The Village Україна обирає найкращі тексти про дітей, що виходили протягом 2021 року.

Як працювати дистанційно, якщо вдома дитина

Під час локдаунів школи не працювали, а чимало бізнесів перейшли на дистанційну роботу. Багато батьків залишилися працювати вдома поруч із дистанційними школярами або дитиною, у якої нежить, і у садок не пускають.

Ми зібрали історії мам, поради психолога та погляд няні, щоб з’ясувати, як організувати процес, щоби в результаті зберегти ментальне та фізичне здоров’я всіх членів сім’ї.

 Читати

Як привчити дітей до домашніх обов’язків

Запитуємо в дитячого психіатра та психолога, з якого віку та як привчати дітей до домашніх обов’язків, а також як це впливає на розвиток дитячої психіки.

 Читати

Що робити, якщо дитина проковтнула сторонній предмет

Маленькі діти полюбляють брати до рота різні сторонні предмети й інколи випадково їх ковтають. Іноді це не несе ніякої загрози, а в деяких випадках рахунок іде на години.

Говоримо з мамою дитини, яка ковтнула сторонній предмет, а також із лікарем-ендоскопістом. Розповідаємо, які сторонні предмети є небезпечними для організму дитини, які виходять природним шляхом, а також чого не варто робити, якщо дитина вдавилася.

 Читати

«Яке невиховане дитя». Що таке розлад гіперактивності та чому проблема не в поганому вихованні

Деякі діти відрізняються особливою активністю: вони майже ніколи не сидять на місці, постійно рухаються, бігають і важко піддаються контролю. Хтось сприймає це за невихованість, але насправді причина може бути зумовлена біологічною особливістю мозку – розладом дефіциту уваги й гіперактивності (РДУГ).

Ми запитали в дитячого психіатра, що таке РДУГ, які характерні особливості цього розладу є і як правильно взаємодіяти з дитиною, яка має проблемну поведінку та важко піддається контролю.

 Читати

Що робити, якщо дитина боїться спати сама

Страх спати самим розповсюджений серед дітей різного віку. Причин багато: хтось боїться монстра під ліжком, хтось – темряви, а дехто звик спати з батьками. Ми поговорили з дитячою психологинею про причини дитячого страху спати самим, а також запитали декілька дієвих порад для батьків.

 Читати

Як поліпшити дитячу пам'ять

Пам’ять – важливий психічний процес, який створює підґрунтя до навчання та розвитку. Її краще розвивати ще змалку. У цьому добре допомагають спеціальні вправи для розвитку дитячої пам’яті, які батьки зможуть відтворити вдома або на прогулянці з дітьми.

 Читати

Як заохотити дитину читати

Сучасних дітей не так легко зацікавити читанням книжок, оскільки вони зростають у час гаджетів та інтернету. Багато батьків цікавляться, як заохотити дитину читати.

Ми поговорили з програмною директоркою гуманітарної освітньої платформи Litosvita Світланою Приваловою. Вона дала 10 порад, які допоможуть батькам заохотити дитину читати та поділилася своїм досвідом виховання читацького інтересу в сина та дітей у літературній школі.

 Читати

Моя дитина б’ється. Що робити?

Батьки часто скаржаться на те, що їхній малюк б’ється. Так діти раннього віку виражають свої емоції та перевіряють кордони дозволенного. У цей момент важливо, щоб батьки чітко окреслили межі дозволенного та правильно реагували на дитячу агресію.

Якщо цей етап виховання втрачено, дитина виростає із закріпленою моделлю поведінки та може бити вже не тільки батьків, але й інших дітей. Ми поговорили з дитячим психіатром про те, чому маленькі та старші діти б’ються, а також запитали в психолога, що робити батькам, коли їхня дитина проявляє фізичну агресію.

 Читати

Багато гуртків і секцій для дитини: ок чи не ок?

Є безліч цікавих секцій і гуртків для дітей: танці, футбол, малювання, іноземні мови, робототехніка тощо. Часто батьки хочуть, щоби їхня дитина була різносторонньо розвинена та віддають її на декілька секцій і гуртків одночасно. Деяким дітям це подобається, а деякі не мають інтересу до цього.

Ми запитали дитячу психологиню та педагогиню про те, яка кількість гуртків і секцій для дитини є нормою. Фахівчиня розповідає, з якого віку варто віддавати дітей на додаткові заняття, на що звернути увагу під час вибору гуртків і як не перевантажити дитину.

 Читати

Як доглядати за молочними зубами

За гарною та здоровою посмішкою найчастіше стоїть хороший догляд за зубами. Важливо не тільки регулярно відвідувати стоматолога, а й правильно доглядати за зубами із самого дитинства. Проте багато дітей не люблять чистити зуби, що стає проблемою для батьків.

Ми дізналися в стоматологині, як правильно доглядати за молочними зубами. Експертка розповідає, з якого віку потрібно чистити зуби дитині та як це правильно робити, як обрати дитячу зубну пасту та щітку, а також дає кілька порад, як заохотити дитину чистити зуби.

 Читати

Дитячі садки Монтессорі: що це та кому підходить?

Марія Монтессорі – італійська лікарка та педагогиня, яка сто років тому винайшла власну систему виховання дітей. Спочатку для дітей з особливостями розвитку, а потім для всіх інших. Деякі батьки мріють віддати дитину в садок Монтессорі, а дехто проти цієї методики виховання.

Розбираємося в особливостях цієї системи разом із засновницею садка Монтессорі. Педагогиня розповідає, чим садок Монтессорі відрізняється від звичайного, у чому полягає суть методики та які переваги й недоліки цієї системи в Україні.

 Читати

Без виправлень і критики: що робити, якщо дитина заїкається

Приблизно 1% відсоток людей в усьому світі страждає на заїкання. Це порушення мовлення, що характеризується частим повторенням слів або звуків, зупинками або нерішучістю в мовленні.

Найчастіше заїкання виникає в дитинстві. Порушення мовлення може виникнути через активний розвиток нервової системи й із часом минати. А інколи – це наслідок стресу або психологічної травми.

Разом із дитячою психіаторкою та логопедом розбираємося, чому дитина може почати заїкатися та коли це стає проблемою. Також розповідаємо, до яких спеціалістів звертатися та як батьки можуть допомогти дитині, що запинається.

 Читати

Що робити, якщо дитині складно адаптуватися в школі

Разом з експертами відповідаємо на актуальні запитання, які хвилюють сучасних батьків: що важливо знати про адаптацію, як допомогти своїй дитині, як зрозуміти, що адаптація пройшла успішно.

 Читати

Як говорити з дитиною про розлучення батьків

Розпад сім’ї – складний період у житті дорослих, а для дітей і поготів. Від поведінки батьків залежить те, як дитина переживатиме цю подію. Перед дорослими постає важливе завдання – надати дитині необхідну підтримку та допомогти безболісно пережити розставання батьків. Запитуємо сімейну психологиню, як говорити з дитиною про розлучення, щоб не травмувати її, та якої поведінки варто уникати дорослим.

 Читати

7 майстер-класів для дітей у Києві

Часто діти дуже допитливі й енергійні. Батькам важливо правильно направити їхню енергію та помітити, що їх цікавить. Майстер-класи – хороша можливість перевірити, яке заняття подобається дитині, і цікаво провести з нею час. Зібрали добірку майстер-класів для дітей у Києві за різними напрямами: живопис, музика, рукоділля та кулінарія.

 Читати