Текст: Юля Єльцова

Редакція The Village дізналася у педіатра та спеціаліста з дитячого харчування, чи можна не вводити в дитячий раціон їжу тваринного походження, якщо в сім’ї практикується вегетаріанство, як це вплине на здоров’я дитини і на що потрібно звертати увагу.


Олена Гордієнко
спеціалістка з дитячого харчуванню і дієтології, засновниця проекту MY FOODIE

Свідомий вибір вегетаріанства як моделі харчування дитини, потребує від батьків, на мій погляд, більш глибоких знань в сфері дитячої дієтології та поживної цінності продуктів. Адже сам вибір вегетаріанства не дає інформації про те, що необхідно їсти дитині.

Зростаючому організму особливо важливий збалансований раціон для здорового розвитку. Джерелом цих поживних речовин може бути їжа як тваринного, так і рослинного походження, але та, яка містить всі необхідні елементи з урахуванням віку.

І дорослі, і діти реагують не на відсутність м’яса, а на нестачу поживних речовин. Ознаки такого дефіциту у дітей, як правило, проявляються раніше і сильно впливають на їх здоров’я. Наприклад, дефіцит вітаміну В12, який можна отримати з їжі тваринного походження (або продуктів, штучно збагачених В12, як дитячі каші), може призвести до анемії, втрати апетиту, затримки у розвитку і більш серйозних наслідків. Рослинні замінники тваринного В12, такі як спіруліна, норі чи ячмінь, показали свою неефективність і не можуть бути використані в якості надійного джерела В12.

До того ж вегетаріанство буває різне – лакто-, ововегетаріанство, пескетаріанство, в яких допускається вживання молочних продуктів, яєць чи риби. Такі види не повинні викликати складнощів з забезпечення дитини білками, вітамінами D, B12, залізом, цинком і кальцієм, які традиційно отримуються з тваринної їжі.

Веганство – вживання виключно рослинної їжі – потребує дуже уважного ставлення до раціону. Для отримання білка дітям-веганам рекомендується вживати його з двох чи більше груп рослинної їжі. Для цього потрібно, наприклад, суміщати різні види бобів за один прийом. Важливо слідкувати, аби раціон містив достатню кількість калорій для оптимального набору ваги.

Батьки, які хочуть, аби діти дотримувалися традицій вегетаріанства, повинні бути готові, в першу чергу, до того, що дитина – особистість і по мірі дорослішання має право на самовизначення, включно з питаннями харчування.

Батькам дитини-вегетаріанця, крім самоосвіти в питаннях дитячої дієтології, я б порекомендувала консультуватися з нутріцитологом чи дієтологом, які мають практичний досвід роботи з дітьми-вегетаріанцями. Важливо повідомити особистому педіатру про вегетаріанську дієту дитини для більш уважного відстеження ознак нестачі поживних речовин. І, звісно, в наших кліматичних і продовольчих умовах вегетаріанство потребує винахідливості і пов’язане з часовими і грошовими затратами.

Що станеться, якщо все дитинство дотримуватися вегетаріанської дієти, а в дорослому віці почати їсти м’ясо? Я не зустрічала інформації, щодо небезпек, пов’язаних з переходом від вегетаріанства до харчування, яке містить тваринну їжу.

Ферменти, які виробляє організм, аби переробити рослинні білки, також використовується і для переварювання м’яса. Однак, на думку дієтологів, зміни багаторічного режиму харчування, що включав лише певні типи продуктів, може зайняти певний час на перелаштування організму, викликати тимчасові розлади шлунко-кишкового тракту.


Тетяна Садовнікова
лікарка-педіатр, головна лікарка «Приватної дитячої клініки»

Людина генетично влаштована так, що повинна харчуватися різноманітною їжею. Люди всеїдні, тобто вживають їжу як рослинного, так і тваринного походження. І кожен вид продукту важливий. Неможливо повністю замінити тваринні білки рослинними: вони сильно відрізняються по складу, в рослинних білках відсутні необхідні людині незамінні амінокислоти.

Багато мікроелементів і вітамінів надходять в організм тільки з м’ясом та рибою. Особливо небезпечним є виключення м’яса і продуктів тваринного походження з раціону дітей, вагітних і жінок, що годують.

Зростаючий організм найбільш чутливий до дефіциту поживних речовин. Доведено, що неповноцінне харчування дитини в перші два-три роки життя завдає непоправної шкоди організму на все життя і різко збільшує ризик різноманітних захворювань.

Також часто вегетаріантсво в дитячому віці може призводити до зниження стійкості перед вірусними захворюваннями, до яких діти і так схильні. Крім того, спроби замінити м’ясо і продукти тваринного походження соєю, горіхами й медом часто призводять до алергічних реакцій.

Сироїдство – окрема тема. Воно неприпустиме в дитячому віці: термічно необроблена їжа може виявитися джерелом хвороботворних мікробів і паразитів.

Своїм пацієнтам ми завжди радимо дати дітям можливість самостійно вибирати алгоритм харчування. Для цього необхідно годувати дитину їжею рослинного і тваринного походження, аби в старшому віці вона могла самостійно визначитися зі своїми смаковими вподобаннями.