Кавун повинен добре звучати, якщо по ньому постукати. Корінчик має бути сухим, а світла пляма на ньому повинна бути жовтого кольору.

Якщо на кавуні є тріщина, і ви знаєте, що вона свіжа, їсти можна. Якщо не знаєте, коли тріщина з’явилася, такий кавун їсти не треба – він може бути зіпсований.