61,6% опитаних батьків вважають, що не варто розпочинати очне навчання в українських закладах освіти, навіть якщо безпекова ситуація дозволяє це робити і є відповідно облаштовані укриття. 13,3% опитаних не знають, чи варто розпочинати очний освітній процес за таких умов. Про це свідчать результати опитування, які оприлюднив освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Загалом майже три чверті опитаних батьків, які перебувають в Україні, не готові, щоб із 1 вересня їхні діти навчалися очно.

Лише 25,1% батьків переконані, що, якщо заклад освіти розташований на умовно безпечній території й у ньому наявне укриття, навчання потрібно організовувати очно.

яку форму навчання батьки обрали фактично

Більшість батьків (62,5%) обрали для своєї дитини дистанційну форму здобуття освіти в новому навчальному році. Ці результати відповідають результатам опитування щодо загальної думки батьків.

Водночас лише 13,8% батьків фактично обрали для своїх очне навчання, попри те, що в теорії 25,1% підтримали такий формат.

Ще 18,4% батьків повідомили, що поки що не обрали форму навчання, бо до 1 вересня безпекова ситуація може змінитися, а 1,8% батьків не обрали, оскільки комісія ще не надала висновку про стан укриття в закладі освіти.

У підсумку 22,5 % батьків ще не обрали форму навчання для своєї дитини.

Чому батьки обирають дистанційну форму навчання

30% батьків відповіли, що обрали для дитини дистанційну форму навчання, тому що не вважають підвал у закладі освіти належним укриттям, яке зможе зберегти дитині життя й здоров’я, ще 11% опитаних – тому що в закладі відсутнє будь-яке укриття.

18% опитаних зазначили, що обрали дистанційне навчання, тому що школа розташована в зоні бойових дій чи поряд із нею. А 1,5% обрали таку форму через те, що заклад перебуває на тимчасово окупованій території.

Ще 13% батьків обрали дистанційне навчання, тому що школа сама визначила, що здійснюватиме освітній процес дистанційно.

А чому обирають очну форму

10% батьків зазначили, що обрали для своєї дитини очне навчання, бо вважають його найкращим для здобуття знань і розвитку дитини.

Частина батьків обрала таку форму через безпекову ситуацію: 4% вважають, що там, де вони проживають, «тихо й безпечно», тому дитина цілком може навчатися очно, ще 4% – тому що знають, що в закладі освіти є укриття й під час повітряної тривоги дитина перебуватиме в укритті під наглядом вчителя, що буде для неї безпечніше, ніж удома.

2% вказали, що очну форму навчання визначив заклад освіти. Пів відсотка пов’язали свій вибір із наявністю особливих освітніх потреб у дитини.

Опитування не є репрезентативним, тобто не є соціологічним науковим дослідженням, відзначив омбудсмен. Водночас воно дозволяє створити модель проблем, з якими учні, їхні батьки й педагоги зіткнулися під час повномасштабної війни. В опитуванні взяли участь 25 230 батьків, із них 89% є батьками школярів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Навчальний рік у Києві почнуть 1 вересня в режимі офлайн, до цього вже готують школи. Прилеглі до закладів освіти території перевірять спеціалісти ДСНС на наявність вибухонебезпечних предметів. Також влаштують перевірку укриття шкіл: там мають бути підготовлені запаси води, медикаментів і «решта необхідного».

Що буде з тими школами, де немає укриття, і що робити учням, які не можуть повернутися на очне навчання до Києва, писали тут.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: КМДА