16 дітей з різних країн світу, включно з шведською екоактивісткою Греттою Тунберг, подали офіційну скаргу в ООН через зміни клімату.

У документі вони скаржаться на те, що п’ять країн світу порушили їхні права через бездіяльність щодо клімату.

Це – Німеччина, Франція, Бразилія, Аргентина та Туреччина. Діти звинуватили уряди країн у тому, що вони не виконали зобов’язання, накладені Конвенцією про права дитини. Держави порушили відразу кілька статей, вважають діти: на право на життя, здоров’я та культуру.

Крім природних катаклізмів, які виникли через зміни клімату і вплинули на дітей, також постраждало їхнє психологічне здоров’я. У документі Американська асоціація психологів наводить приклади нових хвороб.

Діти вимагають, щоб ігнорування змін клімату країнами визнали порушенням прав дитини / ООН

Скарга не вимагає жодних компенсацій у цих країн – діти лише просять Комітет прав дитини визнати, що зміни клімату — це порушення прав дитини. «Жодна сума не може компенсувати шкоду від змін клімату, від якої постраждали і далі  страждатимуть діти», – ідеться у листі.


 24 вересня 16-річна школярка та екоактивістка Грета Турберг виступила з промовою на кліматичному саміті ООН у Нью-Йорку. Вона звинуватила світових лідерів у бездіяльності та попередила, що світ на межі вимирання.

 Грета Тунберг започаткувала рух Fridays for Future як щотижневу акцію протесту в школі. Згодом вона переросла у міжнародний екорух, учасники якого закликають більш ефективно боротись зі зміною клімату. Правозахисна організація Amnesty International нагородила Грету званням «Посол совісті» за її діяльність та рух Fridays for Future.