Передiсторiя

В ніч на 15 березня в Прилуках застрелили циркову левицю. Це сталось під час гастролей цирку «Кобзов». Тварина напала на дресирувальника та втекла з манежу. Через відсутність транквілізаторів у шапіто, поліція залучила людину, яка застрелила левицю.

У День цирку 15 квітня «Кобзов» влаштовує безкоштовне шоу на Михайлівській площі з ходулістами, клоунами та акробатами. В цей же день в трьох кілометрах від площі в парку Шевченка зооактивісти протестуватимуть проти використання тварин у цирках. Законопроект про таку заборону вже півроку лежить на розляді у Верховній Раді.

Ілюстрації

ЄВГЕН величев

В Національному цирку стверджують, що без тварин цей цирк перестане існувати. Зооактивісти кажуть, це маніпуляція.

Україна – не перша країна, яка може відмовитися від використання тварин у цирках. В перелік країн, де така заборона діє, входять: Австрія, Болівія, Болгарія, Нідерланди, Мексика, Сербія, Сінгапур. У сусідній Польщі заборона на будь-яке використання дресированих тварин у цирку діє на рівні мерій, в тому числі у  Варшаві та Лодзі. У світі є приклади цирків, які гастролюють і збирають аншлаги без номерів зі слонами та левами («Оз» (Австралія), «Золотий лев» (Китай), Cirque du Soleil (Канада).

The Village Україна говорить з PR-менеджером цирку, зооактивістом та цирковою артисткою, які пояснюють, як працює цирк без тварин, що відбувається з старими ведмедями та чому український цирк не стане другим «дю Солей».

Олександр Калюжний

керівник прес-служби Національного цирку України

Людям, які з впевненістю ідіота стверджують, що в державних цирках знущаються над тваринами і «ми підписали Конвенцію про захист тварин», я постійно задаю питання: «А ви конвенцію читали?». Запевняю вас, що ні.

Перш ніж щось стверджувати, мабуть, варто було б прийти і побачити все на власні очі. В будні дні, за винятком понеділка, з вівторка по п’ятницю з 9:00 до 14:00 йдуть репетиції, в тому числі і з тваринами, яких дресерують. Приїздіть та знімайте. Ніхто з так званих правозахисників не приїхав.

Кажу одразу, що наш цирк не має жодного відношення до комерційних шапіто. Існує Державна циркова компанія, яка покликана перевіряти та забезпечувати роботою приватних циркових артистів, в яких абсолютно безконтрольно знаходяться у власності різноманітні тварини. І в неї (дирекції, — ред.) на балансі немає ні тварин, ні якихсь інших матеріальних цінностей.

Цирк в Україні живе по закону про театральну діяльність, який нічого спільного з цирковими проблемами не має. Через це зі сторони держави ніяким чином не урегульоване питання про ліцензування, сертифікацію, атестацію дресирувальників тварин.

Ще до Нового року Національний цирк звернувся в антикорупційне бюро при СБУ України. Десь з серпня-вересня питання про заборону тварин в цирках було підняте дуже гостро, і я вам скажу чому. Будівля Національного цирку та прилегла територія, рівно як і готель при цирку, є чудовими об’єктами нерухомості. Ця територія належить державі і до міста не має жодного відношення. Її хочуть приватизувати та передати у власність міста, оскільки у Міністерства культури, якому ми підкорядковані, грошей нема. А у міста вони ніби є. Задача: передати територію місту, виставити на продаж і далі — акціонерне товариство, як це сталось з «Палацом Україна» і старим ботанічним садом.

Всі розповіді про те, що національний цирк України збитковий — брехня. За 2015 рік вже без російських програм цирк одних податків заплатив більше 19 мільйонів гривень.

Якщо коментувати ситуацію з паном Кобзовом, то не треба бути жадібним та недалекоглядним. Не потрібно наймати місцевих «Вась» доглядати за тваринами. Для цього є асисенти дресирувальників — професійні люди. Чому в цирку не виявилось транквілізаторів? Чому не викликали спеціальну службу, яка є в місті Прилуки? Тварину просто вбили.

Якщо в цирку заборонять використовувати тварин, їх просто знищать, з тієї причини, що їх нікуди буде діти. Жоден зоопарк не візьме собі тварин із цирку. Вони не зможуть вижити в умовах зоопарку. Дресирувальники Національного цирку — а це цілі покоління — живуть з цими тваринами, в прямому і переносному сенсі. Статистика говорить про те, що циркові тварини живуть в три рази довше, аніж в умовах дикої природи і в два рази довше, ніж в зоопарку. Циркові тварини беруться не зі свого природного середовища, а з третього і так далі покоління неволі. Ці тварини в своїх клітках і вольєрах виключно сплять і їдять. Весь інший час вони проводять у відрядженнях, на манежах.

На балансі Національного цирку України — більше 120 тварин. Питання вигулу не вирішується просто. В літні місяці виступів нема. Трупи або на гастролях, або тварини «ковбасяться» у власному соку. Дрібних тварин виводять на вулицю, а великих, типу лева, вивести нікуди. В нормальних країнах є спеціальні зони, куди вивозять тварин на канікули. У нас їх нема. Своїх коштів для їх організації також нема.

В цирках є тварини-старці, є тварини з онкохворобами, що з ними робити? Вбити? Їх утримують, годують, їм надають ветеринарну допомогу. Вони доживають тут свій вік. Вони не виступають. Їх виводять на манеж, але вони не виступають.

Наші артисти їдуть у вересні на гастролі в Латвію з цирковими тваринами. Глядачі цікавляться одразу, чи будуть тварини, і якщо будуть, то які. Якщо в цирку не буде тварин, він «згорнеться» за півроку. На рівні держави треба створювати якусь комісію, яка навела б лад у приватних цирках. Для цього потрібні спеціалісти, а не «до війни він був м’ясником, а зараз музичний критик».

Цирк без тварин — це гарна ідея, але як часто в нас буває, не до кінця продумана. У свій час «Кобзов» також намагався відійти від використання тварин, але люди не розуміють цього, тому що є якісь стереотипи, що цирк — це клоун з носом, ведмедик та слон.

В Іспанії я працювала в цирку-шапіто Circo de los Horrores. Там інший концепт — цирк жахів. В них є різні програми, але без використання тварин. Це нетрадиційний цирк. А є традиційний, де, як і багато років тому, показують однакові номери.

Куди подіти тварин з цирку — це інше питання, їх же ніхто не випустить на волю. Якщо вони не будуть працювати, їх не зможуть прогодувати господарі.

Я проти використання тварин. Працюючи в цирку я бачила неадекватне і адекватне поводження з тваринами теж. Так, звірі живуть в клітках, але вони нагодовані, за ними добре доглядають.  Але як би не поводились з ними, для мене це неприйнятно, забирати тварин з природного середовища, де вони мають проходити свій природний відбір.


Олена Косюченко

циркова артистка


Олександр Тодорчук

громадський активіст, засновник UAnimal, автор петиції проти експлуатації тварин у цирках

В мене немає якоїсь особистої історії, пов’язаної з цирком. Раніше я їздив на роботу повз наш цирк. Було таке враження, що ти проїжджаєш повз людину, яку б’ють.

Є цілий ряд причин, чому люди виступають за цирки без тварин. Перша — абсолютно неприродним є те, що ведмідь їздить на велосипеді, а тигр стрибає через вогняне кільце. Це насмішка над природнім задумом.

Існують приклади, коли в циркових династіях нащадки відмовляються продовжувати сімейну справу. Наприклад, в Росії є династія Дурових. В них онучка вирішила не продовжувати цю традицію через жорстокість до тварин.

В цирках використовують батоги. До слона на арену дресирувальник виходить з довгою штучною трояндою, під якою ховається гак. У слонів дуже товста шкіра. Цей гак б’є по самому вразливому місцю — вухах слона.

В Україні є циркова академія. Після неї ви можете стати клоуном, жонглером, але не дресирувальником. Це дуже закрита сфера. Ви не зможете дізнатись, як насправді відбувається навчання.

Нещодавно в Америці закрився цирк The Ringling Brothers, який більше ста років спеціализувався на номерах зі слонами. Всі розповідали про те, що він є прикладом гуманної дресури. Якось активісти зняли приклади тієї «гуманності», коли слонів зв’язують та б’ють гаками.

Другий момент — це умови утримання. Як би українським циркам не хотілось показати ідеальну картинку, ситуація виглядає по-іншому. В нас є відео, яке ми таємно зняли в Національному цирку. На ньому видно, в яких умовах утримуються тварини. Це такі переїзні клітки, де сидить по кілька тварин.

Дуже складно дивитись на умови, в яких вони живуть. Як ведмідь живе на одному квадратному метрі. В шапіто умови ще гірші. Є нарізки відео, зняті переважно за кордоном, на яких видно, що у тварин з’являється так звана стереотипна поведінка. Вони просто сходять з розуму. Це поведінка, коли тварини повторюють одну і ту саму дію: б’ються головою об стінку, розцарапують підлогу або себе просто через те, що 80% часу вони знаходяться на самоті в замкнутому просторі. Хоча вони є колективними тваринами. Коли вони довго знаходяться у закритому просторі, це все призводить до сумних наслідків. Коли ми в цирку спитали, чому окремо живуть леви, нам казали, що не можна ж, щоб левиця раптом завагітніла. Тобто за все своє життя вони навіть на природні процеси не мають права.

Хтось бачив старих тварин у цирку? Насправді, їх має бути досить багато. Вік, коли тварини можуть активно виступати не дуже великий. Тобто, як і в людей, працюючого населення значно менше, ніж непрацюючого. Так і тут має бути. Є кілька варіантів, що відбувається з «непрацюючими» тваринами. Перший — це коли в заміських комплексах селять тварин для краси. Другий — продають для шоу, водять ведмедів на ланцюгу і т. д. Третій варіант — найжахливіший. Є таке поняття як «притравочні станції». Щоб навчати мисливських собак полювати, беруть тварин, ведмедя, наприклад, та виривають йому кігті та ікла, щоб він не поранив собак. Саджають на кількаметровий ланцюг і спускають на нього собак. Рани потім зашивають. Тварина приходить до тями, а далі все повторюється до тих пір, поки її не можна реанімувати.

Є історії від самих працівників шапіто, коли старі тварини стають їжею для нових.

Ще один пункт, чому потрібно заборонити цирк з тваринами — це небезпека. Небезпека для працівників, звичайних людей та дитячої психіки. В Прилуках, на щастя, обійшлось без жертв. Але були й інші історії. На гастролях в Грузії, наприклад, українського дресирувальника вбив лев. У Львові лев напав на дресирувальника прямо на манежі. Його відбивали з брандспойнтами. Сотні дітей в залі дивились на це. В Росії нещодавно сокіл зірвався з руки і полетів на глядачів. Поранив одразу кількох дітей.

Україна  — не перша країна, яка відмовляється від цирку без тварин. Цей закон, як правило, приймається з відтермінуванням. Зазвичай це рік. Такий цирк як «Кобзов» може організувати приватний зоопарк. Це не ідеальний варіант, але принаймні їх ніхто не буде примушувати стрибати через вогняне кільце.

Тварини, які знаходяться на балансі цирку, є приватною власністю. Це каже про те, що вони утримуються за державний кошт, але самі по собі комусь належать.

Боротись за цирк без тварин — це не порятунок тієї тисячі тварин, які зараз є в цирках, це порятунок сотень тварин, які туди прийдуть їм на зміну.