Які правила поведінки біля води, як зрозуміти, що дитина тоне та як допомогти? Розбиралися з мамою, з якою трапилася неприємна ситуація, з представницею школи плавання й лікаркою-педіатром.

Оксана Майорова, мама 5-річної доньки

засновниця агенції Event Cafe


Ми запросили до себе гостей на вихідні, це була подруга із садка моєї доньки. Вона прийшла з батьками. Поки ми сиділи у двох метрах від басейну за столом – діти купалися. Міра, моя донька, уміє плавати та пірнати, а от її подруга Аліса – ні, проте батьки їй одягли нарукавники. Крім цього, у басейні був матрац, на який діти залізли в якийсь момент, й Аліса зняла нарукавники. Вони запливли на середину басейну, а там перевернулися з матраца. Відповідно, Міра почала плисти, але за неї вчепилася Аліса. Міра тримала подругу, та в якийсь момент втомилася. Ми помітили це на моменті, коли Аліса трималася нагорі, а Міра була під водою.

Вони запливли на середину басейну, а там перевернулися з матраца

Ця ситуація говорить про те, що могли постраждати обидві дитини: і та, яка володіє технікою плавання, і та, що ні. Діти в цей момент не кричали, не махали руками й не видавали звуків, як це часто буває у фільмах. Тому розраховувати на це не варто.

Ситуацію помітив батько Аліси, який миттєво стрибнув і дістав обох. У результаті – усі були перелякані.

Далі я почала аналізувати своє ставлення до відпочинку біля басейну й зрозуміла, що для мене це раніше був релакс. Поруч із водою я завжди читала книги, слухала музику в навушниках, поки Міра купалася. Але, насправді, навіть упевнені плавці можуть втрапити в різні ситуації, від яких будуть летальні наслідки. Тому зараз, вивчивши тему, я зрозуміла, що є багато нюансів. Дітям треба пояснювати та розповідати правила поведінки біля води.

Також я натрапила нещодавно на статистику, що летальні випадки найчастіше стаються у штучних водоймах. Тому що у природі хвилі можуть якось допомогти, а в басейнах – ні.

Я б радила всім батькам, в яких є діти, показати трихвилинний мультфільм про «Тітоньку сову».

Ліля Мірасова

представниця школи раннього плавання Waterbaby


Найважливіше правило перебування дітей біля води – вони завжди мають бути під наглядом. І що менші діти – то ближче мають бути дорослі, не далі відстані витягнутої руки. Не менш важливим моментом є – не тягнути їх до води насильно. Навіть дітей, які вміють плавати, лякає велика кількість води. Тому однозначно треба заводити у воду повільно. Тому що на морі навіть невелика хвиля може збити з ніг і надовго відбити бажання заходити у воду.

Відпочиваючи біля води, важливо пояснити дітям правила безпеки. Навіть, якщо дитині 1,5 роки:

  • Малеча має бути біля вас;
  • Залазити самому у воду заборонено;
  • Якщо відпочинок біля басейну, то рухатися біля води повільно, не бігати, щоб не посковзнутися;
  • Заходити у воду можна лише там, де є для цього обладнання.

Чи треба стежити за дітьми, які вже вміють плавати й добре володіють технікою плавання?

Тут важко відповісти, бо у всіх ця норма різна. І суб’єктивний фактор грає неабияку роль. Часто спрацьовує те, що в дитинстві всі ходили самі на озеро в 9 років і все було гаразд. А дехто, навпаки, маючи дитину, яка займається професійно плаванням – наглядатиме й обмежить відстань, де можна плавати. Я за те, щоб діти були під наглядом, а не десь там.

Що стосується правил поведінки дітей на яхтах, човнах і катамаранах, то тут як і скрізь. Важливо слухати батьків і дотримуватися правил. Але, крім цього, має бути обов’язково жилет на дитині.

Чи треба нарукавники, круги та жилети

Залежить від того, яка ціль у батьків. Якщо просто бути на воді, бо тримати важко, або дітей троє, а руки лише дві, то задля безпеки може бути будь-що. Та залишати самих дітей біля води все одно заборонено, особливо, якщо вони не дістають дна. Не рідко діти вислизали з кругів у воду або їх заносило течією. Відстань витягнутої руки дійсно має значення. Але якщо говорити про стосунки з водою – якщо вміти правильно тримати своє тіло під час плавання, то жодних подібних гаджетів не треба.

Залишати самих дітей біля води все одно заборонено, особливо, якщо вони не дістають дна

Якщо це малюки до року – не заважайте просто хлюпатися, гратися відеречком і водою. В обіймах заходьте у воду.

Як зрозуміти, що дитина тоне

Діти тонуть тихо й швидко, як і дорослі. Інстинктивно хочеться вдихнути, тому набираються води. Частіше всього – заціпеніння, вирячені очі й лише руки вгорі. Зовсім не так, як показують у фільмах. Ніхто там не бовтається й не кричить про допомогу.

Треба відразу дістати з води на сушу та зрозуміти, який стан. Далі – викликати швидку допомогу й у нагальній ситуації почати реанімаційні заходи. Звичайно, якщо ви знаєте, що саме робити. Такі курси може пройти кожен.

А ще, не менш важливо: не перегрівати дитину та стежити, щоб не замерзла, захищати шкіру та голову від сонця.

Платонова Ірина

лікарка-педіатр і невролог


Ваші дії, якщо дитина тоне

  • Якщо ви бачите, що дитина тоне, потрібно якнайшвидше витягнути її з води. Якщо є перехожі, попросіть, щоб відразу викликали швидку.
  • Якщо є можливість – дитина недалеко від берега – киньте у воду рятувальний круг, жилет, щоб вона могла схопитися.
  • Підпливати за потопельником треба ззаду, оскільки в стані шоку він може на вас накинутися й ви разом можете піти під воду.
  • Після того, як ви витягнули дитину й викликали швидку медичну допомогу, потрібно очистити рот дитини від піску, водоростей. Це можна зробити руками, обгорнути серветкою.
  • Дітей молодшого віку перевернути вниз головою, а старших дітей перехилити через своє коліно – так, щоб голова звисала вниз. Це робиться для того, щоб витекла вода. 
  • Покладіть потерпілого на тверду рівну поверхню. 
  • Перевірте дихання та пульс.  Якщо воно відсутнє – починайте робити штучне дихання до відновлення самостійного дихання або приїзду бригади швидкої медичної допомоги.
  • Маленьким дітям потрібно вдихати в ніс і рот одночасно. Старшим – затиснути ніс і вдихати повітря в рот. Вдихайте повітря з періодичністю один раз у 4–5 секунд. Повторіть таких п’ять вдихів. За один вдих старайтеся видихнути якомога більше повітря, плавно. Стежте за тим, щоб грудна клітка розправлялася.
  • У випадку відсутності серцебиття – починайте серцеву реанімацію.
  • Для дітей до 1 року – проведіть уявну горизонтальну пряму лінію між двома сосками. Покладіть два пальці однієї руки посередині цієї лінії, у центрі грудної клітки. Зробіть 30 компресій (натискань) грудної клітки й два вдихи. Пам’ятайте, правильно – 30:2. Глибина компресії має становити не більше 1/3 діаметру грудної клітки, тобто – 1,5–2 см, а швидкість – 100 за 1 хвилину.
  • Для дітей від 1 до 8 років – здійснюйте 30 компресії грудної клітки однією рукою в ділянці нижньої третини грудної клітки та два послідовні вдихи. Швидкість натискання – 100 за хвилину, глибина – 1/3 діаметру.
  • Для дітей старше 8 років – здійснюйте компресії грудної клітки двома руками, також у співвідношенні 30:2.
  • Продовжуйте такі дії до приїзду бригади ШМД.
  • Після відновлення свідомості, дитину потрібно зігріти, і якнайшвидше доставити в заклад охорони здоров’я.

Ілюстрації: Raw Pixel