У журналі Wired є безсмертна стаття, яка час від часу з’являється в батьківських виданнях і чатах. Відповідно до неї найкрутішими іграшками всіх часів та народів вважаються палиці, коробки, мотузки, картонні тубуси та бруд. Впевнені, так воно і є, тільки для старших дітей. А чим гратися тим, хто поки що не може дістати собі палицю чи зліпити замок з бруду? Ми поспілкувалися з педіатрами та склали гід по іграшках, які розвивають, для дітей до року. Спробуємо вберегти вас від спокуси придбати все, що подобається, і розповідаємо, що справді знадобиться.

ТЕКСТ: Зінаїда Кунаковська

Анна Ігошина

лікарка-педіатр, лікарка-фізіотерапевтка вищої категорії

Роман Шиян

педіатр

Чотири питання, які цікавлять батьків


1. Скільки іграшок потрібно дитині?

РОМАН: Для здорового розвитку дітям потрібно багато гратися. Але для цього іграшки не обов’язкові. В будь-якому домі є велика кількість предметів для гри: каструлі, ложки, книги тощо. Іграшки можна зробити своїми руками. Чим простіша забавка, тим більше фантазії треба докласти для гри з нею і тим більшою буде участь у грі мами, тата, братів і сестер. Мінімально необхідної кількості іграшок не існує. Однак у нещодавньому дослідженні йшлося про те, що чим менше в дитини іграшок, тим довше та більш креативно вона з ним грається, водночас їх надлишок значно знижує якість гри.

2. Як обрати іграшку?

РОМАН: Для дітей будь-якого віку варто обирати прості іграшки. Чим більше в іграшки функцій, тим менше дій вимагається від дитини в грі з нею. Якщо малюк просто сидить і дивиться, як іграшка сама виконує свої функції, користі від неї не більше, ніж від перегляду телевізора.

АННА: Іграшки мають бути великі та цільні, без дрібних елементів, відколів, подряпин і неприємного запаху. Їх не має бути багато, щоб дитина вчилася концентрувати увагу на одному предметі. Резинові іграшки мають бути щільними, вони не мають розпадатися. Пофарбовані забавки перед придбанням варто потерти рукою: якщо слід від фарби залишається на пальцях, краще їх не купувати. Іграшки мають бути зроблені з різних матеріалів: резинові, пластикові, тканинні. Перед першим використанням пластикові та резинові предмети треба замочити у розчині з дитячого мила, а тестильні прати з дитячим порошком.

3. Чи розвивають розвивальні килимки?

РОМАН: Із трьох місяців дітям дуже подобається проводити час на розвивальних килимках, там багато всього цікавого, що захоплює малюка. Дитина на ньому може довгий час пробути сама, тому мами нерідко користуються килимками, щоб трохи відволіктися та зайнятися своїми справами. Це зручно, і цим, безумовно, можна скористатися. Проте не варто забувати, що з погляду розвитку дитини килимок не такий уже «розвивальний». Важливо пам’ятати про головний принцип здорового розвитку: дитині насамперед потрібна взаємодія з іншими членами сім’ї.

4. Чи потрібні гаджети до року?

РОМАН: До року дитині не потрібні інтерактивні електронні іграшки, додатки для навчання на смартфонах і планшетах. Вони відволікають її від необхідних у ранньому віці соціальних взаємодій. Захоплюючись такою іграшкою, малюк не бачить виразу обличчя батьків, їхніх жестів, пропускає фрази, з якими до нього звертаються. Численні дослідження показують, що електронні іграшки погіршують ігрову взаємодію батьків та дитини, призводять до більш пізнього розвитку мовлення та розумових здібностей, зменшення рухової активності.

Як змінюються іграшки від народження до року


Новонароджений

Іграшки не потрібні

АННА: Перший місяць життя дитини – період адаптації до навколишнього світу. Важливу роль тут відіграє спільне перебування новонародженого з батьками чи дорослими, які його доглядають. За цей час дитина навчиться повертати голову в різні боки, фокусувати погляд на кілька секунд на нерухомому предметі, реагувати на голос близьких.

РОМАН: Життя малюка в цей період достатньо просте. Все, що справді важливо, – це гарно поїсти, добре поспати, мати чистий підгузок і багато материнського тепла. Зір малюка розвинений ще недостатньо. Найкраще діти у цьому віці розпізнають людські обличчя, тому прекрасна гра – корчити гримаси. Малеча може навіть копіювати ваш вираз лиця. Дитина уже розрізняє контрастні кольори на близькій відстані, тому для гри може стати в пригоді кілька яскравих брязкалець.

Слух малюка також поки що недостатньо розвинений, але він уже впізнає звук маминого голосу. Якомога більше розмовляйте з дитиною, розповідайте цікаві історії, ставте питання, співайте пісні, наслідуйте звуки, які вона видає. У немовляти добре розвинена тактильна чутливість, тому беріть його на руки, качайте, гладьте, робіть легку гімнастику і, найголовніше, забезпечте велику кількість контакту «шкіра до шкіри».

1–3 місяці

Брязкальця, дзвіночки, мобіль

Брязкальце

353 грн

 Брязкальце-прорізувач

369 грн

АННА: У цей період дитина вже тримає голову, перевертається зі спини на бік, у неї з’являється координація в рухах. Малюк реагує на звуки, повертає голову в бік їхнього джерела, досліджує власні долоні та пальці, стискає їх у кулачки та роздивляється, тягнеться до іграшок, проявляє зацікавленість яскравими предметами. Відповідає на спілкування агуканням, усмішкою. Згасають рефлекси новонародженого, формуються навички спілкування з дорослими та розпорядок дня. Проявляється інтерес до навколишнього світу.

Іграшки для цього віку – яскраві та контрастні, але водночас прості для сприйняття. Вчіть дитину зосереджувати увагу на об’єкті та прислухатися до звуків. Обережно водіть іграшкою в різні боки та стежте за увагою малюка, супроводжуйте рухи ласкавими словами.

Не трусіть занадто активно поряд з обличчям дитини іграшками, які видають звуки – це може викликати стрес і навіть пошкодити слух. У два місяці підтримуйте іграшку в руках малюка, так розвивається хапальний рефлекс. А до трьох місяців дитина вже навчиться тримати її самостійно.

3-6 місяців

Великі кубики, прорізувачі, зручні для захоплення м’які м’ячики, іграшки для пальчикової вистави, книжки з великими картинками, іграшки для купання

Кубик-підвіска

299 грн

Прорізувач

227 грн

АННА: Малюк впевнено тримає голову, перевертається зі спини на живіт і назад, під час годування з пляшечки тримає її руками, у вертикальному положенні намагається відштовхнутися ніжками від опори, до шести місяців сідає з підтримкою дорослих. Впізнає маму та родичів, які з ним найчастіше спілкуються. Зі сторонніми поводиться обережно. Дитина несвідомо видає склади «ма-ма» та «ба-ба» під час звертання до неї, під час припинення спілкування може плакати.

Головне для розвитку малюка в цей період – спілкування та спільна гра. Дитина самостійно вивчає іграшки – тримає в руках, вчиться перекладати з однієї руки в другу. Забавки повинні бути великі та водночас зручні для тримання. Вони мають сприяти розвитку органів чуттів, тактильних відчуттів, зорового та слухового сприйняття. Вивчайте з дитиною яскраві ілюстрації в книжці, придбайте іграшки для купання та прорізувач.

7-9 місяців

Музичні іграшки, книжки, іграшки для купання

Іграшка для ванни

250 грн

Музична розвивальна іграшка

539 грн

АННА: У цей період відбувається стрибок у фізичному та нервово-психічному розвитку. Дитина перевертається, повзає, починає сідати, вставати та ходити біля опори. До дев’яти місяців рухається, тримаючись за дві руки, вчиться тримати рівновагу. Розрізняє близьких та незнайомих. Може довго лепетати під час спілкування з близькими, поступово збільшуючи набір складів. Довго розглядає книжки та картинки. Реагує на власне ім’я. Знає деякі предмети в будинку та на картинках, грає в прості ігри, наприклад, «Тосі-тосі». Малюк починає застосовувати отримані знання та навички. Формуються навички особистої гігієни (висаджування на горщик, звичка чистити зуби). У цей період малюка привчають їсти самостійно, пити з чашки, яку тримає дорослий.

Іграшками можуть бути мініатюрні копії дорослих музичних інструментів (наприклад, синтезатор, саксофон, гітара, барабан, ксилофон), вони ознайомлять малюка з різноманітністю звуків. Цю ж функцію виконують іграшкові собачки, які гавкають, свинки, що хрюкають, пташки, що співають. Натискайте разом з дитиною на кнопки, якщо це музичні інструменти, то підспівуйте.

10-12 місяців

Пірамідки, кубики, механічні іграшки, машинки, іграшки-котушки, центри для розвитку дрібної моторики

Розвивальний набір конструктор

735 грн

Розвивальна машинка з пірамідою

505 грн

АННА: Дитина намагається самостійно ходити, гратися іграшками і навіть взаємодіяти з іншими дітьми. Старається користуватися предметами гігієни, наприклад, гребінцем. Рухається під музику. Свідомо вимовляє склади «ма-ма», «та-та», «ба-ба». Впізнає і знаходить знайомі предмети, якщо їй ставлять питання. Емоційно реагує на інтонацію та заборонені слова. Виконує прості прохання родичів.

У цей період збирання та розбирання пірамідок, нескладних конструкторів з великими деталями буде одночасно сприяти розвитку інтелекту та моторики дитини. А участь батьків в ігровому процесі зміцнить зв’язок з малюком.

РОМАН: 10-12 місяців – це час бурхливого розвитку соціальних і комунікативних навичок. Для розвитку дитини в цей період важливо, щоб вона гралася не сама, а разом з батьками чи іншими дітьми. Найкращою іграшкою буде та, за допомогою якої малюк взаємодіятиме з оточенням. Вона має бути максимально простою, щоб дитина, граючись нею, використовувала різні навички: говоріння, фізичної активності, уяву. Наприклад, у грі з ляльками, машинками, фігурками тварин діти використовують уяву для імітації ситуацій та намагаються користуватися звуками та словами, щоб розказати про них. Так у дитини розвивається мовлення та уявне мислення.

Граючись кубиками, пірамідками, сортерами, дитина розвиває просторове мислення, моторні та базові математичні навички. Іграшки для фізичної активності (наприклад, м’яч) не тільки сприяють фізичному розвитку, а й вчать взаємодії: потрібно дотримуватися правил гри, спілкуватися з іншими учасниками. Кидання м’яча – дуже хороша гра з простими правилами, яка викличе багато емоцій у дітей та їхніх батьків.