Редакція The Village разом з експертами відповідає на актуальні питання, котрі хвилюють сучасних батьків.

Напередодні сезону авітамінозу дізналися у педіатрів, чи справді потрібно давати дітям вітаміни, і якщо так, то які саме і як обрати ті, що підходять дитині.


Етері Курбанова

завідувачка дитячого амбулаторно-поліклінічного відділення «СМ-клініки»

Вітаміни є однією з найважливіших складових харчування людини. Це біологічно активні речовини, які беруть учать в обміні речовин, у процесі будови тканин, підтримці повноцінного імунітету та розвитку дитини – фізіологічного та інтелектуального.

Біологічна роль вітамінів переважно обумовлена участю у ферментативних процесах, вони як активна частина ферментів – каталізаторів хімічних реакцій в організмі людини. Деякі вітаміни утворюється в організмі (наприклад, вітамін D – у шкірі, вітаміни групи B синтезуються мікрофлорою шлунка), інші потрапляють в організм з їжею.

Навіть якщо в дитини гарний апетит і різноманітний раціон харчування, повністю вдовольнити потребу в тих чи інших вітамінах не вдається. Наприклад, для того щоб вдовольнити денну потребу у вітаміні A (потрібен для правильної роботи зорового апарату, залоз, підвищення імунітету), дитині, якій виповнився рік, треба спожити трохи більше ніж одне яйце або 400 г сиру, або 200 г сметани.

Для достатнього споживання вітаміну C у раціон дитини грудного віку має входити не менше 100 г цитрусових або ж 60 г зеленої цибулі. Зрозуміло, що спроби вдовольнити потребу у вітамінах таким чином можуть погано закінчитися.

Для того, щоб рівень вітаміну D був у нормі, дитині потрібно не менше 15 хвилин на день перебувати під сонцем, повністю роздягненою.Тому в перші роки життя їй необхідно давати вітамін D у вигляді препаратів.

Грудній дитині вітаміни надходять разом із молоком матері, діти на штучному вигодовуванні отримують їх у складі сумішей. В окремих випадках (хвороба, стрес, пришвидшений ріст, посилені розумові та фізичні навантаження) дітям додатково призначають вітаміни.

Здебільшого йдеться про комплекси вітамінів. Але перед тим як купити в аптеці той чи інший препарат, потрібно пам’ятати, що призначити його вашій дитині повинен лікар з урахуванням потреб, особливостей розвитку дитини, клімату, сезону та інших факторів.


Юлія Марініна

головна лікарка медичного центру «Санаре»

Сьогодні на ринку фармакологічних препаратів представлено великий вибір вітамінів і різноманітних біологічних домішок, зокрема для дітей. З точки зору педіатра, якщо у дитини молодшого дошкільного чи шкільного віку різноманітний раціон харчування і вона не дотримується спеціальної лікувальної дієти, то на добу дитина отримує достатню кількість вітамінів та мінералів.

Але якість їжі на сьогодні залишає бажати кращого. Довготривале зберігання та обробка продуктів знижує в них вміст вітамінів, тому бажано обирати спеціальні продукти для дитячого харчування, які збагачені вітамінами відповідно до вікових потреб.

Так, наприклад, є спеціальні молочні суміші (суміш із формулою «4»), які підходять не тільки для немовлят, а й для дітей до 6 років. Дуже добре себе зарекомендували молочні суміші для «малоїжок» або ослаблених дітей, з підвищеною калорійністю і якісним складом, оптимізованим для активного росту.


Текст: Юлія Єльцова

Переклад: Анна Шакун

Ілюстрація: Анастасія Григор’єва