Видання про дизайн та архітектуру Dezeen підбило підсумки та визначило головні тренди року.

 Будівлі з рослинами на дахах

Рослинність на деревах – це не нова ідея в архітектурі. Проте саме цього року архітектори презентували найбільшу кількість «зелених» проектів. Найпомітнішим з них є будівля 1000 Trees у Шанхаї від Heatherwick Studio. Згідно з планом, на даху будівлі висадять близько тисячі дерев у спеціальних конструкціях-горщиках. У майбутньому будівля буде вкрита кронами дерев.

 Використання вантажних контейнерів в архітектурі

Цього року спостерігався бум на переосмислення та використання корабельних контейнерів в архітектурі. Наприклад, проектні бюро пропонували використовувати контейнери як басейни, офіси чи житло. Особливо запам’ятався проект будинку Joshua Tree Residence у Каліфорнійській пустелі від лондонської студії James Whitaker.

 Фокус на соціальне житло

Архітектори звертали увагу на якісне нове соціальне житло та реновацію вже існуючого. Дискусія навколо соціального житла активізувалась після пожежі у житловому будинку Grenfell Tower у Лондоні.

 Проекти фантастичних хмарочосів

Цей рік запам’ятався великою кількістю проектів хмарочосів: реалістичних та не дуже. Наприклад, нью-йоркське бюро Clouds Architecture Office запропонувало «перевернути» хмарочос та збудувати його фундаментом догори. За проектом, будівля має «звисати» з орбітального астероїда, а мешканці мають парашутувати на землю.

 Руйнування будинків у стилі бруталізм

Знаковою подією в архітектурі стало руйнування великого комплексу будівель Robin Hood Gardens у Лондоні. Лише поодинокі будинки модерного бруталізму в світі визнають пам’ятками архітектури.

 Рожеві фасади

Відтінки рожевого використовували в інтер’єрах, фасадах приватних будинків і навіть офісних комплексів. Тут варто виділити рожеві офісні центри у Лондоні від Duggan Morris Architects.

 Параметрична архітектура: фасади, що рухаються

Архітектори продовжують пропонувати нові ідеї будівель, що реагують на зовнішнє середовище та здатні «пристосовуватись». Найбільше цього року запам’ятався проект театру в Шанхаї від Foster + Partners. Фасад будівлі виконано з металевих труб, що рухаються немов штори.

 Гендерний дисбаланс

На жаль, у архітектурі зберігається сильна непропорційність між чоловіками та жінками. За даними опитування сайту Dezeen, лише у трьох відомих архітектурних  бюро керуючу посаду займає жінка.

 Використання крос-ламінованої деревини у будівництві

У Лондоні вже завершилось будівництво будинку від бюро Waugh Thistleton, зведеного повністю з крос-ламінованої деревини. Використання цього матеріалу означає, що у майбутньому дерев’ яні хмарочоси стануть реальністю.

 Японський дизайн

У 2017 році велику кількість премій з дизайну отримали проекти, що надихалися японською естетикою. Варто виділити добудову Лондонського будинку від локального бюро Studio 304, що отримала премію Don't Move, Improve! за кращий проект 2017-го року.

Фото: dezeen.com