Кінотеатр «Київська Русь» збираються відновити та перетворити на культурний центр. Там буде артпростір, три кінозали, сцена, яка підходить для концертів і вистав, тераса на даху. Проєкт підготували ще наприкінці 2020 року, але поки офіційно не презентували. Редакція The Village Україна дізнавалася, що має бути в кінотеатрі після ремонту.

«Київська Русь» – найбільший український комунальний кінотеатр, належить до мережі муніципальних кінотеатрів «Київкінофільм». Розташований на вулиці Січових Стрільців, 93, поряд зі станцією метро «Лук’янівська». Був відкритий у 1982 році до святкування 1500-річчя Києва. На фасаді розміщено панно українського художника Григорія Кореня, одного з авторів мозаїки на станції метро «Золоті Ворота». Наразі в кінотеатрі дві зали – велика (1192 місця) і мала (176 місць).

Фасади й територія поряд із кінотеатром

Після ремонту кінотеатр «Київська Русь» збереже свою архітектурну форму, але фасад отримає підсвітку та нове оздоблення. За словами першої заступниці директора «Київкінофільму» Лариси Зубенко, бетонні стіни покриють HTL-панелями (це облицювальний матеріал у вигляді пластин, покритих ламінатом). Барельєф за мотивами історії Давньої Русі з боку вулиці Січових Стрільців відреставрують.

Площу поряд із кінотеатром відновлять. Замість стоянки для авто та фонтану, який не функціює, зроблять простір для відвідувачів – з газоном, підсвіткою та вуличними меблями. Тут-таки встановлять екран.

«На екрані буде різна інформація – трейлери фільмів, анонси концертів, реклама. Також це буде локація для різноманітних подій, наприклад, під час проведення прем’єрних заходів або для безкоштовного показу фільмів», – каже Зубенко.

Три зали та сцена для концертів

Замість двох залів у кінотеатрі зроблять три. Велика буде розрахована на 1030 місць, дві менші – на 195 і 120 місць відповідно. Усі зали будуть розташовані на першому поверсі.

Причому велика зала, за задумом «Київкінофільму», буде використовуватися не тільки для кінопоказів.

«У нас була вже практика, коли в цій залі виступала «ДахаБраха», був кіноконцерт «Французький авангард. Музика Антона Байбакова» та проходило багато інших цікавих заходів. Після ремонту зала буде призначена для різножанрових проєктів, а не тільки для кіно. Її обладнають багатофункціональною сценою площею 203 м², що буде пристосована для концертів і спектаклів, театральних вистав і фестивалів, кінопрем’єр і творчих зустрічей. Там будуть розсувні куліси, біля сцени – гримерні кімнати. Також запланований спеціальний під’їзд до кінотеатру для звукового обладнання й освітлення», – розповідає Лариса Зубенко.

Артпростір

За концепцією, «Київська Русь» має стати не просто кінотеатром, а мультифункціональним культурним простором.

«Це буде місце, яке буде об’єднувати людей за різними творчими інтересами. Для цього ми зробимо в «Київській Русі» окремий артпростір на -1 поверсі для мультидисциплінарних проєктів із постійними виставками сучасного мистецтва, – пояснює Зубенко. – Також там передбачено паблік-спейс для проведення зустрічей, конференцій, презентація, майстер-класів і пресзаходів».

Проведуть перепланування й у фоє. Каси перенесуть ближче до центрального входу, поряд зроблять «зону для дозвілля». А на місці нинішніх кас обладнають кафе.

Тераса на даху

На даху кінотеатру «Київська Русь» має з’явитися тераса. Там, за словами Лариси Зубенко, у теплу пору року планують проводити «творчі зустрічі та святкові події». Відкриття на даху лаундж-бару в «Київкінофільмі» поки не розглядають, але під час заходів допускають запрошення кейтерінг-компаній.

«Єдине, що там має бути трошки інше покриття, ніж на візуалізації. Це буде штучне покриття, не газон», – пояснює вона.

Інклюзивність

Для маломобільних гостей у «Київській Русі» зроблять ліфти, якими можна буде спуститися до артпростору та технічних приміщень, що на -1 поверсі. Ліфти на дах поки не проєктували.

Також у кінотеатрі перепланують вхідну групу – там більше не буде кільканадцяти сходинок, замість цього зроблять плавний підйом, щоби люди на візках могли безперешкодно потрапити у фоє.

Хто готував проєкт

Проєкт готувала компанія «Ізобуд». У 2020 році вона стала переможцем тендера від «Київкінофільма», запропонувавши свої послуги з розробки проєктно-кошторисної документації за 1,3 мільйона гривень.

Коли можуть реалізувати проєкт

Проєкт ремонту кінотеатру вже готовий, щоби починати реалізацію, кажуть у «Київкінофільмі». Єдине питання – кошти.

«Ми його вже надали до КМДА. Чекаємо. Усе залежить від того, коли нам виділять кошти. Якщо це буде цього року, то ми відразу в Prozorro опублікуємо тендер. І, можливо, цього року якусь частину робіт виконаємо. І на цей час, звісно, ми зачинимо кінотеатр, – каже Лариса Зубенко. – Усі ремонтні роботи реально зробити до трьох років. Але є багато чинників, які можуть завадити. Ось, наприклад, кінотеатр «Краків» ми планували відкрити ще минулого року, але почалися проблеми з підрядниками. Знову новий конкурс, знову потрібно укладати договори, а це все займає чимало часу».

Візуалізації: «Ізобуд»