На світанку 20 серпня, поки Київ спав, забудовник наполовину знищив одноповерховний дореволюційний особняк на вулиці Обсерваторній – будинок Барбана. Місцеві мешканці ночували поряд із ним у наметі, вони хотіли не пустити техніку для знесення будинку. Але невідомі в спортивному одязі організували «живий коридор», завдяки чому будівельні машини заїхали на територію садиби.

На місці особняку XIX століття компанія «Інформаційна група «Агентство столичних повідомлень» планує звести 26-метрову висотку. Протистояння із забудовником тривало майже чотири місяці. Апогею воно досягло напередодні, 19 вересня. Тоді між захисниками історичної будівлі, які перекрили дорогу, і поліцейськими сталися сутички.

Двох друзів-протестувальників – Євгенія Черепню й Іллю Ткаченка – силою забрали до Шевченківського управління поліції на вулиці Герцена, 9. Щодо них склали адміністративні протоколи за статтями 173 «дрібне хуліганство» і 185 «злісна непокора» та відпустили.

Ми попросили їх розповісти про участь у протесті та затримання.

Євгеній Черепня

22 роки, студент


Цього року я активно почав займатися громадською діяльністю, зокрема зі спільнотою «Захистимо Протасів Яр». Увесь свій вільний час я присвячую громадській діяльності. На Обсерваторну мене покликав знайомий. Ми з Іллею Ткаченком (іншим затриманим) прийшли й побачили, що вже зносять дах будівлі, а поліція нічого з цим не робить.

Активісти перекрили дорогу, водії з розумінням ставилися до акції, не наїжджали на натовп, допоки один із них не почав газувати на людей. Тільки-но я підійшов до цього водія – за п’ять секунд до мене підбігає працівник поліції, виштовхує мене до переходу, хапає за руку та починає її викручувати. До поліцейського підійшов Ілля – його теж почали валити й «пакувати».

В автозаку нам казали: «Ви зараз добалакаєтеся – ми будемо з вами інакше розмовляти». І навіть не зачитали нам наші права, хоч потім і казали, що зачитували.

В автозаку нам казали: «Ви зараз добалакаєтеся – ми будемо з вами інакше розмовляти»

З нами в автобусі їхали чи то представники забудовника, чи то будівельники. Їх як свідків у справі [про незаконне будівництво] вивели за 10 хвилин до сутички, щоб накласти арешт на будівлю. Посадили їх у машину, а арешт так і не наклали.

Нам виписали адмінпротоколи за двома статтями: «злісна непокора» та «дрібне хуліганство». А тих, хто ламав дах будівлі, відпустили майже одразу.

У відділку з нами поводилися нормально, допомагали складати протоколи, не застосовували фізичної сили. Від пояснень я відмовився за третім пунктом 66 статті «Права та обов’язки свідка» КПК України. Поки народний депутат Гео Лерос допомагав мені заповнити заяву про побиття, робітники відділку швидко заповнили адмінпротоколи та дали мені на підпис. Розписався й дивлюся: я не вказав в одному з протоколів, що щодо мене вчинявся фізичний тиск.

Суд за цими адміністративними правопорушеннями має бути 25 серпня, але, думаю, справа проти нас розвалиться: ми не вчиняли ніяких протиправних дій. Буду й надалі підтримувати цю будівлю, щоб на місці садиби не виріс ще один бетонний монстр.

Ілля Ткаченко

18 років, студент


Я з 16 років займаюся громадською діяльністю. Усе почалося з Протасового Яру, де забудовник хотів побудувати три високоповерхівки та знищити 15 гектарів лісу, влаштувати так званий «центр мікрорайону».

На Обсерваторну покликав друг, сказав, що там є історична будівля, яку хочуть знести. Хотів передати досвід боротьби з нелегальною забудовою.

Я сидів із подругою на бордюрі, у цей час місцеві активісти перекривали дорогу. Якийсь персонаж на авто цього не зрозумів, намагався проїхати крізь людей. До нього підійшов Євген Чепеня, і він наче припинив спроби наїхати на натовп.

Але тут один із поліцейських підійшов до Євгена, який вийшов на дорогу, і почав його штовхати, хапати за руки й відтіснив його до краю пішохідного переходу. Євген не опирався цьому, руками нікого не чіпав, але повернувся назад на дорогу. Після цього його й скрутили.

Тоді підійшов працівник патрульної поліції особливого призначення, схопив мене за шию

Я це побачив, підбіг і питаю: «Навіщо ви це робите?» Тоді підійшов працівник патрульної поліції особливого призначення, схопив мене за шию – і далі на відео все видно. Коли мене повалили на землю, люди намагалися допомогти. Але той так схопився за мою шию, що в них не виходило.

В автозаку нам сказали, що затримали, бо ми ходили дорогою та створювали адміністративне правопорушення. Хоч на дорозі ми стояли вже третю годину, до того ж робили це й учора. Але затримувати нас вирішили зараз.

В автозаку розігрували класичну схему «хороший коп – поганий коп», один поводився нормально, інший казав: «Позакривайте роти, зараз будемо серйозно розмовляти. Ви зараз дограєтеся». Але як тільки поліцейські відключили натільні камери, удвох почали нам розповідати, що «голови нам порозбивають, бо ми вже їх задрали».

У райвідділку працівники не катували, відпускали у вбиральню й дозволяли вікно відчинити. Тільки постійно відволікали, коли я писав у протоколі пояснення.

На жаль, тепер на Обсерваторній захищати немає чого, але коли там розпочнеться будівництво, подивимося. Локальна боротьба за будівлю передусім тримається на місцевих.

Що відбулося з садибою Барбана?

1 травня 2021

Активісти помітили, що до садиби Барбана підігнали важку техніку. Особняк завісили зеленою тканиною, у дворі почали проводити земляні роботи.

17 травня 2021

Забудовник почав розбирали флігель поряд з основним будинком, місцеві мешканці перекрили в’їзд для техніки.

25 травня 2021

Міністерство культури та інформаційної політики надіслало забудовнику припис про припинення земельних або будівельних робіт на об’єкті.

29 червня 2021

Флігель поряд з особняком повністю зруйнували.

6 серпня 2021

Забудовник вирубив виноградну лозу на ділянці поряд із будинком.

10 серпня 2021

Активісти провели акцію, помили вікна будинку Барбана.

12 серпня 2021

Департамент охорони культурної спадщини КМДА повідомив, що не давав дозвіл на проведення робіт, що відбуваються в охоронній зоні пам’ятки археології місцевого значення «Культурний шар Копиревого кінця, ХІ–ХІІ століття». Захисники будівлі провели ще акцію протесту, а забудовник встановив навколо будівлі колючий дріт.

18 серпня 2021

До будівлі Барбана підігнали будівельну техніку, місцеві мешканці перекрили їй дорогу. Але біля садиби з’явилися невідомі чоловіки в спортивних костюмах. Між ними та захисниками будівлі сталися сутички. Тим часом представники забудовника заявляли, що лише «роблять укріплення підпорної стіни».

19 серпня 2021

Почали розбирати основну будівлю. Жителі прилеглих вулиць і представники міських спільнот, що виступають за збереження історичної архітектури, зібралися на акцію протесту та перекрили рух для автівок. На місце подій приїхала поліція, двох учасників протесту забрали до відділку, але згодом відпустили. Поліцейські запевнили, що зупинять будівництво.

20 серпня 2021

На ніч біля будинку Барбана залишилося чергувати троє місцевих жителів, але за підтримки групи чоловіків у спортивному одязі забудовник завів на ділянку техніку й уранці, близько 5:00, продовжив руйнувати будівлю. За даними «Мапи Реновації», головний фасад і половина будинку ще вціліли.

Тим часом поліція повідомила, що розслідує кримінальне провадження за статтею 356 («самоправство») КК України. До суду подали клопотання про накладення арешту на будівлю Барбана із забороною вчиняти будь-які дії.

Текст: Олексій Морозов, Олена Панченко

Фото: Антон Корчагін, Іван Довгун, Ксенія Пальцун, місцеві мешканці