У Міністерстві охорони здоров’я закликають відмовитись від шкільних лінійок і називають їх пережитком, а також виснажливими для дітей.

«Шкільні лінійки на 1 вересня – пережиток радянської традиції, від якого давно час відійти в українських школах. У розвинених країнах немає виснажливого вишиковування, стояння під сонцем або дощем, вислуховування безкінечних напутніх промов. Адже це шкідливо передусім з медичної точки зору», – пише в.о. обов’язків міністра Уляна Супрун.

За її словами, стояння на одному місці у натовпі, спека та задуха погано впливають на здоров’я та викликають стрес у дітей. У сонячну погоду дитина може отримати тепловий удар чи опік шкіри, знепритомніти, почати блювати, почуватись дезорієнтованою. «МОЗ України однозначно не рекомендує проводити лінійки», – підсумовує вона.

Якщо лінійки уникнути все-таки неможливо, Супрун радить подбати про захист від сонця та максимально обмежити її тривалість, а задля зниження стресу попередньо познайомити дітей між собою та розказати їм про суть заходу.


 Раніше Уляна Супрун дала поради, як захистити дитину від стресу.

обкладинка: Wikimedia Commons