За гарною та здоровою посмішкою найчастіше стоїть хороший догляд за зубами. Важливо не тільки регулярно відвідувати стоматолога, а й правильно доглядати за зубами із самого дитинства. Проте багато дітей не люблять чистити зуби, що стає проблемою для батьків.

Ми дізналися у стоматологині Карини Мєдіної, як правильно доглядати за молочними зубами. Експертка розповідає, з якого віку потрібно чистити зуби дитині та як це правильно робити, як обрати дитячу зубну пасту та щітку, а також дає кілька порад, як заохотити дитину чистити зуби.

Каріна Мєдіна

стоматологиня


Чому важливо доглядати за зубами з раннього віку

Постійні зуби закладені в щелепу малюка від народження, а корені молочних зубів розташовані поруч із постійними. Дуже важливо доглядати за молочними зубами, бо якщо молочний зуб пошкодився карієсом, який потім перейшов нижче, і виник пульпіт, можуть бути заражені постійні зуби. Через це вони можуть узагалі не прорізатися або прорізатися хворими.

Також якщо пошкоджений молочний зуб довелося прибрати, на його місці залишається порожнє місце. Через це постійні зуби можуть вирости нерівними, й у майбутньому в дитини можуть бути проблеми із прикусом.

Окрім цього, хворі зуби в роті є хронічним джерелом інфекцій, які можуть провокувати захворювання інших органів. Наприклад, у дитини може часто боліти горло та виникати нежить.

З якого віку потрібно чистити зуби дитині та як це правильно робити

Зуби малюка необхідно чистити з моменту появи першого зуба. Тобто як тільки з’явився перший зуб у ротовій порожнині, його необхідно чистити. Коли в малюка ріжуться зуби, його турбує сильний свербіж, і він, навпаки, буде радий, якщо ви йому з цим допоможете.

Для цього є спеціальні силіконові напальчники у формі зубної щітки, якими батьки можуть почухати ясна малюку та паралельно почистити зуби. Також можна використовувати спеціальні дитячі щітки із прогумованою голівкою та дуже м’якою щетиною. Такою щіткою можна не тільки почистити зуби, а ще й дати погризти її малюку, що знизить чутливість ясен у період прорізування зубів.

Від трьох років ми вже дивимося на техніку очищення зубів – це важливо. Наприклад, передні, верхні та нижні зуби потрібно чистити вимітальними рухами, ніби ви працюєте віником. Правильно чистити зуби від ясен до краю, що ріже. Щоби дітям легше запам’яталося, можна сказати, що правильно чистити зуби від червоного до білого. Жувальні зуби треба чистити від найдальших до найближчих. Також важливо не забувати чистити внутрішню поверхню зубів.

Важливо, щоби до трьох років батьки були присутніми та допомагали дитині чистити зуби. Оскільки потрібно слідкувати, щоби дитина не проковтнула пасту, і допомогти їй добре почистити зуби. Бажано, щоби батьки контролювали чищення зубів до 5–6 років дитини. Тобто з 4-х років дитина у принципі може чистити зуби самостійно, але батьки мають доочищувати їх.

Як вибрати дитячу зубну щітку

У виборі зубної щітки є три основні моменти, на які варто звернути увагу.

  • Щітка має бути сертифікованою та зробленою з безпечних матеріалів.
  • Голівка дитячої зубної щітки повинна бути маленькою, щоби зручно поміщалася в дитячому роті.
  • Щетина щітки повинна бути м’якою й одного рівня, тобто без виступів. А сама голівка щітки може бути прогумованою, щоби дитина не пошкодила собі ясна.

Старшим дітям, від 4-х до 5 років, можна переходити на дитячі електричні щітки. У різних виробників, наприклад Braun Oral-B, є спеціальні програми, які під’єднуються до інтернету: паралельно з малюком зуби може чистити якийсь мультиплікаційний герой. Так і малюкові цікаво чистити зуби, й очищення відбувається якісно.

Як обрати дитячу зубну пасту

З вибором пасти все трохи складніше. У складі пасти не має бути штучних підсолоджувачів, консервантів і фарбників. Також під час вибору дитячої пасти необхідно звертати увагу на індекс RDA – це абразивність пасти (уміст у ній частинок, які механічно очищують зуби). Якщо він високий, дряпається емаль. До 2-х років абразив у пасту не додається. З 2-х до 4-х років він не вище 50 RDA. Тому важливо діткам брати лише дитячу пасту та не використовувати дорослу.

Також важливо, щоби рівень pH не перевищував 6 і не був заниженим, аби в роті дитини був правильний рівень кислотності. Обираючи пасту для дітей від 3-х років, звертайте увагу на вміст фтору – його кількість має бути 500 ppmF. Але якщо дитина зовсім маленька, від 0 до 3-х років, паста не має містити фтору взагалі.

Як заохотити дитину чистити зуби

Діти часто повторюють за батьками, тому важливо давати приклад. Якщо з раннього віку дитина бачить, як батьки чистять зуби, якщо батьки дають дитині погратися її зубною щіткою, чистять зуби разом – дитина привчається чистити зуби, а потім навіть захоче робити це самостійно.

Також зараз є багато мультфільмів, які проговорюють, як важливо чистити зубки. У мультфільмах пояснюють, що якщо в зубах залишаються залишки їжі, виникають мікроби, які псують зуби. Це також добре працює.

Ще дітей добре заохочує гарна зубна щітка з якимось блискітками чи малюнками або електрична щітка, яка показує скільки часу потрібно чистити зуби. Також можна купити спеціальні дитячий пісочний годинник, і в ігровій формі запропонувати дитині, щоби вона закінчила чистити зуби, коли пісок перестане сипатися. Але головним залишається приклад батьків.

Як харчування впливає на зуби

У харчуванні важливо, щоби малюк більше гриз. Тобто краще дати дитині не яблуневе пюре, а яблуко зі шкіркою. Також добре гризти моркву. Варто надати перевагу шматку м’яса, а не котлеті. Тобто зуби постійно повинні жувати – тоді ясна будуть здоровішими, а зуби очищатимуться механічно.

Є перелік продуктів, які найбільше псують дитячі зуби. Це цукерки, особливо льодяники, і чупа-чупси, бо що довше цукор перебуває в роті, то довше бактерії виділяють кислоту, яка псує зуби. Тоді зуби стають схильними до карієсу.

Корисною альтернативою цукеркам є пастила, але через свою консистенцію вона застряє в ямочках на зубах і перебуває там довго. Відбувається той самий ефект – бактерії роз’їдають зуби.

Дитині бажано менше вживати продуктів із великим умістом крохмалю. Треба зменшити кількість перекусів печивом, чипсами, бо через це утворюється наліт. Також у ранньому віці шкоди зубам можуть завдавати пляшечки із солодким чаєм або компотом, з якими малюк засинає. Стоматологи називають це «пляшковим карієсом».