Узимку домашні тварини можуть бути менш активними, оскільки витрачають багато енергії на те, щоб зігрітися. У собак і котів може змінюватися метаболізм і вага, що також впливає на їхню поведінку. Під час сильних морозів тварини, з якими господарі гуляють на вулиці, можуть перехолонути, а сніг і вітер часто спричиняють обмороження кінцівок домашніх улюбленців. Щоб уникнути цих проблем, потрібно контролювати тривалість прогулянок із тваринами, за потреби купувати спеціальний одяг і правильно доглядати за ними після миття.

Ми запитали в лікарки ветеринарної медицини, як доглядати за собаками та котами, щоб вони не відчували дискомфорту під час холодів, чи обов’язково створювати окремий раціон і додавати до нього вітаміни та що робити, якщо після прогулянки улюбленець тремтить. А також поговорили з грумеркою про те, чи можна стригти тварин узимку, чи потрібно купувати спеціальні бальзами, щоб зволожувати шкіру в холодний сезон і як прибрати ковтуни на шерсті собак і котів.

Діана Димитрова


лікарка ветеринарної медицини

На що звертати увагу під час зимового догляду

Найгірше, що може трапитися з твариною в зимовий період – це переохолодження. Основними його ознаками є в’ялість собаки або кота після прогулянки, тремор і зникнення апетиту. Зазвичай причиною переохолодження є довге перебування тварини на вулиці під час сильних морозів.

Тому важливо правильно розраховувати час, протягом якого ваш улюбленець гулятиме надворі, за потреби підібрати спеціальний одяг і сушити шерсть собаки та кота після миття.

1

Час прогулянки

Щоб зрозуміти, як довго гуляти із собакою за мінусових температур, потрібно зважати на її розмір і породу. Оптимальний час для прогулянки з маленькою собакою – 20 хвилин. Такий час підходить для йоркшир-тер’єра, чихуахуа або той-тер’єра. Із середніми та великими породами, як-от лабрадори, добермани, лайки та хаскі, можна гуляти від 40 хвилин до 1 години.

Якщо під час прогулянки собака змерзне, то може сама попроситися додому, тому також важливо не забувати звертати увагу на потреби вашої тварини.

Кількість прогулянок узимку залежить від віку та стану здоров’я собаки. Для здорової тварини достатньо гуляти два-три рази на день. Однак якщо собака має проблеми зі здоров’ям, які потребують, щоби вона частіше гуляла на вулиці, варто збільшити кількість прогулянок і зменшити їх за часом. Цуциків також краще вигулювати чотири-п’ять разів на день протягом невеликого проміжку часу.

Щодо котів, якщо їх із дитинства не привчали до прогулянок на вулиці, то з ними краще взагалі не виходити надвір, особливо взимку. Різка зміна температури та незвичне середовище можуть спричинити стрес у тварини.

2

Наявність спеціального одягу

Якщо на вулиці не дуже холодно, тварина активна та багато бігає, то не обов’язково одягати її на прогулянку. Купувати зимові речі потрібно лише в кількох випадках.

  • Якщо ви гуляєте з цуценям або собакою старше 8 років. У таких тварин через вік може порушуватися терморегуляція, тому їх потрібно додатково утеплювати.
  • Коли температура повітря надворі набагато менша, ніж у приміщенні. Наприклад, якщо на вулиці -20С°, а вдома +20С°, тварина може перехолонути через різкий перепад температури. Тому найкращим рішенням буде одягнути собаку у флісовий комбінезон, який закриватиме її спину та лапи, а перед виходом на вулицю трохи почекати в під’їзді. Так домашня тварина зможе пристосуватися до зміни температури та під час прогулянки відчуватиме себе набагато комфортніше.                                                                                                                                                                                          Одяг для виходу надвір потрібно обирати з плащової тканини, яка не промокне, якщо раптово почнеться дощ чи сніг. Під час вибору взуття потрібно звертати увагу на розмір і якість. Важливо, щоб черевики для тварин не були завеликими або замалими, оскільки це може травмувати їхні лапи.
  • Якщо вдома низькі температури. У такому випадку краще додатково придбати улюбленцю трикотажну жилетку або светр. Вони особливо потрібні безшерстим породам котів, наприклад, сфінксам, які погано переносять холодний сезон, а також голим мексиканським собакам. Для таких тварин варто також облаштувати тепле місце у квартирі, де вони зможуть зігрітися.

3

Догляд за шерстю під час і після миття

Узимку собаку потрібно купати лише у випадку, якщо вона повністю забруднилася. Тоді її шерсть треба добре намочити, намилити шампунем і змивати його протягом 10 хвилин. Важливо пам’ятати, що не можна мити тварину шампунем щодня, оскільки він пересушуватиме шкіру. Використовувати засоби для гігієни варто один раз на два тижні. Якщо ж після прогулянки пес повернувся чистим, йому можна лише промити лапи. У випадку, якщо собака була взута, мити лапи не обов’язково.

Домашніх котів, які не гуляють на вулиці, не потрібно мити, оскільки вони самостійно вичищають свою шерсть. Однак якщо ваш кіт пристосований до виходу надвір і забруднився під час прогулянки, його можна повністю помити. Для цього треба намилити шерсть шампунем і ретельно змити його теплою, трохи вищою за кімнатну температуру, водою. Якщо голова кота не забруднилася, мити її не обов’язково.

У холодні періоди року шерсть тварин висихає довше, ніж улітку чи весною, тому дуже важливо після миття повністю висушити та витерти її. Не всім собакам і котам подобається, коли їхню шерсть висушують феном, тому замість цього можна протерти тварину й укутати в рушник. Також треба обігріти квартиру до 20С°, щоб після ванни собака або кіт почувалися комфортно та не простудилися. Якщо після миття шерсть тварини все одно суха та ламка, це може свідчити, що їй не вистачає вологи, тому варто додатково придбати зволожувач повітря.

4

Харчування

Корм – це збалансоване харчування, яке не потрібно додатково врізноманітнювати взимку. Єдине, що можна додавати до зимового раціону – овочі, але вони більше слугуватимуть ласощами. Для тварин, які харчуються натуральною їжею, варто створювати раціон разом із ветеринарним дієтологом. Він порахує кількість білків, жирів, вуглеводів і мінералів, яких не вистачає в зимовий період.

Не можна давати улюбленцям гостру, солону, смажену та жирну їжу, а також авокадо, цитрусові, часник, помідори, цибулю та виноград. Ці продукти можуть призвести до алергії, отруєння та розладів шлунково-кишкового тракту.

Додатково розігрівати їжу також не потрібно. Це можна робити лише тоді, коли собака або кіт погано харчується. Ба більше, збільшувати кількість води взимку теж не обов’язково. Якщо взимку собака п’є більше води, ніж зазвичай, це може свідчити про проблеми з нирками. А коти можуть споживати забагато води через цукровий діабет або гіпертиреоз, тобто проблеми зі щитоподібною залозою. Тому щоб вчасно помітити можливе захворювання тварини, варто слідкувати за тим, як вона харчується, як часто ходить до туалету та чи активно поводиться.

Щоб покращити стан шерсті собаки чи кота, можна дати їм вітаміни Омега-3-6. Їх варто вживати протягом двох-трьох місяців, щоб отримати результат. Як вітамінну добавку котам можна купувати траву, яка також виводитиме шерсть з організму.

Що робити, якщо тварина перехолола

Якщо після прогулянки собака або кіт перестали активно рухатися та їсти, це може свідчити про переохолодження. Тому найкращим рішенням буде відвезти тварину у ветеринарну клініку, щоб лікар поміряв їй температуру, провів діагностику та зігрів.

У випадку, коли собака або кіт тремтить, але має апетит і продовжує рухатися, можна спробувати зігріти його самостійно. Для цього потрібно віднести тварину в тепле місце, підігріти їжу та нагодувати. Також можна акуратно розтерти спину улюбленця руками або рушником, щоби стимулювати кровообіг.

Собаку, яка живе на вулиці, після переохолодження потрібно відразу занести в тепле приміщення.

Чи потрібно робити «снігові ванни» для тварин

Багато собак люблять сніг, тому пірнатимуть у нього самостійно, це допомагає очистити їхню шерсть. Однак у жодному разі не потрібно спеціально кидати в них сніг, якщо він не подобається тварині та викликає страх.

Котів зазвичай не треба купати в снігу, тому що різкий перепад температури може негативно вплинути на їхній стан.

Євгенія Храпова


топгрумерка грумінг-салону «Хвіст Хаб»

Як доглядати за шерстю та кігтями тварин узимку

Як і в будь-яку пору року, взимку деяких собак, як от шпіців, коргі, хаскі, потрібно ретельно вичісувати. Також треба слідкувати за тим, щоб підшерсток собак був у хорошому стані, оскільки саме він забезпечує правильну терморегуляцію. Узимку котів теж варто вичісувати спеціальним гребінцем.

Обробляти шерсть собак і котів від ектопаразитів потрібно навіть узимку. Для цього можна використовувати спеціальні краплі для холки, пігулки та спреї. Якщо ваш кіт не виходить на вулицю, його шерсть усе одно потребує спеціальної обробки проти бліх і кліщів.

Щодо кігтів, через те, що в холодний період року прогулянки на вулиці стають коротшими, кігті собак менше сточуються, тому їх потрібно підрізати частіше.

Чи варто купувати спеціальні засоби для догляду за шерстю та шкірою тварин

Оскільки зимою у квартирі тепло, а на вулиці холодно, під час прогулянок домашні тварини відчувають різкий перепад температури. Це своєю чергою може призвести до сухості та тьмяності шерсті.

Щоб захистити та забезпечити доглянутий вигляд шерсті тварин, під час купання варто додатково використовувати бальзами та маски. Такі засоби будуть зволожувати шкіру та підживлювати шерсть.

Надати шерсті блиску допоможуть спеціальні спреї для повсякденного догляду, які можна наносити до та під час розчісування. Завдяки таким засобам у тварин під зимовим одягом не утворюватимуться ковтуни, спреї можуть полегшити їхнє розплутування. Також перед виходом надвір важливо обробляти подушечки лап собак спеціальним бджолиним воском або олією ши. Вони зволожуватимуть і захищатимуть ніжну шкіру від морозу та реагентів, якими взимку посипають вулиці.

Щоби підібрати правильний засіб для догляду за шерстю тварин, краще звернутися до грумера.

Чи можна стригти собак і котів узимку

Собача шерсть захищає тварину від холоду та вітру, тому краще не стригти її взимку занадто коротко. Однак сильно відрощувати шерсть також не потрібно. У деяких собак, наприклад, йоркширського тер’єра та мальтійської болонки, шерсть подібна до людського волосся, тому вона не захищатиме їх від холоду. Для таких порід варто робити середню довжину стрижки та розчісувати шерсть після кожної прогулянки. Для декоративних собак грумінг є регулярною процедурою, тому стрижка взимку може не відрізнятися від стрижки в інші періоди року.

Дуже важливо перед стрижкою звернути увагу на лапи. Якщо між подушечками росте шерсть, її краще прибирати, оскільки під час прогулянки до неї може прилипнути сніг. Через це зазвичай утворюються грудки льоду, які заважають тварині ходити.

Незалежно від пори року котів не варто стригти. Окрім того, що сама процедура є досить стресовою для тварин, стрижка також порушує їхню природну терморегуляцію та псує якість шерсті. Єдиний виняток, коли шерсть котів можна підстригти, – це призначення ветеринара або наявність великої кількості ковтунів.

Який одяг обрати для прогулянок

Собаки та коти, які живуть у квартирах, менш пристосовані до несприятливих погодних умов на вулиці. Тому для них потрібно підбирати спеціальний одяг, який захищатиме від холоду, вітру та дощу. Це можуть бути куртки, комбінезони, кожушки та дощовики.

Однак часто одяг призводить до утворення ковтунів на шиї та під пахвами тварин. Тому господарям потрібно відразу після прогулянки розплутати ковтуни гребінцем або за допомогою спрею. Щоб одяг не став причиною заплутаної шерсті, краще купувати не тісні речі з підкладкою.