У магазинах є великий вибір одягу для тварин– від комбінезонів і дощовиків до худі та шапок. Але знайти якісний, зручний і стильний одяг не так легко. Ми зробили добірку українських брендів, які створюють одяг та аксесуари для тварин. А також дізналися, як підібрати правильний розмір і на що варто звернути увагу у виборі одягу для домашніх улюбленців.

Дар’я Кузенко

консультантка в магазині одягу для тварин


Яким собакам потрібен одяг

Насамперед одяг потребують дрібні породи собак– чихуахуа, йоркшир-тер’єр, мальтез, оскільки вони чутливі до холоду. Великим породам достатньо дощовика або комбінезона, який буде захищати від промокання та бруду.

Як підібрати правильний розмір

Обираючи одяг для свого домашнього улюбленця, важливо правильно підібрати розмір. Одяг повинен бути комфортним, не натирати й не обмежувати рухи тварини. Якщо немає можливості приміряти одяг, потрібно правильно зняти виміри, щоби не помилитися з розміром. Щоби виміри були чіткими, собака обов’язково повинна стояти. Варто виміряти основні параметри–

  • Обхват шиї. Вимірюється там, де нашийник.
  • Обхват грудей і талії. Грудна клітина вимірюється перед передніми лапами, у найширшій її частині. Обхват талії – найвужча частина живота.
  • Довжина спини. Довжину спини правильно вимірювати від нашийника до початку хвоста.

На що варто звернути увагу

Якщо ви одягаєте собаку вперше, краще почати не з комбінезона, а з худі або светра. Спочатку краще обирати одяг без задніх лап, щоби собаці було комфортно. Головне – щоби худі добре сів на лапках і не притискав тіло. Коли собака звикне, вона розумітиме, що в одязі їй комфортно. Тоді можна переходити на комбінезони.

  • Тканина

Коли ви обираєте комбінезон, обов’язково зверніть увагу на тканину. Це має бути водовідштовхувальна тканина або плащовий матеріал. Комбінезони зі звичайних тканин підійдуть тільки на суху погоду, оскільки собака може намокнути, якщо опиниться під дощем або снігом. Краще обирати комбінезон, який буде зігрівати й захищати від дощу.

  • Шви

Важливо звернути уваги на шви й на те, щоби всередині не було ніяких етикеток. Шви повинні бути добре обробленими, щоби вони не натирали та не створювали дискомфорту. За бажанням можна обрати комбінезон із підкладкою– на хутрі або флісі. Тоді нічого натирати не буде й собака буде в теплі.

  • Застібки

Для маленьких собак найкраще обирати одяг на кнопках, а для великих – на змійці. Краще, щоби змійка була на спині, оскільки так можна набагато зручніше та швидше одягнути тварину.

  • Декор

Одяг краще обирати без капюшона, оскільки він може причиняти дискомфорт тим, що шуршить у вухах або заважає. Іноді капюшони ще падають на очі тваринам, що також некомфортно. Якщо ви все ж обираєте одяг із капюшоном, звернуть увагу на те, щоби він фіксувався на кнопках чи змійці або був зроблений так, ніби він стоїть.

Woofit

Інтаграм

Сайт

Український виробник, який із 2015 року шиє практичний і стильний одяг для собак будь-яких розмірів. Woofit використовує у виробництві плащову тканину та трикотаж. Бренд створює теплий одяг, дощовики та трикотажні вироби– футболки й бомбери. Нещодавно в асортименті також з’явилися ковдри для собак і господарів. Ціна одягу залежить від розміру собаки й моделі. У середньому – 700–1000 гривень.

Господарі часто зауважують, що одяг їхніх собак має вигляд кращий за людський.


Тепла куртка

Вартість: 900–1 300 гривень


Дощовик

Вартість: 700–9000 гривень


Бомбер

Вартість: 500–700 гривень

Montmorency

Інстаграм

Сайт

Montmorency створює одяг і аксесуари для собак і кішок. Бренд має власне ательє в Києві, тому є можливість індивідуального пошиття за замірами домашнього улюбленця. В асортименті є дощовики, комбінезони, куртки, худі, светри, сумки, аксесуари та меблі. Бренд позиціює себе, як елітний одяг для тварин. Середня ціна одягу – 1500–3000 гривень. У виробництві використовують якісні та міцні тканини, які, за словами виробників, не чіпляють шерсть, не зберігають зачіпок від кігтів, не втрачають колір і не деформуються від частого прання. Для дощовиків і плащів бренд використовує водовідштовхувальну плащову тканину.


Плащ

Вартість: 1 200 гривень


Комбінезон-дощовик

Вартість: 2 100 гривень


Світшот

Вартість: 1 240 гривень

Noble Pet

Інстаграм

Сайт

Noble Pet – молодий український виробник товарів для тварин. Спочатку власники запустили виробництво лежанок для собак тому, що не змогли знайти якісний і доступний за ціною лежак для своєї собаки. А вже через кілька років почали також шити одяг. В асортименті можна знайти: лежанки для собак і котів, одяг для собак, а також автогамаки для перевезення собак в автомобілі. Ціна на одяг та аксесуари залежить від розміру: лежанки – від 400 до 2 000 гривень, одяг – від 330 до 640 гривень. У виробництві лежанок використовують меблеві тканини з високим показником зносостійкості. А для пошиття одягу бренд використовує водовідштовхувальні тканини, бавовну й вовну.


Дощовик

Вартість: від 330 гривень


Зимовий жилет

Вартість: від 300 гривень


Лежанка

Вартість: від 980 гривень

Mr. Snoopy

Інстаграм

Сайт

Український бренд, який створює амуніцію та одяг для тварин. В асортименті є аксесуари для прогулянок із собаками: нашийники, повідці, шлеї, а також одяг – худі, дощовики, зимові жилети. У виробництві аксесуарів використовують нейлон і біотан. Майже всю фурнітуру виробники закупають у Європі. У виробництві одягу бренд використовує водовідштовхувальні тканини та трикотаж.


Дощовик

Вартість: від 525 гривень


Худі

Вартість: від 425 гривень


Повідець

Вартість: від 200 гривень

Spiffy

Інтстаграм

Це український бренд, який із 2018 року створює в’язаний одяг для собак. На сторінці Spiffy можна замовити светр за індивідуальними розмірами собаки будь-якої породи. Для створення светра використовують безусадкову вовну. Ціна стартує від 500 гривень. Також із минулого року в асортименті з’явилися дощовики-попони. Зараз вони доступні у стандартних розмірах, але восени бренд готує оновлену модель дощовика та планує збільшити розмірну сітку.


Светр

Вартість: від 500 гривень


Светр

Вартість: від 500 гривень


Дощовик

Вартість: 450–650 гривень

Harley&Cho

Інстаграм

Сайт

Власники бренда почали власноруч створювати лежаки у 2015 році. Спочатку для своєї собаки, потім знайомим, після чого запустили масове виробництво. Бренд створює вироби для задоволення різних потреб собак і котів: сну, їжі, подорожей, ігор. В асортименті: лежаки, дивани, подушки, будиночки, миски на підставці; аксесуари: пледи, іграшки; товари для подорожей і відпочинку: автокрісла для собак, автогамаки, килимки для прогулянок. Ціна товару залежить від розмірів. Бренд створює вироби різних розмірів: як для маленьких домашніх тварин, так і для великих собак, що живуть у вольєрах.


Лежак

Вартість: від 990 гривень


Лежак

Вартість: від 990 гривень


Миска для їжі

Вартість: від 790 гривень

Animal-ID

Інстаграм

Сайт

Animal-ID – стартап, який створює QR-паспорти для тварин. Це розумний адресник, що дає можливість тварині повертатися додому у випадку втрати. Окрім нанесеного на QR-паспорті номера телефону власника та прізвиська тварини, на зворотній стороні є унікальний QR-код, який надає доступ до профілю тварини на сайті або в мобільному застосунку Animal-ID.

Якщо тварина загубилася, перехожий може просканувати QR-код, відкрити онлайн-профіль тварини й легко сконтактувати із власником. До того ж у момент сканування QR-паспорта власник тварини отримує сповіщення на e-mail чи SMS-повідомлення, та може переглянути геолокацію місця сканування й точний час у профілі тварини на сайті або в застосунку Animal-ID. Ціни на паспорти стартують від 99 до 219 гривень. Також в асортименті є шнурочки-нашийники для паспортів.


QR-паспорт

Вартість: від 99 гривень