Усі батьки хоч раз замислювалися над тим, що велика кількість і розмаїття іграшок у магазинах можуть згубно позначитися не тільки на сімейному бюджеті, а й на формуванні особистості і психіці дитини. Згідно з недавніми дослідженнями, надлишок іграшок може зашкодити розвиткові творчого мислення і самоорганізації дитини.

The Village поговорив з дитячим психологом і дизайнерами про те, як облаштувати мінімалістичну дитячу, чому шафи в ній повинні бути до стелі і як зберігати іграшки та шкільне приладдя.

Скільки іграшок потрібно дитині насправді

Олександр Покришкін

дитячий психолог


Учені з університету Толедо, штат Огайо, довели, що з меншою кількістю іграшок у дитини більше шансів вирости творчою і різнобічно розвиненою. Під час експерименту 36 дітей від півтора до двох з половиною років розділили на дві групи: дітей з першої групи відвели в кімнату, де було чотири іграшки, а з другої – туди, де 16. У результаті в першій кімнаті діти гралися більш зосереджено і спокійно, а сама гра була більш різноманітною. З цим згоден і автор книги Clutterfree with Kids Джошуа Беккер. За його словами, не тільки іграшки, а й простір навколо дитини має бути гранично мінімалістичним.

Велика кількість різноманітних іграшок перевантажує дитину – їй важко зосередитися на конкретній грі, вона не може довго приділяти час чомусь одному, й увага починає розсіюватися. Тож дитина швидше втомлюється, насилу вчиться фокусуватися і не вміє займати себе чимось самостійно. Очевидно також, що велика кількість іграшок не стимулює розвиток додаткового творчого мислення. І навпаки, якщо іграшка одна, дитина змушена придумувати більш глибокі й різноманітні ігри.

Ще один бік проблеми в тому, що будь-яка дитина постійно хоче мати щось нове. Telegraph пише, що у Великобританії в однієї сучасної дитини є в середньому 238 іграшок. Нам здається, що, купуючи чергову іграшку, ми допомагаємо їй визначитися з хобі – звідси така кількість і різноманітність. Але це не так. Рекомендації тут зводяться до того, що добре б мати якийсь обмежений набір, час від часу варійований: одні іграшки прибираємо, інші знову вводимо в гру.

Плюс, коли ми відмовляємося купувати те, що хочеться дитині, це навчить її впоратися з обмеженнями, бути більш гнучкою і думати наперед. Головне – максимально дбайливо і шанобливо пояснювати, чому «ні». Тут важливо уникати фраз на кшталт «Досить, у тебе вже десять таких машинок» – це вже своєрідний перехід на особистості. Замість цього варто ввести елементарні правила, наприклад: «Ми можемо купити нову, якщо приберемо дві старі іграшки» або «Ми будемо купувати тобі нову іграшку кожні один-два тижні». Поступово діти вчаться планувати і зіставляти свої бажання.

Як облаштувати дитячу

Вероніка Ковальова

архітекторка


Як підібрати колір для дитячої

Тепер уже з ужитку виходить все яскраве і строкате. Нині оформлення сучасної дитячої намагаються витримувати в пастельних тонах. Мені здається, це розумно: коли дитина перебуває в своїй кімнаті, особливо якщо вона зайнята навчанням, її очам періодично потрібний відпочинок. Тому і ми, і інші дизайнери все частіше використовуємо в декорі сірий колір. Коли він теплий і світлий, то стає практично нейтральним для дитячого сприйняття. Крім того, нарешті вийшли з тренду візерунки в квіточку, яскраві малюнки у вигляді динозавриків тощо.

Як зонувати простір

По-перше, важливо грамотно адаптувати простір для всіх дитячих занять: кожному дозвіллю своє місце. Це просте правило допоможе дитині фокусуватися на найважливішому. Зручний столик і стілець, настінні полички – гарне місце для творчості і навчання. В ящиках, відсіках та органайзерах дитина буде зберігати олівці, ручки, фломастери, зошити й альбоми.

Невелике крісло або диванчик стане роздільником для зони відпочинку, якщо площа приміщення дозволяє подібну розкіш. Але якщо дитяча кімната зовсім невелика, щоб заощадити простір, варто встановити комірчасті меблі, де можна зберігати все зайве.

Ми намагаємося залишати всі предмети меблів максимально мобільними, простими та швидкими в прибиранні. Так, текстиль на вікнах повинен легко зніматися, а килимів, як головних пилозбірників, краще уникати. В ідеалі варто застелити підлогу корковим покриттям: знову ж таки, таке покриття легко прибирати, водночас підлога залишається завжди теплою для босих ніг.

Як організувати зберігання

Ми помітили, що багато батьків вважає за краще зберігати іграшки в екомішках. Їх роблять з натурального паперу, а зовні можуть на замовлення надрукувати що завгодно – ім’я малюка, адресоване йому послання або малюнки. У такі мішки зручно складати й іграшки, і одяг, і брудну білизну. Та й дитині просто самостійно наводити порядок у кімнаті, що теж плюс.

Навіщо потрібні шафи до стелі

Для оптимізації простору важливо використовувати вбудовані меблі, а також задіяти ніші – щоб у дитини залишався простір для ігор. Так, ліжечко повинно бути вписане в загальний ансамбль вбудованих меблів. Шафи повинні бути аж до стелі, щоб у дитини не було спокуси залазити на них.

Чи треба розмежовувати простір кімнати, залежить від віку дитини. Якщо у вас школяр, то ігор вдома не так багато і кімната слугує для навчального процесу. У цьому випадку потрібно вибрати правильний письмовий стіл, обладнати місце для книг, підручників та іншого. Маленькі дітки – це постійні ігрові активності, які водночас є навчальними, тому тут прямого розмежування зон не потрібно.

Як вибирати дитячі меблі

Правило просте: чим меншою є дитина, тим менше предметів повинно її оточувати. Якщо малюку рік або два, то вистачить ліжечка, місця для одягу (на кшталт комода або шафи) і ящика з іграшками поруч, який не прищемить пальчики. Коли дитина подорослішає, у неї з’являться улюблені речі, а отже, потрібен стелаж для книг і предметів-фаворитів.

Насамперед усі меблі та весь декор повинні бути сертифіковані і допущені до використання дітьми певного віку. Натуральні матеріали в пріоритеті. Також усі речі для малюка батьки повинні чистити і прати досить часто. Це означає, що меблеві чохли та іграшки мають бути ще й зручними для оперативного прання й сушки. Загалом усе, що не викликає алергії і не стане причиною отруєння, можна використовувати в оздобленні та декорі кімнати. Тобто якщо це тканина з барвниками, то вона не повинна нашкодити дитині.

Яким має бути освітлення

Максимум природного світла – основний пріоритет для дитячої. Якщо ви тільки-но обираєте квартиру і продумуєте розміщення кімнати дитини, враховуйте її освітленість. До ремонту продумайте кілька сценаріїв світла: яскраве для активних ігор, приглушене для вечірнього часу і м’яке нічне освітлення.

Фото: обкладинка – JenkoAtaman / stock.adobe.com; 1 – li tzuni / Unsplash; 2, 5 – Євгеній Карєв;  3 – Photographee.eu / stock.adobe.com;  4 – Анна Бобирєва.

Текст: Тетяна Кльонова