У липні американська модель Мара Мартін погодувала свою п’ятимісячну дитину грудьми під час модного показу, а тим часом у США офіційно дозволили публічно годувати дітей грудьми у всіх 50 штатах. The Village Україна з’ясовує у молодих мам та експертів, чому грудне вигодовування важливе для малюка та як реагують на це в громадських місцях.

Фото: Association of Breastfeeding Mothers, Іра Коркушко, Юлія Смірнова, Надя Лобань

#FEEDME campaign

#FEEDME – фотопроект із жінками, які годують дітей грудьми у громадських місцях Лондона – від метро до музею Тейт Модерн. Кампанію показували на білбордах міста.

Олеся Форемна


засновниця проекту Milkylife, консультантка з лактації

Щодня ми бачимо, як усе натуральне та екологічне стає популярним. Грудне вигодовування зараз на піку, хоча є прихильники і штучного годування.

Більшість мам хочуть годувати грудьми, але не впевнені у собі. Їх зупиняють забобони інших мам, а іноді й лікарів, що їхнє молоко має недостатньо жиру або не виробляється у потрібній кількості. У чому ж секрет і чому малюк так потребує маминого молока? Грудне вигодовування – це їжа потрібної температури та складу, вона завжди з вами і не потребує додаткових маніпуляцій.

Для кожної мами, яка годує грудьми, важлива підтримка не тільки рідних та близьких, а й людей, яких вона може зустріти на вулиці, у парку, в торгових центрах. Годування грудьми – це природно, але в публічних місцях це не завжди прийнятно для оточення.

Але ваша дитина завжди має бути в пріоритеті. Тому, щоб уникнути можливих  коментарів перехожих, варто мати зручний одяг для годування або прикрити себе хусткою. І нехай думка оточення вас не турбує.

Кампейн #FEEDME з жінками, які годують дітей грудьми у громадських місцях

Юлія Смірнова


молода мама

Я вирішила для себе обов’язково годувати дитину грудьми. Це корисно, зручно, швидко, просто. Також це можливість бути ближчою до світу малюка. Грудне годування – це особливий момент, коли дитина не просто їсть, а насолоджується мамою, відчуває її тепло, запах.

Для мене думка оточення зазвичай відіграє другорядну роль, тому не дуже переймаюсь і годую сина там, де настала пора перекусу. Проте знаю, що не всі реагують на процес годування грудьми на публіці нормально, тому, коли з’явилася друга дитина в сім’ї – я придбала накидку і не створюю візуального дискомфорту для людей навколо.

Найбільше здивованих та невдоволених поглядів було в ресторані. Це було святкування хрещення дитини, і я хотіла бути в сукні й на підборах. Однак сукня взагалі не підходила для годування, застібка була на спині і для цього потрібно було роздягнутися до пояса. Коли настав момент годувати дитину, я з подругою пішла до вбиральні, яка складалася із приміщення з великим дзеркалом, диваном та умивальником, і окремо – з туалетами. Логічно, що для годування скористалися диванчиком, проте 50% жінок, які зайшли до вбиральні під час процесу годування, дивилися на мене з явним невдоволенням. Отже, робити там селфі – це нормально, а погодувати дитину – ні.

Українське суспільство ще не дуже готове до прогресивних мам, які не сидять три роки декрету вдома. Бути мамою – це не обмежувати себе, а продовжувати жити повноцінно, навіть якщо ви не тільки джерело великої любові, а й сніданок, обід та вечеря.

Breastfeeding Social Experiment – відеоексперимент, під час якого порівняли, як люди на публіці реагують на жінку з декольте та жінку, яка годує дитину грудьми.

Іра Коркушко


молода мама

Моїй дитині скоро буде рік, і я годую її грудьми всюди з найпершої хвилини. Саме так я показую їй безпеку. Жодна пляшечка і соска не замінять цього.

Одного разу в аеропорту у Чорногорії один з пасажирів сказав, що я повинна робити це в туалеті, а не в куточку з пелюшкою. Так, я пропагую грудне вигодовування. Я показую, що літати дитина може без стресу, на рівні зі дорослими, без крику і дискомфорту долати перешкоди – саме грудне годування допомагає в цьому. Я не знаю, що таке недоспані ночі, безвихідні істерики, тому що природа продумала відповідь на все.

Аліна Парчевська


молода мама

Стежити за реакцією людей на годування грудьми в громадських місцях я почала ще під час вагітності. Якийсь час я навіть сумнівалась, чи це правильно з точки зору етикету. Вже згодом я зрозуміла, що на мої сумніви вплинули погані приклади. Якась жінка погано прикрилась, якась годувала свого малюка в не дуже гігієнічному місці, наприклад у громадському туалеті.

Після народження Тимофія я зрозуміла, що грудне вигодовування – це найзручніший і найприємніший спосіб спілкування з дитиною. Щойно малюк починає смоктати груди, в жінки виробляється окситоцин, гормон любові, що допомагає уникнути післяпологової депресії. Усе, що малюку потрібно в перші дні його життя – це тепла мама, їжа і спокійний сон. У великому місті неможливо постійно ховатися, тому альтернативним рішенням для мам, які звикли годувати дитину грудьми, може стати звичайна хустка, яка все прикриє.

Я вважаю, що фрази людей «це неправильно», «це вульгарно», «некрасиво» краще говорити людям, які п’ють пиво на дитячих майданчиках, і тим, хто не поступається місцем вагітній жінці. Користь від грудного годування настільки велика для здоров’я малюка, що ніяка думка оточення не повинна заважати спокійно сісти в парку на лавочці, пригорнути до себе дитя і дати насолоджуватись материнством сповна. Чим більше жінок будуть робити це правильно, тим швидше думка оточення почне змінюватись у кращий бік.

Кампейн #FEEDME з жінками, які годують дітей грудьми у громадських місцях