Звичка гризти нігті – це не тільки не естетично, а й може свідчити про проблеми дитини в садку чи у школі. Редакція The Village дізналася у психологів, як формується ця шкідлива звичка та що з нею робити.


Ксенія Ульянова

психолог

У віці від трьох до шести років діти нечасто гризуть нігті. Однак від 7 до 10-11 років кількість дітей із такою звичкою зростає. Та батькам не варто бити на сполох, а необхідно зрозуміти причину її появи.

 Хтось у родині гризе нігті. Дитина сприймає це як норму поведінки і віддзеркалює шкідливу звичку.

 Стрес. Звичка гризти нігті виникає, коли дитина стикається зі стресовою ситуацією – змінює дитячий садок чи йде до школи.

 Слабка нігтьова пластина. У дітей ніготь тонкий і гострий, якщо він заважає, його простіше обгризти.

 Тривожність. Якщо дитина неспокійна та має не яскраво виражений обсесивно-компульсивний розлад, то ритуал гризти нігті зменшує її переживання.

Чим небезпечна звичка гризти нігті? По-перше, діти ведуть активний спосіб життя, тому полюбляють до всього торкатися руками, на яких збирається велика кількість мікробів. По-друге, це не естетично, коли у дітей обгризані нігті. По-третє, інші діти можуть знущатися через це, а чужі дорослі робити зауваження.

Як позбутися шкідливої звички:

 Важливо пояснити дитині, що через цю звичку нігті виростуть негарні та слабкі. Так дитина зрозуміє, що ви її не критикуєте.

 Коли ви бачите, що дитина гризе нігті, не говоріть «припини це робити» або «ти знову гризеш нігті» і не бийте її по руках. Цим ви погіршите становище.

 Можна домовитися про жест або слово, яким нагадаєте дитині, що вона гризе нігті. Цей спосіб особливо добре працюватиме в оточенні сторонніх або родичів.


Катерина Сафонова

психолог

У більшості випадків звичка гризти нігті має психологічний характер. Проте спершу потрібно виключити інші причини – наприклад, занадто довгі нігті. Якщо такого фактору немає, спостерігайте, у які моменти дитина гризе нігті: коли йде до школи, спілкується з певною людиною тощо. Так можна визначити, що в дитини викликає стрес.

Найкраще з цією звичкою боротися разом із психологом, бо часто проблема ховається глибше, ніж здається. Варто навчити дитину, як справлятися зі стресами. Адже якщо дитина гризе нігті, то в її житті відбувається те, з чим вона сама не може впоратися.


Текст: Маша Шаталіна

Переклад: Євгенія Луценко