Коли вперше варто прийти до стоматолога і як налаштувати дитину? Про страхи перед дантистами і правильний догляд за зубами у дітей говоримо із дитячою психологинею та лікаркою. 

Катерина Жмурко


дитяча стоматологиня клініки авторської стоматології Мар'яни Мельничук

Молочні зуби можна не лікувати?

Молочний зуб – це зменшена копія постійного зуба. Він складається із коронки і кореня. Фундаментом молочного зуба є коренева система, і захворювання ротової порожнини не закінчуються на тій частині зуба, яку ми бачимо. 

Структура молочного зуба пориста і карієс поширюється блискавично. Якщо його не лікувати, інфекція проникає в глибину, уражає нерв і виникає запалення – пульпіт. Якщо надалі не лікувати зуб, то інфекція поширюється далі – проникає за межі кореня, уражає кістку і тоді виникає періодонтит.

Корені молочного зуба мають здатність розсмоктуватись. Так закладено природою. Але коли випадає молочний зуб – це не завжди означає, що інфекція не поширюється далі у глибину. Вона проникає вниз до зачатку постійного зуба та створює ризик його ураження.

Коли вперше потрібно сходити до стоматолога?

Перший візит до стоматолога має відбутись у 6-8 місяців – період, коли прорізається перший молочний зуб. Цей прийом є дуже важливим, щоб налагодити гігієну та навчити батьків правильно доглядати за зубами своєї дитини. Лікар консультує стосовно індивідуальної гігієни ротової порожнини, правильного вибору зубної щітки та пасти і розповідає про процес чищення молочних зубів.

Далі візити до стоматолога мають відбуватись кожних пів року. А коли вже усі молочні зуби прорізались – радять ходити на прийом кожних три-шість місяців, але частоту контролює лікар.

У цьому віці дитина ще нічого не боїться і не розуміє і, як правило, все проходить спокійно. Вже усвідомлене спілкування дитини зі стоматологом починається у 2-3 роки. Але до цього часу, якщо батьки не пропускали візити до стоматолога, дитина звикає до спеціаліста, страху немає.

Якщо ж дитина не звикла до стоматолога або це перший візит – краще виділити його на знайомство і не проводити жодного лікування. Це моя філософія роботи: перший візит завжди ознайомчий, як би рішуче не були налаштовані батьки.

Найважливіше у моїй роботі – це знайти спільну мову із дитиною, відчути її довіру. І лише тоді можемо провести лікування якісно, безболісно та без негативних емоцій.

Також з власної практики не раджу батькам бути у кабінеті під час лікування. Тоді дитина краще довіряє стоматологу і сприймає його як друга.

Як лікують зуби у дітей?

До кожної дитини завжди потрібно підбирати індивідуальний підхід. І тут є кілька можливих варіантів. Перший – коли дитина нічого не боїться, налаштована на лікування і у хорошому настрої. Це ідеально.

Другий – коли дитина налякана і не готова співпрацювати. Якщо є великий обсяг роботи і дитина маленького віку, має неї негативний досвід у стоматолога, то можна використати закис азоту – це спеціальний безбарвний газ, який дозволяє дитині розслабитись та подовжити роботу стоматолога.

Третій – лікування під загальним наркозом (медичний сон). Такий варіант застосовується, коли дитина маленька, є дуже великий обсяг роботи, який зробити у свідомості дуже складно, і часу на адаптаційні візити немає. Звісно, таке лікування проводиться у команді дитячого стоматолога та лікаря-анестезіолога. 

Дитина завжди має знати, що їй робитимуть наступного разу, тоді не так страшно. Спершу розповідаю я, а батьки мають ще кілька разів повторити це вдома (як домашнє завдання).

У кабінеті краще не вживати слово «голка, укол чи боляче». Навіть якщо говорити «не боляче», дитина зазвичай пропускає частку «не» і боїться. Дуже важливо придумувати альтернативні назви чогось і подавати це у формі гри. Наприклад, як розповідати про знеболення. «Ми будемо капати тобі тропічну воду у щічку, вона засне і ми почнмо виганяти каріозних монстрів».

Дуже важливо вчасно зупинитись і слухати дитину. Можуть бути випадки, коли вона просто не налаштована на лікування, засмучена чи просто налякана чимось іншим. Тоді я відпускаю її додому, щоб вона відпочила. Зазвичай, наступного разу усе проходить добре. Батьки часто цього не розуміють, бо хочуть за один візит вилікувати усі зуби. Але краще робити це поступово, без стресу для дитини.

Як доглядати за зубами дитини?

Догляд за зубами у дітей не дуже відрізняється від догляду у дорослих. Треба чистити двічі на день після сніданку та перед сном, і обов'язково користуватись зубною ниткою.

До 8 років чистити зуби дітям мають дорослі. До такого віку малеча не має вправних мануальних навиків, тобто не може очистити поверхню зубів добре. Вже з 8 до 11 чистити зуби має дитина, але батьки контролюють якість чищення. Також потрібно поступово привчати дитину до зубної нитки – це не менш важливо. Є мінералізуючі гелі, які здатні зміцнити емаль молочних зубів, але їх має призначати лікар.

Профілактичний огляд зубів має відбуватись кожних три місяці, адже батьки не можуть побачити усіх процесів, які відбуваються у ротовій порожнині дитини.

Проблеми із молочними зубами виникають тому, що батьки не знають, як правильно доглядати за зубами дітей та через неправильне харчування. Дитина не знає, що шоколад – солодкий, а лимон – кислий. Всі звички ми спершу отримуємо від батьків. Тому дуже важливо одразу привчати дитину до правильного харчування та здорового способу життя.

Ірина Сіткарьова


дитяча психологиня

Головне – стоматолога мають не боятись батьки

Похід до стоматолога не є чимось надзвичайним, але це стресова ситуація для дитини. Чи буде боятися дитина лікарів, залежить в першу чергу від батьків. Діти насправді розуміють дуже багато і особливо можуть відчувати наш стан. Ця тривога буде передаватись дитині, щоб ви їй не говорили і як би не переконували.

Зараз є дуже багато стоматологічних клінік, які вміють правильно поводитись із дітьми. Перш за все для того, аби батьки почували себе комфортно і не переживали за своїх дітей. Тому якщо страх існує, треба визначити його причину і навчитись батькам ним керувати.

А далі варто діяти індивідуально, враховуючи характер дитини. Як вона реагує на нові місця і людей та враховувати попередній досвід.

Якщо дитина хоробра, смілива і завжди погоджується на щось нове – тут важливо дитину не заманити, а втримати на кріслі. І не тому, що їй може бути боляче, а просто нудно. Але це завдання вже більше лікаря – розважити та знайти підхід.

Якщо дитина боїться чогось нового – можна спершу сходити на прийом з дитиною і просто познайомитись із лікарем. Наприклад, попросити дитину разом із вами уточнити дещо про роботу стоматологічного кабінету. Наприклад: «Давай зайдемо просто запитаємо» і дійсно зайти лише поспілкуватись, не обманювати. А через тиждень сказати: «Ми за тиждень підемо до стоматолога». І поступово з кожним днем збільшуємо «дозу» інформації. Розповісти про лікаря, що він робитиме («перевіритть твої зубки») і про сам кабінет. Водночас спостерігаємо за дитиною і її реакцією.

Перед самим візитом краще не говорити, що «тобі не буде боляче», бо може боліти і дитина може почувати себе обманутою. Я б радила взагалі не згадувати про біль, а просто побільше розповідати про сам процес. Якщо дитина прямо запитає, то краще відповісти, що «Так, можливо буде неприємно, але це буде так само як…» і навести приклад минулого досвіду із невеликим болем. 

Також, варто спілкуватись із лікарем і розповідати йому про свою дитину. Як вона може поводитись, що її може заспокоїти та інше. Не варто залякувати дитину або погрожувати, якщо вона не хоче виконувати те, про що просить лікар.