Марія Федоренко — дієтолог, мама 6-річної Віри та 2-річного Макара. Веде блог про здоровий спосіб життя.

The Village публікує її поради, як нагодувати школяра перед уроками, щоб він був сповнений сил і перебував протягом дня у хорошому настрої.

Цієї осені моя донька пішла до першого класу. Подія дуже хвилююча. Після білих стрічок і першого дзвоника починаються непрості шкільні будні, кожен день потребуватиме чимало сил, наснаги, концентрації маленького учня. Дитина проводитиме у школі більшу частину дня. Хочеться, аби вона почувалася добре, була уважною та веселою.

Питання харчування неабияк важливе для усіх небайдужих батьків, які хочуть, аби їх дитина росла здоровою. Дуже хочеться звернути увагу на необхідність правильно нагодувати дитину на початку дня, оскільки цим ви забезпечите її хороше самопочуття. Після пробудження та протягом дня в організмі відбувається безліч процесів.


Те, що ви покладете маленькому школяреві у тарілку на сніданок, визначить, наскільки уважна та зосереджена на навчанні буде ваша дитина.


Найкраще, аби сніданок дитини був багатим на білок. Він забезпечить відчуття ситості на більш тривалий проміжок часу. Вживаючи білкові страви, дитина приходить до школи, не відчуваючи голоду, і ще 2-3 години не думає про їжу та перекуси. Вона зосереджена на сприйнятті та засвоєнні нової інформації, а не на думках про пиріжок. Білок — будівельний матеріал для усіх тканин організму. Тому дитині, яка росте, важливо отримувати повноцінну норму білків, а також жирів та вуглеводів.

Швидкі вуглеводи лише створюють видимість ситості. Тому споживання на сніданок каш швидкого приготування, картоплі, бутербродів з білим хлібом, печива, солодких десертів є дуже небажаним, оскільки призводить до стрімкого підвищення рівня цукру у  крові, провокує стрибок інсуліну. Що, в свою чергу, спричинить відчуття голоду вже через годину після такого сніданку!

Важливо, щоб вуглеводи були саме повільними (крупи, овочі, цільнозерновий хліб), багатими на клітковину. А для батьків не менш важливо, щоб готувалася страва швидко і максимально просто.

Не забувайте про воду! Пам’ятайте, що лише вода виводить усі токсини з організму. Достатнє споживання води зміцнює імунітет та забезпечує водний баланс. Давайте юному школяреві натщесерце, до сніданку, половину склянки теплої води, і неодмінно кладіть у рюкзак дитини пляшку води із собою до школи.

6 швидких і поживних варіантів сніданку для школяра:

 Омлет з яєць із додаванням овочів, зелені + цільнозерновий хліб + фрукти/ягоди.

 Бутерброд із цільнозернового хліба з відвареними яйцями або адигейським сиром\моцарелою + листя салату + овочі + фрукти.

 Сирна запіканка з ягодами + сметана.

 Вівсянка / гречка / перлова каша + варене яйце / м’ясо / риба + фрукти.

 Бананові панкейки (яйце + банан).

 Вівсяні або цільнозернові млинці з сиром та ягодами.

І наостанок хочу наголосити: не намагайтеся нагодувати дитину тим, чого вона не любить. Знайдіть компроміс — їжа має приносити задоволення, бути і смачною, і корисною. Робіть їжу різноманітною, красивою, яскравою — дитина їстиме такі страви із задоволенням та насолодою!