Україна закупить найдорожчі ліки світу для лікування в дітей спінальної м’язової атрофії (СМА), повідомляють у Верховній Раді.

В ухваленому на 2022 рік бюджеті уряд передбачив 300 мільйонів гривень на закупівлю ліків, якими лікують пацієнтів із СМА.

Україна вперше передбачила витрати на ці ліки в держбюджеті. За цей законопроєкт проголосували 268 народних депутатів.

Фармацевтична компанія «Рош Україна» зазначає, що наразі в Україні зареєстровані два з трьох препаратів, якими лікують дітей зі СМА.

Препарат Zolgensma, який вважають найдорожчими у світі (понад 2 мільйони доларів), в Україні не зареєстрований, а отже держава не зможе закупити його за гроші, закладені в бюджет.

Як повідомляють у благодійній організації «Діти ми встигнемо», ліки закуповуватимуть за договорами керованого доступу, а ціну закупівель не розголошуватимуть.

Раніше у МОЗ пояснювали, що це такий механізм закупівлі, за яким країна домовлятиметься безпосередньо з виробниками. Це, ймовірно, знизить ціни на препарат.


Спінальна мʼязова атрофія — це рідкісне генетичне захворювання, яке призводить до порушення функцій нервових клітин спинного мозку й м’язової атрофії. Хвороба вражає м’язи, що відповідають за ковтання, тримання голови, рухи та дихання.

21 вересня 2021 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 4662 про закупівлю ліків за договорами керованого доступу.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі