Сім проектів з України номінували на архітектурну премію Європейського Союзу імені Міса ван дер Рое.

Це одна із найбільш престижних європейських архітектурних премій. Відзнаку отримують найкращі архітектурні проекти, побудовані в межах Європи. Премію вручають раз на два роки, починаючи 1987-го.

У 2019 році серед номінантів конкурсу – 383 роботи з 38 країн світу.

Студія: Drozdov&Partners

Автори: Олег Дроздов, В’ячеслав Жемір, Анна Кошарна, Олександр Кузнєцов, Віталій Правик, Тимофій Уланченко, Оксана Чебіна, Костянтин Руднєв

Театр на Подолі побудували на Андріївському узвозі в 2017 році. Це один із найбільш сучасних театрів в Україні з технічного погляду. Театр облаштований, зокрема, для людей з інвалідністю.

Про Театр на Подолі та сучасний Київ засновник Drozdov&Partners Олег Дроздов розповідав в інтерв'ю The Village Україна.

Фото Андрія Шурпенкова для The Village Україна

Студія: ARCHIMATIKA

Автори: Олександр Попов, Ольга Чернова

До школи, що функціонувала на Печерську, архітектори додали нову будівлю. Вони розширили зони навчального закладу: в підвалі зробили два басейни для різних вікових груп, на першому поверсі облаштували громадську та спортивну зони. Другий поверх присвятили мистецтву, а на третьому розташували наукові лабораторії. На четвертому поверсі школи – виставковий простір і багатофункціональний театральний зал.

Фото Андрія Авдєєнка для EU Mies Award

Студії: Stage Dnipro Community, Kultura Medialna Non-Profit Organization, Hip Park

Автори: Куба Снопек, Томаш Свєтлік, Андрій Палаш та інші

«Сцена» – експериментальний публічний простір, де кожен може організувати свою подію. Її побудували у покинутій частині парку Шевченка на місці, де раніше був амфітеатр. У спорудженні брали участь більш ніж 200 майбутніх користувачів простору.

Фото: Олександр Бурлака для проекту «Сцена»

Студії: Behnisch Architekten, Chaplinskyy & Associates, AVR Development

Автори: Штефан Беніш, Майкл Іннераріті, Олена Шваб та інші

УКУ – приватний університет, у якому розташовані кілька функціональних просторів: наукова бібліотека, навчальні аудиторії, адміністрація, культурна публічна зона. Його будували як дружній до довкілля. Будівля має багато відкритого бетону, термоізоляцію, а також пасивні технології енергозбереження. Центр цілком прозорий усередині.

Фото Олега Бабенчука для The Village Україна

Студії: KUDIN Architects

Автори: Віктор Кудін, Ольга Рябова, Михайло Карнаухов, Надія Бесараб

Готель розташований на березі Київського водосховища у сосновому лісі. Його номінували як приклад взаємодії новітньої архітектури та природного середовища.

Фото Андрія Авдєєнка для EU Mies Award

Студії: 33bY Architecture

Автори: Іван Юнаков, Андрій Карпов, Ярослав Катрич

Eco-friendly будинок, розташований у селі Романків. Дім зроблений повністю із натуральних матеріалів. Його створили як заміське житло із сучасними рішеннями планування та високим ступенем комфорту.

Фото Олега Стельмаха для EU Mies Award

Студії: Project 7

Автори: Володимир Жевноваченко, Сергій Русанов, Анастасія Стрижовська та інші

Експозиція з хижими тваринами «Земля вовків та ведмедів» створює умови максимально наближені до природного середовища. У зоопарку немає кліток і ґрат – лише відкриті водойми, зимові приміщення та оглядовий майданчик. Загальний комплекс представлений трьома будівлями. Є експозиційна галерея, блок замкнених вольєрів та блок технічних приміщень.

Фото Івана Авдєєнка для EU Mies Award

 Найбільшу групу конкурсних робіт формують проекти, пов’язані з культурою – 15% від загальної кількості. На другому місці – багатофункціональні будівлі – 14%. Далі йдуть житлові будинки та освітні заклади – по 10 %.

Зображення: EU Mies Award

Жюрі складе список із 40 найкращих проектів, а з них виділить п’ять фіналістів, яких відвідають у квітні.

Церемонія нагородження переможців відбуться 7 травня у павільйоні Міз ван дер Рое в Барселоні.