У Києві виявили спробу масового отруєння собак. На вулицях міста невідомі люди розкидали небезпечні для життя собак таблетки та речовини. На це звернули увагу містяни й зоозахисна організація UAnimals.

Розповідаємо, що відбувається та що робити, якщо собака з’їв щось на вулиці, а також як надати йому першу медичну допомогу.

Білі таблетки на вулицях міста – отрута для собак

На вулицях Києва, зокрема в районі Золотих воріт, на Софіївській площі та на вулицях Гончара й Січових Стрільців, невідомі люди розкидали небезпечні для життя собак таблетки та речовини.

На це звернули увагу містяни. Люди почали постити в соцмережах попередження про те, що ці таблетки – це спеціально розкидана догхантерами отрута.

Креативна агенція Angry розробила плакати проти отруєння собак. Серія постерів називається «Підберіть отруту ви, щоби не підібрали вони». Постери можна роздрукувати й повісити у своєму районі.

Що за отрута

Собака киянки Лейли Туваклієвої ними отруїлася. Ці таблетки виявилися ізоніазидом. Це ліки проти туберкульозу, які продаються без рецепта. Вони допомагають людям, а от собакам руйнують центральну нервову систему й можуть паралізувати кінцівки.

Собаки особливо чутливі до ізоніазиду. Генетично склалося так, що вони не можуть ефективно перетравлювати препарат. Після того, як собака з’їсть цей протитуберкульозний препарат, у нього може бути пригнічення роботи мозку та, як наслідок, судоми.

Ізоніазид включений Американським товариством із запобігання жорстокості до тварин до списку десяти найбільш небезпечних для домашніх тварин людських ліків через його особливу токсичність для собак. Однієї таблетки вистачить для того, щоб отруїти собаку. Такий вигляд мають розкидані в Києві таблетки ізоніазиду:


Ізоніазид включений Американським товариством із запобігання жорстокості до тварин до списку десяти найбільш небезпечних для домашніх тварин людських ліків


Симптоми отруєння конкретно цим протитуберкульозним препаратом описує мережа ветклінік «Zooлюкс»:

  • порушення координації
  • слинотеча
  • блювота
  • судоми
  • втрата свідомості

Пес Лейли одужує. А власники собак об’єдналися та створили петицію, яка б заборонила продавати таблетки ізоніазиду без рецепта. Оскільки всі люди, хворі на туберкульоз, перебувають під наглядом лікаря й можуть отримати рецепт на препарат. А догхантери без рецепта не зможуть купити таблетки для того, щоби труїти собак. Станом на 12:00 5 квітня петицію підписали 1874 людини. Усього потрібно 25 000 підписів. До кінця збору голосів залишилося 43 дні. Підписати петицію можна тут.

Що має бути в аптечці кожного господаря собаки

Ігор Лесенко, лікар Київської міської лікарні ветеринарної медицини

Кожен господар собаки насамперед повинен мати контакти ветлікаря або ветклініки, до кого можна буде звернутися в разі отруєння. У своєму районі або в районах, де найчастіше гуляють із собакою. Під час вибору лікарні обов’язково треба звернути увагу, чи є в ній антидоти – це речовини, які вводять тварині внутрішньовенно під час отруєння.

Що покласти в аптечку

  • Перекис водню. Він потрібен для того, щоби викликати у тварини блювоту. Це найважливіше за будь-якого отруєння. Якщо ваша собака щось з’їла на вулиці, що викликає підозру, або вже є симптоматика отруєння, то потрібно зробити таку суміш: одна ложка солі, полити її перекисом водню та залити це на корінь язика собаки. Зверху можна дати ще запити водою або залити воду в рот самостійно. Після такої суміші протягом 5–10 хвилин у собаки почнеться блювота. У штучно викликаної блювати може бути побічний ефект – гастрит. Але якщо стоїть питання: врятувати тварину від отруєння чи боятися гастриту, то потрібно обирати перше. Лікарі згодом гастрит вилікують і собака залишиться жива.
  • Вітамін В6. Його застосовують під час отруєння, зокрема, ізоніазидом. Препарат потрібно ввести внутрішньом’язово, якщо господар може це зробити сам. Розрахунок: 1 мілілітр вітаміну В6 на 1 кілограм маси тіла тварини. Потім препарат мають ввести повторно у клініці, але вже внутрішньовенно.
  • Ентеросорбенти. Це може бути «Ентеросгель» або біле вугілля. «Ентеросгель» дати собаці легше. Дозування залежить від розмірів пса. Якщо це маленька порода, то вистачить 1 чайної ложки, для собаки середніх розмірів – 1 столову ложку, для великої – 2–3 столові ложки. Важливо, що передозування від ентеросорбентів не буде, тому можна не хвилюватися.
  • Вітамін К1. Його використовують під час отруєння собак препаратами проти гризунів. Наприклад, це може бути зоокумарин. Такі препарати погіршують звертання крові й можуть викликати кровотечу в собаки. Однак не рекомендується вводити вітамін К1 самостійно. Оскільки деякі собаки можуть відреагувати на препарат анафілактичним шоком. У такому випадку все ж краще, щоби це робив лікар в умовах стаціонару.

Скільки часу є, щоби врятувати тварину

Якщо ми говоримо про отруєння ізоніазидом, то є від 30 хвилин до 3 годин. Це залежить від стану метаболізму собаки. Наприклад, якщо тварину годують сирим м’ясом і кістками, то в неї активно працює травна система. А тому ізоніазид швидко буде засвоюватися й часу на порятунок буде близько 30 хвилин. Якщо травна система собаки засвоює продукти повільніше, то, відповідно, й отрута повільніше проникне у кров. Тоді часу більше. Але все одно гаяти його не потрібно. Якнайшвидше треба викликати блювоту та вколоти антидот.

Якщо ж говорити про отруєння собак препаратами проти гризунів, там симптоми з’являються протягом трьох днів. Оскільки отрута має акумулятивний ефект. Єдине, що варто сказати, що такі випадки, щоб у собак починалась сильна кровотеча, бувають украй рідко. Але якщо таке сталося, то негайно потрібно звернутися у ветклініку.

Як захистити та врятувати тварину під час виявлення симптомів отруєння

Розповідають зоозахисники з організації UAnimals

Як зрозуміти, що собака отруївся

Симптоми отруєння можуть відрізнятися в залежності від типу отрути, тому варто звертати увагу на різні зміни в поведінці та стані тварини. Якщо собака проковтнув отруту, вона може викликати нудоту, діарею, підвищену збудженість, тремтіння, судоми та проблеми із серцем. Якщо вдихнув, йому може стати важко дихати або він може знепритомніти. Також є отрута, яка залишається під шерстю тварини, тоді може виникнути біль і подразнення шкіри.

Симптоми та лікування

  • Якщо в собаки спостерігаються такі симптоми отруєння, як порушення координації, слиновиділення, блювання, піна з рота, судоми, втрата свідомості та навіть кома, то послабить дію отрути вітамін В6 (піридоксин гідрохлорид). Вітамін B6 потрібно колоти в різні лапи у пропорції 1 мілілітр на 1 кілограм ваги собаки, передозування чи зайвого введення можна не боятися, навіть якщо згодом підтвердиться інший різновид отрути.
  • Якщо в собаки кривава блювота, кривавий або чорний пронос, кровотеча із прямої кишки та носа, підшкірні крововиливи, тремтіння, задишка, судоми, кома, то перша допомога – це вітамін К1 («Канакіон» чи «Канавіт»). Вколоти його потрібно підшкірно в зоні холки з розрахунку дозування 2,5–5 міліграмів на 1 кілограм маси тварини.
  • Якщо в собаки зупиняється дихання чи перестає битися серце, то до незворотних змін залишилося 4–5 хвилин. Треба терміново робити непрямий масаж серця та штучну вентиляцію легенів.

У жодному разі не варто насильно годувати собаку. Також фахівці зі служби порятунку кажуть, що зловмисники можуть підмішати в отруту протиблювотні препарати, відповідно, спроби викликати у тварини блювоту можуть призвести лише до погіршення ситуації.

Що робити, якщо пес отруївся від спеціально розкиданої отрути

Спершу треба визначити причину отруєння. Це можна зробити у ветклініці або за аналізом крові, або за аналізом препарату, яким отруїлася тварина. Для того, щоби зробити аналіз речовини, потрібно привезти її у клініку. Для цього треба покласти її в контейнер чи коробку, але обов’язково в рукавичках.

Також потрібно зафіксувати стан тварини й отруту на фото або відео та звернутися до поліції. Детальніше ми писали про це тут.