Реклама про купівлю волосся, роботу в Польщі та швидкі кредити перетворює будинки на багатоповерхові дошки оголошень. Особливо коли частину фасаду прикриває банер з рекламою нового смартфона. The Village Україна дізнається у працівників «Київреклами» та експерта з питань ОСББ, як прибрати незаконну рекламу з будинків.

Реклама на фасаді будинку

Вся реклама в місті повинна мати дозвіл, незалежно від того, на якій будівлі вона знаходиться і кому належить будинок. Такий порядок розміщення реклами, затверджений міською владою.

За 2016 рік офіційно демонтували 5032 рекламні конструкції, з них 681 — це конструкції на фасадах та дахах будівель.

Ілюстрації

ЄВГЕН величев

Як перевірити законність реклами?

 Залишити звернення на 1551. Такі запити є офіційними та обробляються       відповідно до закону.

 На всіх рекламних засобах має бути маркування з інформацією про власника. Але у будь-якому випадку треба перевіряти власника за  базою – вона є у вільному доступі.

 Залишити звернення на сайті КП «Київреклама» у розділі «Я інспектор». Розділ створено для швидкого реагування на запити, які обробляються швидше, але не є офіційними.

Як довго чекати на відповідь?

Відповідь заявнику мають дати протягом 14 робочих днів.

Як довго чекати на демонтаж?

Якщо рекламна конструкція розміщена без дозволу, складається акт обстеження та направляється до Департаменту містобудування та архітектури КМДА.

Спочатку власнику рекламного засобу надсилають вимогу самостійно демонтувати конструкцію. Якщо він не реагує, конструкцію вносять до Наказу про демонтаж комунальним підприємством.

Демонтаж проводиться за складеним графіком – час демонтажу залежить від погоди, технічних можливостей та місця розташування конструкцій.

Час, за який незаконну рекламу мають прибрати, не називають.

Реклама в ліфті

Контроль за розміщенням реклами в ліфтах житлових будинків комунальної власності покладений на КП «Київжитлоспецексплуатація».

Фасадна стіна, дах та ліфти є спільною сумісною власністю (ст. 382 ЦКУ). Тому розміщення будь-якого рекламного оголошення потребує згоди співвласників.

Андрій Саук

співзасновник Школи ефективного ОСББ

«Зовнішня реклама на територіях, будинках та спорудах розміщується за згодою їхніх власників або уповноважених ними органів  чи осіб (ст.16 ЗУ «Про рекламу»). Багатоквартирний будинок не має одного власника, натомість всі власники квартир та нежитлових приміщень одночасно є його співвласниками. Навряд чи вони уповноважували ЖЕК чи ще когось надавати дозвіл на розміщення об'єктів зовнішньої чи будь-якої іншої реклами.

Тобто коли хтось розміщує наліпку у ліфті будинку, він користується чужою власністю без згоди співвласників. В такому випадку, співвласникам варто звернутися у місцевий відділ з питань благоустрою зі скаргою.»

Як зняти рекламу самостійно?

«Київреклама» несе відповідальність за зовнішню рекламу, яка розміщена на фасадах будинків, будівель, споруд та наземні конструкції. Організація демонтує великі незаконні рекламні конструкції.

З дрібною рекламою – розклеєними оголошеннями чи картонними табличками на стовпах – борються активісти ініціативи «Чистий стовп».

Сабіна Креженстовська

інспекторка КП «Київреклама», координаторка ГО «Чистий стовп»

«Чистий стовп» проводить регулярне очищення міста від реклами, на яку не може бути дозволу – адже заборонено законом розміщувати сміття у вигляді реклами. Це, до речі, має каратись штрафами, та, на жаль, цього не відбувається.

Нам набрид безлад, у якому утримуються балансові споруди «Благоустрою», «Пастрансу», «Міськсвітла» та «Київенерго», тому ми самі вирішили допомогти міським компаніям очистити стовпи, фасади, зупинки, дерева (оскільки чіпляють оголошення навіть на дерева) та відкрити панорамний вигляд міста.»

Долучитись до організації та дізнатись інформацію про дату та місце майбутніх «чисток» можна в групі на Facebook.

Як розмістити рекламу на будинку так, щоб не порушувати закон?

Перед тим, як чіпляти рекламу, краще порадитись з фахівцями.

 Звернутися із заявою до Центру надання адміністративних послуг міста Києва. Зразки документів є тут.

Щовівторка з 14 до 17 в КП «Київреклама» надають безкоштовні консультації щодо оформлення дозвільної документації.