Що менше спонтанності в подорожі з дітьми, то спокійніше та цікавіше вона проходить. Розповідаємо, як побудувати маршрут, спланувати бюджет і зібратися в дорогу, щоб не збожеволіти в поїздці.

Розробіть детальний маршрут

Щоб спланувати маршрут, дайте відповідь на кілька питань: чи будете ви перетинати кордон та де? Скільки часу займе цей процес? Коли краще виїхати, щоб уникнути сезонних заторів? Скільки годин вам потрібно закласти для непередбачуваних зупинок? Чи хочете ви переміщатися протягом всієї подорожі, більш виснажливий варіант для дітей, чи доїхати до пункту В та кинути там якір?

Щоб провести менше часу в дорозі, краще не економити й користуватися платними трасами та автобанами, якщо такі є (заздалегідь звіртеся з Google Maps). Плануючи маршрут, робіть головними маркерами зупинки на нічліг, далі діліть загальний час у дорозі на невеликі перепочинки. Для оптимального розрахунку маршруту дотримуйтеся такого правила: на кожні дві години їзди – одна півгодинна зупинка, щоб дитина могла вийти, змінити обстановку, розім’ятися. На час денного сну заплануйте більш довгу зупинку, у цей час батьки також можуть спокійно пообідати та відпочити.

Якщо ви ще ніколи не подорожували з дитиною на автомобілі та просто хочете протестувати формат, почніть з недалеких поїздок.

Сплануйте бюджет поїздки

Сума, яку ви плануєте витратити протягом дня, має складатися з витрат на три-чотири прийоми їжі, вартості бензину та бюджету на непередбачувані витрати. Зверніть увагу на те, що багато доріг у Європі бувають платними, виставляючи маршрут в Google Maps, наприклад, ви можете прокласти шлях в об’їзд таких доріг, щоб не витрачати зайвого, чи, навпаки, врахувати платні траси в поїздку. Ціни варіюються від кількох центів до понад 20 євро, і передбачити цей момент доволі важко. Якщо ви подорожуєте Європою, пам’ятайте, що ціна на бензин може змінюватися навіть протягом дня, стежити за цінами краще на спеціальних сайтах: Energy.eu, Cargopedia.net.

Краще заздалегідь оплатити готель чи квартиру, щоб не хвилюватися, чи вистачить вам грошей на побутові потреби посеред відпустки. Зрозуміло, що від дитячих «хочу надувного єдинорога», «ось це найбільше морозиво» нікуди не дітися, але навряд чи вони зможуть глобально вплинути на загальну вартість поїздки.

Завчасно ознайомтеся з курсом валют і передбачте кілька способів оплати: у відпустці вам пригодиться і Apple Pay, і готівка, і кредитні картки. Зверніть увагу на те, що Apple Pay працює не всюди, тому завжди майте з собою готівку з розрахунку 150 євро в день на двох дорослих та одну дитину – це без врахування бензину.

Підготуйте автомобіль до тривалого переїзду

Заздалегідь зробіть ТО, оформіть страховку на машину, придбайте дорожній дитячий столик, який прикріплюється до дитячого крісла: так дитині буде зручніше грати, не розкидаючи кубики, книжки, пазли та інші улюблені іграшки по всьому салону.

Якщо плануєте поїздку за кордон, обов’язково переконайтеся в наявності у вас чи в іншого водія міжнародних водійських прав. Візи та інші потрібні документи (свідоцтво про народження, медична страховка, нотаріально завірений дозвіл на виїзд дитини з одним з батьків від іншого, закордонний паспорт) – само собою.

Звільніть машину від мотлоху, помийте її перед поїздкою та постарайтеся розмістити в салоні тільки необхідне: улюблені іграшки дитини, документи, які можуть знадобитися, перекус, воду, підгузки, аптечку та змінний одяг. Водночас дуже важливо не перетворити автомобіль на велику ігрову кімнату на колесах: безпека насамперед! У вас має бути повний огляд дороги зі всіх кутів зору, а не м’яка іграшка, яка закриває дзеркало заднього виду.

Зберіть валізу та аптечку

Складіть детальний чек-лист необхідних речей для себе та дитини, виходячи з базових потреб та особливостей відпочинку. Не варто класти у валізу різну всячину про всяк випадок: найімовірніше, велику частину речей ви зможете придбати на місці.

Змінний одяг потрібний, якщо дитина випадково облиється чи забрудниться в машині, тому беріть із собою додатковий набір спідньої білизни, шкарпеток, верхнього одягу. Найкраще все скласти в окремий пакет і розмістити його на вільне місце в салоні. Обов’язково продумайте дорожній лук дитини: їй має бути зручно, не спекотно, не холодно та комфортно. Футболка, спортивні штани, кросівки та світшот з собою – базові речі.

Із найважливішого в аптечці для подорожей: засоби від алергії, жарознижувальні препарати, термометр, таблетки від захитування в дорозі, краплі в ніс, шлунково-кишкові ліки, мазі від укусів комарів, бинти, пластирі, перекис водню, а також засоби від простуди. Зрозуміло, більшість ліків можна придбати в аптеці чи на заправках, але щоб не сумніватися у їхній якості, краще потурбуватися заздалегідь про найпотрібніше.

Завантажте дорожні застосунки

Необхідний мінімум у подорожі: дорожні карти з навігацією (Maps.me та Google Maps), застосунок з пошуку парковки (Parkopedia), агрегатори порад мандрівникам, орієнтовані на сім’ї з дітьми (Yuggler), додатки для бронювання житла (Airbnb, Booking), конвертер валют (XE Currency Converter) та перекладач (Google Translate). Не забудьте про портативні зарядки, якщо ваш автомобіль не передбачає функцію підзарядки мобільних пристроїв.

Складіть плейлист і пошукайте дорожні ігри

Хороша музика та дорожні ігри – класний спосіб згаяти час до наступної зупинки. Виберіть пісні з мультфільмів про подорожі, які знаєте і ви, і ваші діти, та підспівуйте, доки не набридне. А ось кілька відмінних дорожніх ігор: «Міста», «Я бачу щось», загадки, гра в антоніми, спільне складання казки чи вірша. Перед тим як вирушити у поїздку, погугліть кілька нових дорожніх ігор, які ще не знають ваші діти, щоб у вас завжди було щось цікаве про запас.

Потурбуйтеся про снеки та напої в дорогу

Діти можуть захотіти пити, їсти чи просто щось смачне у будь-який момент. Тому краще завжди тримати напоготові воду, соки чи якісь снеки, які не псуються. Намагайтеся не вибирати нічого хрусткого чи такого, що сильно брудниться, щоб не перетворити салон в кінозал після дитячого сеансу. Віддавайте перевагу горіхам, фруктам, які не потрібно довго та ретельно чистити (помийте їх заздалегідь), фруктовим пюре в герметичних пакуваннях. Складіть усі припаси в красиві ланч-бокси, щоб діти відчули себе справжніми мандрівниками.

ТЕКСТ: Маша Шаталіна